Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на Апостола

С панихида, отслужена в храм „Св. Иван Рилски“, и поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в центъра на Търговище десетки граждани отбелязаха 145 години от гибелта на Васил Левски. Ученици от Второ средно  училище „Проф. Никола Маринов“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“. По повод годишнината общественичката Нели Анастасова заяви, че Левски е наш пример. "Трябва добре да помним какво той е направил за тази голяма дума свобода. Свобода за народа и свобода за всички хора", посочи тя. "Самият Левски е не само знаме и кауза за България, той е безсмъртен. За мен Левски е всичко най-добро, което е родила България", заяви журналистът Радослав Черкезов.
"Делото на Апостола на свободата е урок за демократични идеи". Това каза в словото си кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов по време на днешната възпоменателна проява пред паметника на Васил Левски в града по случай 145-тата годишнина от гибелта на великия българин. "Уроците на Дякона са уроци за съвремието, без значение колко далеч във времето са създадени", подчерта Найденов. Тържествената церемония бе организирана от Силистренската община, общинския комитет "Васил Левски" и общинския клуб "Христо Ботйов". Почетният караул бе от клуб "Родолюбие".
Жителите на Дулово почетоха 145-тата годишнина от гибелта на Апостола. Възпитаници на Детската градина „МИР“ рецитираха стихове за Левски, а поетична композиция, посветена на Апостола, изпълниха  ученици от СУ “Васил Левски“. В знак на почит пред паметника в центъра на града бяха поднесени венци и цветя от кмета на общината д-р Юксел Ахмед, деца и ученици, от името на общинската админитстрация, общинския съвет, неправителствени организации, учебни заведения и политически партии. Всички преклониха глави в минута мълчание в памет на Апостола на свободата.
В СУ "Васил Левски" в Русе се състоя възпоменателна церемония за отбелязване 145 години от гибелта на Апостола. Сред гостите на събитието бяха народният представител Пенчо Милков, началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Русе Сашо Щерев, общински съветници, преподаватели, родители и ученици. Представена беше програма, посветена на Апостола. Церемонията завърши със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски – патрон на училището.
Патронен празник отбеляза на ДГ “Васил Левски“ в Разград. Гости на тържеството бяха кметът д-р Валентин Василев и неговият екип, представители на областната управа, на РУО и ОУ “Васил Левски“ - Разград. Стихове и песни, посветени на Васил Левски, представиха малчуганите от четвърта подготвителна група. Поздрав за празника си децата получиха от трима пораснали възпитаници на ДГ “Васил Левски“, вече ученици в ОУ “Никола Икономов“. В детската градина се обучават 102 деца, като през тази година тя навършва 45 години от създаването си.

И Кубрат се преклони пред Апостола на свободата. На събитието присъстваха кметът на Кубрат Алкин Неби, неговият екип, учители, ученици, общественици и граждани. Слово за Дякона произнесе преподавателката Катя Димитрова. Стихотворения за Левски рецитираха възпитаниците при СУ „Христо Ботев“. Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя от общинската администрация, местните училища, от ОУ „Васил Левски“ в село Беловец, представители на политическите сили, клубове и граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в стопански двор по пладне

5 сгради и 350 декара с пшеница са спасени от огъня благодарение на бърза професионална реакция на противопожарни екипи от Търговище. Това съобщават от търговищката полиция. В 13:30 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сухи треви в стопанския двор на птицеферма в с. Подгорица. На място е било установено, че огънят се е разпространил на голяма..

публикувано на 27.06.24 в 11:06

Извозват строителни отпадъци

11 констативни протокола за изхвърляне на строителни материали са съставени в община Търговище от началото на юни. Всички нарушители са премахнали отпадъците и глоби не са налагани. Санкциите са в размер на до 100 лв. за физическите лица и до 1000 лв. за юридическите лица. Община Търговище осигурява безплатна услуга за извозване на..

публикувано на 27.06.24 в 09:23
Гюрсел Хасанов - областен управител на Търговище

Нов областен управител на Търговище

Гюрсел Хасанов е назначен за областен управител на област Търговище. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Той е икономист е по образование. Притежава дългогодишен управленски опит, като от май 2018 година до момента е директор на общинско предприятие в Търговище. Хасанов бе назначен с решение на служебното правителство, което назначи четирима..

публикувано на 27.06.24 в 09:08

Актуализират капиталовите разходи

Актуализация на списъка за капиталови разходи за 2024 година е първата точка от дневния ред на сесията в Търговище.  Съветниците се очаква да одобрят Годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Търговище за периода 2021 – 2027 година. Ще бъде направен и отчет за изпълнение решенията на Общинския..

публикувано на 27.06.24 в 08:22

Синьо лято в Търговище

Летни образователни, творчески и терапевтични занимания организират в Комплекса за здравно-социални услуги в Търговище. Инициативата се провежда за първа година в рамките на новата услуга „Обучение за придобиване на умения“.  Заниманията са за деца от 2 до 10 години. Целта е да придобият социални умения за работа в група и да се улесни адаптацията в..

публикувано на 26.06.24 в 09:28

Нов кмет в село Голямо Градище

На първи тур на вота на 23 юни е избран кметът на село Голямо Градище, община Опака.  Това показва решението на Общинска избирателна комисия- Опака.  Айнур Алиева от ДПС е получила 264 действителни гласа.

публикувано на 24.06.24 в 05:42

Избраха Хайрие Мехмед в село Тръбач

Хайрие Мехмед е новият кмет на лознишкото село Тръбач.  Тя е избрана на  първи тур с 82 действителни гласа, показва решението на Общинската избирателна комисия-Лозница.  Хайрие Мехмед, издигната от ДПС беше единствен кандидат за кметския пост, свободен след кончината на редовно избрания кмет.  Избирателната активност в село Тръбач достигна 63%.

публикувано на 24.06.24 в 05:04