Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Расте броят на хората без здравни осигуровки

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Нараства броят на здравнонеосигурените в Търговищко, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса Емил Стоянов. През миналата година над 31 000 или около 27 % от жителите на областта са изгубили здравноосигурителните си права. Регионът е на едно от първите места по недостиг на лични лекари. Общопрактикуващите лекари в Търговищко имат по около 2500 пациенти в листата, докато в страната числото е 2100. Не достигат джипита в районите на Омуртаг, Попово и Опака. Има дефицит и на лекари специалисти, каза още Емил Стоянов. "Дефицитни специалности са ендокринология и кардиология. Част от тези специалности вече се забелязва, че липсват не само в извънболничната, но и в болничната помощ. Недостатъчни са анестезиолозите и невролозите. Млади лекари със специалност са единици, които в последните години са постъпили на работа", коментира той.  С 2,5 процента повече направления за преглед при лекар-специалист са издали  общопрактикуващите лекари в Търговищко през 2017 г. в сравнение с предходната година. Комисия в РЗОК разглежда всяка молба от личен лекар за недостиг на направления и обикновено такива се отпускат допълнително, увери Стоянов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Третират дървета срещу вредители

Повторна обработка на кестеновите дървета в Търговище срещу вредителя листоминиращ молец ще бъде извършена тази нощ от 23:00 ч. до 5:00 ч. сутринта. Обработени ще бъдат дърветата по улиците "Кюстенджа", "Капитан Данаджиев", "Граф Игнатиев", "Тетевен", "Богомил", "Васил Петлешков" и "29 януари". Дейностите ще обхванат и квартал "Запад 2", както и..

публикувано на 03.06.20 в 17:35

Внасят ред в рекламната дейност

Да се улесни редът за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми рекламни табели пред търговските обекти. Това предвижда проект на Наредба за рекламната дейност в община Търговище. Преместваемите рекламни елементи вече ще се съгласуват и одобряват от главния архитект на общината след подаване на заявление. Отпада изискването за..

публикувано на 03.06.20 в 15:20

Не берете липов цвят!

Кметът на Опака забрани брането на липов цвят. Кметовете на селата и ръководителят на отдел "Чистота" трябва да следят за опазването на липовите дървета, съобщават от общинската администрация. В обхвата на заповедта попадат дървета в населените места и тези по пътищата на територията на общината. Те трябва да се пазят от увреждане, да се следи за..

публикувано на 03.06.20 в 15:15

Общинар подхвърлил подкуп в патрулка

Окръжната прокуратура в Търговище привлече към наказателна отговорност главния експерт по общинските имоти в община Омуртаг за даден подкуп на полицейски служители. 38-годишният Шюкрю Х. е обвиняем за извършено престъпление и е с мярка за неотклонение „Подписка“. Около 15 ч. вчера автомобилът на общинския експерт бил спрян за проверка от..

публикувано на 03.06.20 в 15:08

Издирват собственик на гоблени

Жена е намерила ушити гоблени и ги е предала в полицията в Търговище. Органите на реда търсят съдействие за установяване собственика на изгубените вещи, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Вчера около 8,30 ч. жената е намерила на улица "Раковски" два ушити гоблена без рамки, навити на руло. Били са изпуснати в близост до сградата на..

публикувано на 03.06.20 в 15:02

Първа консулска визита

Кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров посрещна генералния консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел. Визитата е първа за Гюзел след встъпването й в длъжност. Тя е свързана със запознаване с консулския й окръг, в който попада общината. По време на срещата бяха обсъдени различни възможности за сътрудничество. Кметът представи..

публикувано на 03.06.20 в 13:52

Опит за подкуп с 50 лева

38-годишен водач от Омуртаг е задържан с полицейска мярка за опит за подкуп на служител от сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция. Това съобщават от търговищката полиция. На 2 юни около 16,55 ч в Търговище 38-годишен мъж от Омуртаг е направил опит за даване на подкуп в размер на 50 лв. на младши контрольор от сектор „Пътна полиция“ в областната..

публикувано на 03.06.20 в 12:20