Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Расте броят на хората без здравни осигуровки

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Нараства броят на здравнонеосигурените в Търговищко, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса Емил Стоянов. През миналата година над 31 000 или около 27 % от жителите на областта са изгубили здравноосигурителните си права. Регионът е на едно от първите места по недостиг на лични лекари. Общопрактикуващите лекари в Търговищко имат по около 2500 пациенти в листата, докато в страната числото е 2100. Не достигат джипита в районите на Омуртаг, Попово и Опака. Има дефицит и на лекари специалисти, каза още Емил Стоянов. "Дефицитни специалности са ендокринология и кардиология. Част от тези специалности вече се забелязва, че липсват не само в извънболничната, но и в болничната помощ. Недостатъчни са анестезиолозите и невролозите. Млади лекари със специалност са единици, които в последните години са постъпили на работа", коментира той.  С 2,5 процента повече направления за преглед при лекар-специалист са издали  общопрактикуващите лекари в Търговищко през 2017 г. в сравнение с предходната година. Комисия в РЗОК разглежда всяка молба от личен лекар за недостиг на направления и обикновено такива се отпускат допълнително, увери Стоянов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Учителка с национална награда

Учителка от Търговище е удостоена с награда „Константин Величков“. Стойна Кичукова преподава по музика в Трето основно училище „П. Р. Славейков“. Наградата се присъжда от Министерството на образованието и науката за постижения в работата с деца и ученици за преодоляване на проблемно поведение. Стойна Кючукова завършва музикалното училище в с...

публикувано на 27.11.20 в 15:35

Чаши срещу COVID-19

Един милион стъклени чаши с антибактериално и антивурисно покритие дневно може да произвежда стъкларският завод „Паша бахче“ край Търговище, съобщи директорът на завода Бахтияр Далгъч.  "Ако не можем да започнем производство в средата на месец декември, сигурно производството ще стартира в началото на новата 2021 г. Новото е това покритие на чашите...

публикувано на 27.11.20 в 14:56

Крадли мамят наивници

88-годишна жена от с. Таймище, община Антоново, e обрана вчера. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. Две жени са посетили дома й, представяйки се за служители на „Социално подпомагане“. Те са извършили от жилището кражба на сумата от 610 лв. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 27.11.20 в 11:21
МБАЛ Търговище

Трима доброволци в МБАЛ - Търговище

Трима доброволци подкрепят медиците от болницата в Търговище.  За облекчаване на работата в условията на пандемия още преди дни са се включили Ирена Мирчева - студентка пети курс по медицина във Варненския университет и кинезитерапевтът Стойчо Русев. От днес се присъединява и Атанас Тончев, който няма медицинско образование. Той е завършил..

публикувано на 27.11.20 в 10:02

Дарение за МБАЛ - Търговище

Многопрофилната болница в Търговище получи дарение за близо 40 хиляди лева от трите стъкларски завода на турския холдинг „Шишеджам“. Консумативите и материалите ще подпомогнат лекарските екипи в борбата с коронавируса. Дарението включва електокардиограф, термометри, пулсомери, близо 6000 защитни маски и 1600 престилки, съобщи Бахтияр Далгъч,..

публикувано на 26.11.20 в 16:39

Застреляха две кучета

2 кучета от породата „Бордър коли“ са намерени застреляни в землището „Малка волска мера“ на търговищкото с. Надарево. Животните са собственост на 57-годишен мъж от същото село. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 25.11.20 в 11:27

Поредна катастрофа с ранен

Водач на лек автомобил е в болница с фрактури след пътно-транспортно произшествие в близост до разклона за с. Панайот Хитово.  65-годишен водач от  Търговище е изгубил контрол над управлението на автомобила си, навлязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал странично в товарен автомобил с бургаска регистрация. От удара водачът на лекия..

публикувано на 24.11.20 в 11:21