Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха здравната карта на Шумен

Снимка: Радио Шумен
Само с един въздържал се Областната комисия за изготвяне на областна здравна карта на Шумен прие предложената здравна карта. При изработването й са използвани демографските данни за 2016 г., данните за лечебните заведения, за амбулаторните прегледи и за дейностите в болничната помощ, отчетени за 2017 г. Здравната помощ се планира съобразно тенденциите за остаряване на населението и намаляване на относителния дял на младите генерации. Анализът показва, че за цялата област са необходими общо 1183 болнични легла, а в момента има 816. Не достигат общо 367 болнични легла. Недостиг на легла има във всички видове болнична дейност. Броят на наличните легла надвишава необходимите единствено в психиатричната помощ. Там те са 182 при необходими 130. Комисията предлага те да останат 182, като 162 от тях да са в Държавната болница в с.Царев брод, а 20 – в болницата във В. Преслав. Недостигът при общопрактикуващите лекари е 21, а при денталните – 47. На въпроса на д-р Иван Димитров от В. Преслав защо потреблението на болнична помощ от жител на Шуменска област е за 160 лв. при 240 лв. средно за страната, директорът на РЗОК – Шумен, д-р Йорданка Пенкова отговори, че много жители на област Шумен се лекуват в други болници. "Във Варна има специализирани клиники. Голяма част от нашите пациенти се лекуват там. Ходят да раждат в Търговище, а не в Шумен. Това не означава, че са лишени от медицински грижи. Получават пълния обем, но го търсят на друго място. Търсят го в други лечебни заведения, а не в нашите структури", посочи тя. Шумен е една от малкото области в страната, в които всички лечебни заведения и почти всички лекари от доболничната помощ имат изнесени адреси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиян катастрофира на пътя

Катастрофа е станала в Шуменско вчера следобед. Един от водачите е задържан за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Малко преди 14:00 часа вчера полицейски служители от участък Хитрино получили сигнал за пътнотранспортно произшествие с материални щети близо до разклона за село Развигорово. На място установили, че..

публикувано на 22.05.24 в 09:48

Децата и природата

Резултатите от Националния конкурс „Природата – моето вдъхновение“ ще бъдат отчетени днес, съобщават организаторите от Дирекцията на Природния парк „Шуменско плато“.  Наградите ще бъдат връчени от 16:00 ч. в сградата на дирекцията в лесопарка „Кьошковете“.  В 29-ото издание на ученическата надпревара участват близо 130 стихотворения и разкази, 45..

публикувано на 22.05.24 в 08:56

Медсестри с по-високи заплати

С 200 лева се увеличават възнагражденията на медицинските специалисти в Диагностично-консултативния център 1 в Шумен. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в лечебното заведение, който влиза в сила със задна дата от 1 април.  Заплатите на медицинските сестри, работещи в новата поликлиника, ще станат 1700 лева.  Договореностите..

публикувано на 22.05.24 в 08:45

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има и днес (22 май) в Североизточна България. В шуменския квартал „Дивдядово“ ток няма да имат отделни абонати по булевард „Велики Преслав“ и по улиците „Изворна“, „Дъбрава“ и „Поройна“. В Нови пазар от 10 ч. до 12 ч. ще е прекъснато подаването в района..

публикувано на 22.05.24 в 07:05

Възможни слаби превалявания

11 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 988 хектопаскала, влажността на въздуха е 92%. В Търговище температурата сутринта е 12 градуса, 13 градуса е в Разград и Силистра, 14 градуса – в Русе. Днес над по-голямата част от Североизточна България ще преобладава слънчево време, но ще има условия за развитие на..

публикувано на 22.05.24 в 06:24

Сава Академия празнува

Ученици, постигнали значими резултати от СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен за 12-ти пореден път отличи Сава Академия за постигнати успехи в областта на науката, изкуствата, спорта и за гражданската доблест. Ежегодното събитие се провежда в навечерието на 24 май и се превръща в празник на всички таланти, които през годината са проявили упоритост,..

публикувано на 21.05.24 в 16:36

Млади огнеборци в надпревара

Възпитаници на три училища в област Шумен мериха сили в областния кръг на състезанието „Млад огнеборец“, което се проведе днес в Нови пазар.  Отборите на IX ОУ “Панайот Волов“ – Шумен, СУ “Хан Исперих“ - Нови пазар и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Върбица участваха в две дисциплини - "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 метрова щафета с..

публикувано на 21.05.24 в 14:41