Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Училище събира книги за библиотека

Снимка: Архив, БНР

Учителите от „Заедно в час“  Айлин Ахмед и Галя Георгиева започнаха кампания за набиране на книги, необходими за откриване на училищна библиотека в Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в разградското село Ясеновец. В учебното заведение разполагат с подходящо и вече ремонтирано помещение, предназначено за бъдещата библиотека. „За да се разкрие такава, обаче има изискване - нужни са 2500 библиотечни единици“, заяви директорът на учебното заведение Галина Иванова. Тя добави, че училището разполага с 500 собствени книги, а вече има събрани още 430 книги само от дарения. „Литературата, която ни е необходима, е съобразно учебния план и учебните програми в училището. Това са приказки,басни, митове и легенди, енциклопедии, поезия и проза. За началния курс на обучение са интересни приказките и детските енциклопедии. За пети - седми клас необходимата литература е българска проза и българска поезия. Няма значение дали книгите са употребявани или са нови. Трябва да съберем тези бройки, защото е много хубаво да имаме училищна библиотека", посочи Галина Иванова. Кампанията за набиране на книги за учебното заведение в село Ясеновец ще продължи до 18 май догодина. „Идеята ни е на 24 май да направим официално откриване на училищната библиотека“, добави още директорът на училището Галина Иванова. Всеки, който има желание да дари, може да го направи на място, по пощата или чрез куриер на адреса на учебното заведение. Той е ул. „Кирил и Методий“ 1 . 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови пистолети и електрошокове

Нови пистолети и тейзери връчи заместник главният секретар на МВР Станимир Станев на служители в Областната дирекция на МВР в Разград. Униформените получиха своите пистолети „Валтер“. Петте тейзера „Х2“ са разпределени по трите Районни управления и отдел „Криминална полиция“. Целта е постепенно от министерството да бъдат изтеглени старите..

публикувано на 30.03.23 в 15:54

Два пъти повече жертви на пътя

Два пъти се е увеличил броят на загиналите при катастрофи от началото на годината в Разградска област в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от полицията. Броят на на ранените пък е скочил с близо 56%. Тежките пътнотранспортни произшествия са с 57% повече спрямо първите три месеца на 2022 г. Над половината от тежките..

публикувано на 29.03.23 в 11:19

Парите на Разград

Общинският съвет в Разград прие разчета за 2023 г. на Общината. Това се налага заради неприетия бюджет на държавата за настоящата година, като след приемането на Закон за държавния бюджет от Народното събрание ще се пристъпи към обсъждане и приемане на бюджета на Община Разград за 2023 г. Общият обем на разчета е 84 361 000 лв. Капиталовите..

публикувано на 29.03.23 в 08:13

Отворен път за движение

Пътят Разград - Русе вече е отворен за движение, съобщиха от полицията в Разград. След изтеглянето на преобърнатия ТИР платното е обработено и почистено от разпиления товар. Пътят беше затворен за движение тази сутрин в отсечката от пътен възел "Гаров път" до разклона за село Гецово.

публикувано на 28.03.23 в 12:26

Обърнат ТИР затвори път

Затваря се за движение главен път Варна - Русе в отсечката от пътен възел "Гаров път" до разклона за село Гецово. Това съобщават от разградската полиция. Причината е обърнат ТИР /гондола/ в района на "Илко сервиз". Камионът, натоварен с каолин, пътувал в посока Дунав мост. Обърнал се около 22:00 снощи, като товарът е разпилян по пътното..

публикувано на 28.03.23 в 09:15

Равен достъп до социалните услуги

По нов социален проект започва работа Община Цар Калоян. Целта е да се гарантира равен достъп до социалните услуги, които ще са съобразени с потребностите на нуждаещите се, както и с правото на всеки гражданин на подкрепа за живот в домашна среда. Проектът включва разкриването на ново работно място и обучения за всички 8 служители. Проектът е..

публикувано на 28.03.23 в 08:38
Паметник на учениците на Кирил и Методий

3.3 милиона влизат в Разградско

18 фирми от Разградска област ще получат 3 млн. и 300 хил. лв. от Плана за възстановяване, съобщават от Министерството на иновациите и растежа. Осем от предприятията ще се възползват от мярката за технологична модернизация и ще използват финансирането за купуване на ново оборудване, техника, машини и софтуер за обновяване на техническия им..

публикувано на 27.03.23 в 13:37