Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хитрино - година по-късно

ЗАЩО НЕ СИ ВЗЕХ КАСКАТА?
Преди година по това време светът вече беше се срутил за стотици жители на гара Хитрино, селището което беше пометено от взрива след влаковия инцидент. Продължаваме да следим темата с поредицата, в която разказваме истории на хората, които оцеляха и се съвземат след преживяното и загубата. Година по-късно животът не е същият за Стефан Стефанов, човекът който беше сред първите, които влязоха в срутените и горящи къщи, за да спасяват своите съседи и приятели. Интервю на Розалина Чернева.

ЗИМА ВЪВ ФУРГОН
В пострадалото Хитрино вече са построени първите десетина къщи, други са в различен етап на изграждане. На някои домовете са основно ремонтирани, на други все още не. Затова и тази зима ще има хора, които ще останат във фургоните си, въпреки че се прави всичко възможно това да се избегне. Един от тези хора е Неджми Реджеб.
ИСКАМ ДА СЕ УСМИХВАМ
Първите новодомци в Хитрино се надяват да получат ключовете на съградените си къщи само след дни, но сред тях няма да бъде и Маргарита Великова. Нейната къща също е построена, но все още не е довършена и в този случай ще става дума за месеци. Това е следващата история, с която продължава поредицата на Радио Шумен „Хитрино - година по-късно“. Прекрачваме прага и на нейния фургон заедно с Розалина Чернева.
ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА
Въпреки загубата на близки и разрухата, животът в пострадалото село Хитрино продължава със своите неизменни закони, които никой не може да промени. Така през тази година, която измина, 80-годишната Стоянка Митева остана най-възрастният жител на Хитрино, който да разказва за преживяното и трагедията. И тя отвори вече ремонтирания си дом за Розалина Чернева.
НАЙ-МАЛКОТО БЕБЕ НА ХИТРИНО
Връщаме се с година назад към трагичния 10 декември с историята на две жени, най-възрастната и най-младата в гара Хитрино, едната на 80-ет, а другата само на дни. Така продължава животът за хората от селището. Най-възрастния жител на Хитрино и най-младия ги дели само фаталната жп линия. Стоянка Митева живее в долната махала, която пострада най-много, а бебето което се роди дни преди трагедията, живее в горната махала. Но и то не е най-младият жител на Хитрино, а вече по-голямата сестра на момиченце, което пък се роди дни преди годишнината от трагедията. Разказва неговият прадядо Неджми Реджеб.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой ще вземе ДПС?

Още двама депутати днес напуснаха ПГ на ДПС. Това са Мюмюн Мюмюн и Ибраим Зайденов. Така депутатите, напуснали или изключени от групата, са вече 24. В парламента от ДПС остават 23 народни представители.  Какво мислят шуменци за трусовете в ДПС, кой ще надделее - Пеевски или Доган, каква ще бъде развръзката от тежката политическа криза в партията, която..

публикувано на 12.07.24 в 14:54

Мечтата на Толга

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри за агросектора с всяка година става все по-сериозен, най-вече при агрономи и трактористи. Това каза Толга Мехмед от кубратското село Звънарци, който е само на 17 години.  Той учи специалността „техник-растениевъд“ в професионалната гимназия в Кубрат. Освен, че работи усилено на полето, успешно участва и в..

публикувано на 12.07.24 в 08:37

Разрушители стават строители

Младежката сфера в Шумен   - артистично пространство от дърво, винил и мебели от палети, има всички шансове да посрещне своя 6-и рожден ден основно ремонтирана и обновена. Реконструкциите се налагат, защото макар, че е любимо място за концерти и други арт прояви на младите хора, сферата често става обект на вандалски актове. Парадоксалното..

публикувано на 12.07.24 в 08:26

ДПС на две

Продължават трусовете в ДПС, а ние продължаваме да питаме за измерението на конфликта в движението. След като снощи почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и на още петима души от ръководството на партията, днес парламентарната група изключи още 17 депутати, включително и другия председател Джевдет Чакъров, а малко по-късно още..

публикувано на 11.07.24 в 15:34
Д-р Димитър Костов

Сериозни ремонти в шуменската МБАЛ, която става една от модерните в Североизточна България

Завърши първият етап от ремонта на операционния блок в МБАЛ - Шумен. В реновираните две операционни зали вече се извършват ортопедични операции. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.  Те са със съвременна вентилация и филтри, с нови операционни маси и апаратура, имат нов дизайн и антибактериално покритие.  В момента се правят..

публикувано на 11.07.24 в 15:21
Д-р Димитър Костов

Ремонти пред финала

Завърши първият етап от ремонта на операционния блок в МБАЛ - Шумен. В реновираните две операционни зали вече се извършват ортопедични операции. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.  Те са със съвременна вентилация и филтри, с нови операционни маси и апаратура, имат нов дизайн и антибактериално покритие.  В момента се правят..

публикувано на 10.07.24 в 13:32
Росен Карадимов - първият вдясно

Шанс за Североизтока

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството на иновациите и развитието класира проекти на 10 общини. В Североизточна България са два проекта за Шумен и по един за Търговище и Русе.    Какво е важно за тези проекти? Как инвестициите ще се отразят на развитието на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48