Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дървени ваканции по градове и села

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров обяви за неучебни 27 и 28 февруари за всички училища на територията на общината. Причините са обилният снеговалеж, силният вятър, придружен с навявания, и очакваното понижаване на температурите. Учебните занятията ще бъдат възобновени на 1 март. Заповедта е издадена днес.

27 и 28 февруари са неучебни и за училищата на територията на община Силистра заради усложнената метеорологична обстановка. Детските градини по селата няма да работят до края на седмицата, а в града ще има дежурни групи. Пътищата на територията на община Дулово са проходими при зимни условия, има ток и вода, снабдяването с хранителни продукти е нормално. Проблемните участъци по улиците и пътищата своевременно се почистват.

На 27 и 28 февруари няма да учат и учениците от Средното училище “Никола Йонков Вапцаров” във Венец. Това съобщи кметът Нехрибан Ахмедова след заседанието на Общинския съвет по бедствия и аварии. Занятия ще има в останалите две училища. Обстановката в община Венец остава усложнена. Навявания има в отсечките Капитан Петко – Деница – Боян и Венец – Черноглавци – Габрица. Нехрибан Ахмедова уточни, че към момента няма села без ток и вода. Петима души са извозени за хемодиализа, следи се състоянието на една родилка.

Не се обсъжда разпускането на учениците във ваканция на този етап, заяви за Радио Шумен кметът на община Велики Преслав Александър Горчев. Пътищата и улиците се разчистват от снега и са проходими. Към момента няма затворени пътища, снегопочистващата техника обслужва района на Велики Преслав, увери Александър Горчев.

Кметът на община Върбица Мердин Байрям коментира за Радио Шумен, че  учебните занятия в училищата и детските градини се провеждат нормално. Няма основания за обявяване на ваканция, пътищата са проходими при зимни условия. 8 машини чистят републиканската пътна мрежа във Върбишко, 4 машини и общинска техника обезпечават снегопочистването по общинските пътища и улиците на Върбица. Няма затворени пътища, увери Мердин Байрям.

Във връзка с усложнената зимна обстановка, ниските температури и невъзможността за провеждане на нормален учебен процес в училищата и детските градини на територията на община Каолиново със заповед кметът на общината Нида Ахмедов обяви за неучебни 27 и 28 февруари 2018 г. за всички училища на територията на общината, а за детските градини до 2 март.

Част от училищата в Североизточна България ще останат затворени заради обилния снеговалеж и усложнената зимна обстановка, съобщават от Регионалните управления на образованието. В Русенска област днес учебни часове няма да има в училището в село Сваленик, община Иваново. Няма да учат децата от селата Пиргово, Мечка и Червена вода, тъй като не могат да се придвижат до средищното основно училище „Ангел Кънчев“ в Русе. С намалени часове, заради спрян ток, учат учениците в село Семерджиево.

В Разградска област затворени ще останат днес училищата в селата Равно, Юпер и Севар, както и в община Лозница.

В Шуменска област кметът на Никола Козлево подготвя заповед за обявяване на днешния ден за неучебен във всички училища. Кметът на Нови пазар подготвя заповед за обявяване на днешния ден за неучебен в село Мировци. В община Шумен обмислят възможността да обявят за неучебен денят във всички селски училища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

Изплащат добавките за Великден

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Личните карти стават е-подпис

Личните карти, които ще започнат да се издават още от края на месец май, ще служат като квалифициран електронен подпис, съобщава БНТ.  Цената на новите лични документи ще поскъпне и ще е вече 30 лв., вместо досегашните 18. Съгласно европейските регламенти, не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност на..

публикувано на 24.04.24 в 10:03

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55