Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменски студенти ще търсят астероиди

Снимка: Радио Шумен
Студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще участват в кампания за търсене на астероиди, организирана от Международната кола-борация за астрономически изследвания към Университета Хардин - Симънс в САЩ. В кампанията, която ще продължи до 11 декември, се включват четири екипа с ръководител доц. д-р Сунай Ибрямов, директор на Астрономическия център към Факултета по природни науки. Предварително обучение вече са преминали студенти от четири бакалавърски специалности и от две магистърските програми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново осветление в Шуменско

6 села от община Шумен ще бъдат с ново осветление по проект „Рехабилитация и модернизация на уличното осветление в община Шумен“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът обхваща селата Мараш, Царев брод, Дибич, Мадара, Салманово и Ивански.  Ще бъдат подменени 3187 осветителни тела. Ще бъде изградена система за управление и..

публикувано на 15.07.24 в 09:45
СУ Сава Доброплодни - Шумен

Започна записването в 8 клас

Всички ученици, които са приети в 8 клас по първо желание, следва да се запишат в училището, в което са приети от днес (15.07.) до 17 юли. В противен случай губят мястото си. Записването става с оригинала на свидетелството за основно образование, а за професионалните паралелки – и с медицинско свидетелство. Ученици, които са приети по второ и следващо..

публикувано на 15.07.24 в 08:42

Отменен концерт в Шумен

Отменя се концертът в Шумен „Обич и песен“, който беше планиран за 20:00 ч. тази вечер в Летния театър в Шумен. Това съобщават организаторите   от ГРАНДЕ АРТ и уточняват, че причина за отлагането е заболяване на част от екипа.  Концертът е пренасочен за 24 септември от 20:00 ч. Закупените досега билети ще важат без нужда от презаверка.  А..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Тъкач готви протест

Около 15 души от с. Тъкач се събраха на протест пред ВиК - Шумен тази сутрин. Те настояват да се спазва графикът за режим на водата в населеното място, където от няколко месеца в най-високите части вода нямат близо 40 домакинства. Хората настояват за поредна среща с управителя на водоснабдителното дружество. В противен случай ще блокират пътя..

публикувано на 15.07.24 в 08:23
Снимката е илюстративна

Последици от пожара край Коньовец

Неожъната нива с овес, на площ от 75 декара, е изгоряла при пожара край шуменското село Коньовец, който тази седмица избухна на територията на Държавното предприятие „Кабиюк“. Огънят бе предизвикан от волтова дъга. Комисия, назначена от изпълнителния директор на предприятието Мартин Маринов, днес е направила оценка на щетите, като..

публикувано на 13.07.24 в 16:20

Затвориха склад за трюфели в Ивански

Комплексна проверка в обект за трюфели извършват служители на Областната дирекция по безопасност на харните в Шумен, на Националната агенция за приходите, на МВР и на ДАНС, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При извършена проверка преди седмица е установена липса на документи за проследимост и..

публикувано на 12.07.24 в 17:44

Награди за шуменските грации

Четири първи и едно второ място за нашите грации от школата „Балет“ с ръководителки Светла Денчева и Юлия Николова в XVIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Това съобщава на страницата си във Фейсбук Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс Шумен. В раздел „Танцово изкуство“ момичетата се..

публикувано на 12.07.24 в 15:22