Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злато на календар

Броени дни остават до края на тази година, дано хубавите моменти в нея за всеки един от нас са били повече и я изпратим  с удовлетворение, но и с надежда, че новата 2018 година ще ни донесе още повече приятни изживявания. Хартиеният календарът е само един от начините да отмерваме дните, месеците, годините. Затова едва ли има дом, където да няма календар. Но сега отделете пет минути от времето си, за да чуете за един календар, който ще ориентира не само в днешните дни, но ще връща и към едно отдавна минало време. Историческият музей в Търговище издаде календар, на който са представени златните съкровища, открити в региона. Как можем да се запознаем с историята, докато отмерваме настоящето си? Людмила Борисова разговаря с директора на Музея Магдалена Жечева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

41 години в бяла престилка

41 години от своя живот Недка Йорданова Бъзоева е вярна на мисията на бялата престилка. В деня, в който я приемат едновременно в Учителския институт и в Института за подготовка на фелдшери в Русе, без никога да е мечтала за медицина, тя поема към дунавския град. 85-годишната днес Недка Бъзоева е един от ветераните на медицинското дело в родния..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Медийно затъмнение в община Шумен

Община Шумен остава без зам.-кмет по образование и култура. От днес. Това ни беше съобщено от един от PR-те на администрацията в събота следобед . Имейлът бе от две изречения с четири правописни грешки.  Не е изненада, че проф. Светла Станкова е пожелала да напусне ръководната позиция. В началото на месеца стана ясно, че шуменската прокуратура..

публикувано на 15.04.24 в 15:15

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПЛР „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:48

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПРЛ „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско-юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:43

Жертви на хазарта

Драстично е паднала възрастовата граница на хазартно зависимите у нас, твърди специалистът по хазартни зависимости д-р Десислава Безинска-Шеинкова. Тя допълва, че сме далеч от овладяването на проблема. Контролът е изгубен, а сериозните последиците не са само материални, а преди всичко психични и социални. "За 17 процента от хазартно зависимите, които..

публикувано на 15.04.24 в 09:26

Ловец на змии

Със затоплянето на времето плъзват и змиите. Как да реагираме, ако видим змия в природата?  Има ли опасни видове в България? Как да постъпим, ако все пак влечуго ухапе нас или човек от компанията, в която се движим? Мина Денева разговаря с един от двамата лицензирани ловци на змии в България Владимир Гочев.

публикувано на 15.04.24 в 08:03

Свободен живот на две гуми

Стотици мотористи от Шумен и гости от страната откриха мотосезон 2024. Те потеглиха в дълга колона от „Арена Шумен“ и се отправиха към Велики Преслав. Шествието има за цел да припомни на останалите шофьори, че мотористите са равноправни участници в движението на пътя. Другата цел е по-опитните мотористи да кажат на младите, че трябва да шофират..

публикувано на 13.04.24 в 16:40