Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито един засечен трус след Клисура

„Нямаме нито един засечен трус или сеизмичен процес след поредното земетресение, което бе край Клисура. Това ни дава основание да смятаме, че други такива трусове не се очакват”, каза в интервю за Радио Шумен директорът на сектор „Сеизмология” в Геофизичния институт към Българската академия на науките проф. Емил Ботев. Колегата Георги Софронов потърси отговор на въпроса "Трябва ли да имаме някакви основания за притеснения след земетресението и в Шуменско в петък миналата седмица?"



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Димитър Костов

Ремонти пред финала

Завърши първият етап от ремонта на операционния блок в МБАЛ - Шумен. В реновираните две операционни зали вече се извършват ортопедични операции. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.  Те са със съвременна вентилация и филтри, с нови операционни маси и апаратура, имат нов дизайн и антибактериално покритие.  В момента се правят..

публикувано на 10.07.24 в 13:32
Росен Карадимов - първият вдясно

Шанс за Североизтока

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството на иновациите и развитието класира проекти на 10 общини. В Североизточна България са два проекта за Шумен и по един за Търговище и Русе.    Какво е важно за тези проекти? Как инвестициите ще се отразят на развитието на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48

От Тодор Икономово до Ливърпул

Ферхад Фадлиев от каолиновското село Тодор Икономово вече 10 години живее и работи в чужбина. Заминал зад граница веднага, след като е завършил пълнолетие и взел шофьорска книжка.  Всяка година по време на летните месеци се връща у дома. Със заплатата от чужбина успява да задели пари за ремонт на бащината къща, защото има намерение да се върне в..

публикувано на 10.07.24 в 08:19

Помощ за бебе след граждански брак

Община Смядово ще подкрепя финансово родителите и осиновителите на всички новородени деца, ако имат средно образование, ако таткото има поне половин година трудов стаж и ако фамилията е със сключен граждански брак. Последното условие предизвикало най-много дебати на общинска сесия, където новата Наредба била обсъждана и приета. В крайна..

публикувано на 10.07.24 в 07:59
Язовир

Повече вода за напояване

Увеличени са количествата вода, които се подават за напояване, сочи графикът на Министерството на околната среда и водите. За Шуменска област от язовир „Тича“ към поливното земеделие за юли отиват 3, 1 млн. кубически метра. Въпреки, че постъпленията на вода в язовира са минимални, няма риск за въвеждане на режим на водата. Нивото на язовира е..

публикувано на 09.07.24 в 12:09

Женската сила през Възраждането

Как българското общество през XIX в. възприема появата на женските благотворителни дружества и все по-сериозната заявка на жените да се самоидентифицират? Доколко моделът на създаване на организациите повтаря нечий чужд модел отвън и кои са автентичните елементи в тях?   Имало ли е мъже в женските дружество до Освобождението? Как..

публикувано на 09.07.24 в 09:01
Снимката е илюстративна

5 милиона за водопроводи

Проекти за над 5 милиона 328 хиляди лева бяха одобрени за ремонт на улични водопроводи във Велики Преслав и 8 села от общината в края на зимата. Сред тях бяха 10 улици във Велики Преслав, по две в селата Осмар, Троица, Хан Крум и Драгоево и по една в Миланово, Мокреш, Имренчево и Златар.  Има ли бедстващи селища в общината, както и такива, които да са..

публикувано на 09.07.24 в 08:23