Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният архив посреща шуменци

С Ден на отворените врати Държавният архив в Шумен ще отбележи професионалния си празник - 10 октомври. Освен да се запознаят с дейността на архива, шуменци ще могат да видят нова изложба. „Тя представя последното дарение - личен фонд на д-р Антон Дамянов Сираков, което включва ценни документи“, обясни за Радио Шумен Мариана Филипова, експерт от Държавния архив в Шумен. Дарението все още се обработва, но някои от ценните документи ще бъдат показани днес. Може да бъде разгледана и постоянната експозиция на архива - стари изгледи от града, снимки на известни общественици, на градската мода от отминалия XIX век, както и с начина на съхраняване на архивните документи в архивохранилището. Денят на отворените врати ще продължи до 16 часа днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Президентът в Шумен днес

Президентът Румен Радев ще бъде днес - 10 септември, в Шумен. Това съобщават от пресслужбата на президентството. Държавният глава ще участва в официалното стартиране на проект за разширяване на производствената база на компанията „Алкомет“ - най-големият производител у нас на алуминиеви валцови и пресови продукти. Инвестицията е на стойност 140..

публикувано на 10.09.24 в 09:04

180 с електронни здравни досиета

180 жители на Шумен вече свързаха електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве.  В сряда пунктът, в който хората могат да получат съдействие,  ще е пред сградата на Драматичния театър, а в петък пред сградата на Областната администрация, от 10:00 часа до 16:00 часа.  Пунктове ще има и във Велики Преслав на 10..

публикувано на 10.09.24 в 08:52

Доброволци на учение в Шумен

Над 100 души от доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, служители, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец се включват в националното учение, което започва в местността „Кирека“ в подножието на Мадарските скали. Това съобщават от БЧК - Шумен. На 12 септември..

публикувано на 10.09.24 в 08:35

Рокади в гимназиите

Учениците от Професионалната гимназия по икономика в Шумен ще започнат новата учебна година в сградата на гимназията по облекло, хранене и химични технологии в Шумен.  Причината за това е, че ремонтът на гимназията по икономика продължава. В момента ръководствата на двете училища уточняват подробностите за съвместната работа.  Идеята е учениците от..

публикувано на 10.09.24 в 08:11

Планово без ток

В Шуменска област от 9:00 до 17:00 ч., поради обслужване на ел.съораженията ще бъде прекъснато захранването в село Тъкач и част от Каолиново, в селата Васил Друмево, Илия Р. Блъсково", Благово, Овчарово, Костена река, Кладенец и Друмево.  От 9:00 до 17:00 ч. няма да има ток в част от село Велино – улиците "Вела Пискова", "Крайречна", "Ясен",  "Васил..

публикувано на 10.09.24 в 06:10

Водата в Мараш бликна отново

Водата от извора в шуменското село Мараш бликна отново. Това стана по време на пробното водочерпене от извора и отпушването на запушената тръба, които започнаха днес. Новината съобщи заместник-кметът на община Шумен Даниела Русева. Тя уточнява, че водата все още е студена, но се надява до утре да потече и топлата минерална вода. Припомняме, че..

публикувано на 09.09.24 в 19:52

Ревност е най-вероятният мотив за убийството

Продължава разследването на убийството на млада жена, което стана вчера на ул. "Цар Освободител" № 1 в Шумен. Най-вероятната причина за тежкото криминално престъпление е ревност. Задържан и заподозрян за убийството е 31- годишен мъж, с когото отскоро  живеели заедно.  Мъжът не е криминално проявен, не е и осъждан. След няколко опита да промени..

публикувано на 09.09.24 в 16:05