Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистренско връщат отпадналите деца в училище

Снимка: Светослав Цветанов

Започва изпълнението на Механизъм за съвместна работа на институциите за обхващане и задържане на деца и ученици, съобщиха от областната администрация в Силистра.От 1 септември в цялата страна над 1 100 екипа с около 11 600 души ще работят, за да доведат до класните стаи децата над 5-годишна възраст, които не посещават училище или предучилищни групи. Според официалните данни проблема засяга над 21 000 деца, повечето от ромски произход. В Силистра се проведе работна среща между институциите, на която бяха обсъдени конкретните действия. По предложения на кметовете в областта са определени 37 района на обхват, а в екипите ще работят 276 души. Те ще идентифицират отпаднали през 3 учебни години назад ученици, както и подлежащи за постъпване в І клас. Ще се проверят и застрашените от отпадане в прехода между основно и средно образование – през настоящата година в прием след седми клас остават 84 подлежащи на обучение седмокласници, като няма незаписани само от община Алфатар.За 45 случая има данни от училищата, че родителите не желаят децата им да продължат образованието си, а в други 24 случая става дума за поправителни изпити.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Харманли, 18 юли 2024 г.

Пожарите на фокус

Работна среща във връзка с пожароопасната обстановка в страната и в област Силистра се проведе в областната администрация. В нея участваха представители на Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областната дирекция „Земеделие“, Регионалното пътно управление и Регионалната дирекция по..

публикувано на 22.07.24 в 14:16

Газова бутилка пламна

Четири сгради са спасени при пожар в село Бистра, съобщават от силистренската полиция. Пожарът лумнал на 19 юли рано сутринта. Загасен е от екип на РСПБЗН-Силистра и доброволното формирование на Алфатар. Неизправна газова бутилка причинила произшествието, при което са унищожени 100 кв. м покривна конструкция и имущество.

публикувано на 22.07.24 в 10:38

Жена пострада на пътя

73-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, съобщават от силистренската полиция. Инцидентът е станал на 19 юли около 19:00 часа по ул. „Васил Левски“ в Дулово. Жената пресичала платното, когато била ударена от лек автомобил „Киа“, при което получила фрактура на лявата ръка.  Водачката на автомобила напуснала местопроизшествието,..

публикувано на 22.07.24 в 09:58

Инвестиции в училищния спорт

Три проекта за подобряване на образователната инфраструктура се реализират в момента в Главиница, информират от Общината. С малко над 345 000 лева се прави основен ремонт на физкултурния салон в Средното училище „Васил Левски“. В двора на учебното заведение се изграждат и две площадки – за тенис на корт и комбинирана за волейбол и баскетбол. За..

публикувано на 21.07.24 в 16:16

Гости от Олтеница

Делегация от румънския град Олтеница беше на посещение днес в Тутракан. Гостите, водени от новоизбрания кмет на Олтеница Михайца Бещея, бяха посрещнати от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Поводът за срещата бе фериботна връзка между Тутракан и Олтеница. Тази многогодишна мечта е на път да бъде осъществена. От румънска страна..

публикувано на 19.07.24 в 15:19
Община Главиница

Нов асфалт в Главиница

Близо година, след като жители на Главиница изпратиха подписка до Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт на републикански пътища, които минават през града, започнаха и строителните дейности. Това съобщават от общинската администрация. Асфалтират се над 1200 метра от улица „Георги Раковски“, около 1000 метра от улица „Витоша“ и 860 метра от улица..

публикувано на 19.07.24 в 11:32

Памет за Дякона

187 години от рождението на Васил Левски бяха отбелязани в Силистра пред паметника на Апостола на свободата. На караул бяха членове от клуба на младите възрожденци при ПМГ „Св. Климент Охридски“.  Песен в негова чест представи трио "Елмина". Венци и цветя поднесоха представители на институции, културни и образователни звена и..

публикувано на 18.07.24 в 13:21