Основаха клуб „От корена до най-високото листо“

Деца от Русе основаха клуб „От  корена до най-високото листо“ в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Целта е участниците да изградят умения за търсене, откриване и обработване на информация в областта на родовата история и да приложат усвоените знания чрез използването на съвременните технологии. 12 деца получиха задание генеалогично проучване, като съберат информация за имената, професиите и месторождението на рода си. Участниците се запознаха с начините за издирване на необходимата информация и с начините за оформяне на родословно дърво. Следващата сбирка на клуба ще се проведе на 24 февруари. Клуб „От корена до най-високото дърво“ се осъществява по проект „Търсачи на знание“, който се реализира след конкурс по програма „Знание и растеж“ на Общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пакети с хероин не минаха границата

Хероин на стойност над 1,5 милиона лева е задържан на Граничния контролно-пропускателен пункт в Русе.  71 пакета с наркотика били открити във фабрични кухини под седалките на лек автомобил вчера по обед при проверка на "Дунав мост". Митничарите приложили алгоритъм за оценка на риска и забелязали, че кухините имат оловни капаци. Когато отклонили..

публикувано на 12.12.19 в 15:54

Жена осъди "Топлофикация"

„Топлофикация Русе“ е осъдена да заплати над 80 000 лв. обезщетение на 45-годишна жена, паднала в дупка с вряла вода. Окръжният съд в Русе уважи изцяло предявените искове и осъди дружеството да плати на пострадалата 80 000 лв. за причинени неимуществени вреди и 846,74 лв. обезщетение за имуществени вреди. На 1 декември миналата година жената..

публикувано на 12.12.19 в 15:21

Стипендия на името на рейнджъра

Стипендия на името на загиналия в Кербала през 2003 година рейнджър Антон Петров от Русе бе връчена за 16-та поредна година днес. Тазгодишният й носител е Стефан Димитров от 9 клас. Иванка Петрова, майка на загиналия в кербала Антон Петров, за 16-ти пореден път връчи стипендия на ученик от Корабната гимназия, отличил се с висок успех и човешки..

публикувано на 11.12.19 в 15:21

Безкръвни операции в КОЦ

1120 са новорегистираните болни в Комплексния онкологичен център в Русе. Това съобщи днес управителят на здравното заведение д-р Камен Кожухаров. През миналата година те са били 1213. Няма съществена промяна в цифрите, но сред основните причини този вид заболявания да държат високи стойности е застаряването на населението. Лечебното заведение в..

публикувано на 11.12.19 в 15:10

Гора на поколенията

Гора на поколенията е засадена в село Новград. Тя е разположена в близост до новостроящия се паметник на бойната слава. Идеята се роди по време среща на родените през 1949 година жители. Пенсионерите дадоха дума, че ще продължат да полагат грижи за дръвчетата. „Засаждането на дървета е символ на надеждата и непрекъснатостта на живота. Дървото е..

публикувано на 11.12.19 в 14:19

Тежка катастрофа по обяд

Тежък пътен инцидент между два микробуса на 9 км е станал към 12.35 ч. днес на пътя Русе-Бяла. По първоначални данни, петима са пострадалите. На мястото на катастрофата са изпратени три линейки, екипи на пожарната и полицията и спешна помощ. Пътят в участъка е затворен. Движението на леките автомобили се пренасочва през село Басарбово, а..

публикувано на 11.12.19 в 13:40

Младежи даряват спомени

Започна коледната кампания под надслов „Дари спомен“ на Младежкия парламент към Общинския младежки дом в Русе. Инициативата стартира в няколко детски градини в крайдунавския град с четене на приказки и с изработване на коледна украса заедно с деца от детски центрове и институции. В рамките на кампанията младежите и децата от Дневния център..

публикувано на 11.12.19 в 11:11