Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР в Шумен на 13 март

На 13 март с концерт на Симфоничния оркестър на БНР в Шумен ще бъде отбелязана 119-годишнината от рождението на най-големия български композитор Панчо Владигеров. Музикалната проява ще бъде в голямата зала на шуменския театър. В програмата ще присъстват: Увертюра опус 115 „Имен ден” от Бетовен; „Акварели” опус 37 от Владигеров; „Песен” от „Българска сюита” опус 21 за цигулка и оркестър от Владигеров; „Концерт цигулка и оркестър” от Брух; „Класично и роматнично” от Владигеров. Солист ще бъде цигуларят професор Минчо Минчев, който е и председател на фондация "Панчо Владигеров" още от основаването й. Още по темата може да чуете от заместник-кмета на Шумен Найден Косев и Диана Дечева от фондация „Панчо Владигеров”, които анонсираха културното събитие на брифинг в зала 203 в сградата на общината.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Код визуално

Преподаватели и студенти от специалност "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" в Шуменския университет представиха своя колективна изложба на първия етаж на Художествената галерия "Елена Карамихайлова". Експозицията е със заглавие "КОД ВИЗУАЛНО". Включва живопис, графика, керамика и една интерактивна инсталация.  С изложбата стремежът е..

публикувано на 04.12.23 в 15:39

Куцльото от забутания остров

Репетиции на постановката с работно заглавие „Куцльото от забутания остров“ по едноименната пиеса на Мартин Макдона започнаха в Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе. Главната роля е поверена на Тодор Лазаров, а сред гост актьорите са Мая Новоселска и Цанка Цанева.  Премиерата е планирана за края на януари. Режисьорът на спектакъла Пламен Марков е..

публикувано на 04.12.23 в 14:12

Ретро реклами в изложба

Пътуващата изложба, озаглавена "Рекламата е душата на търговията", представя Държавният архив в Русе. Откриването е от 18:00 часа в Регионалния исторически музей на дунавския град.  Експозицията е своеобразна панорама на рекламата в България от началото на 20 век до края на Втората световна война. На 37 тематични табла могат да се видят репродукции на..

публикувано на 04.12.23 в 13:35

Учителката художник

Впечатляваща изложба, която разказва за българския фолклор в шевици и картини, може да се види в шуменското читалище "Напредък". Бродериите на майсторките от клуб "Българка" сполучливо се допълват от картините на Росица Стоименова, която гостува в неделното издание на предаването "Оттука започва денят". Росица Стоименова е дългогодишен..

публикувано на 03.12.23 в 12:32

Маестро Косев и Бертен Д`Оландер

Солист на концерта на Симфониета Шумен тази вечер ще бъде белгийският флейтист Бертен Д`Оландер. Димитър Косев, който работи с оркестъра на Русенската опера и е носител на наградата „Млад музикант“ и на отличието „Златно перо“, ще бъде диригент.  Публиката ще чуе XXXI симфония „Парижка" от Моцарт, Концерт за флейта и струнен оркестър от Феликс Менделсон..

публикувано на 30.11.23 в 10:49

Графити изложба и презентация

Двудневен артистичен проект в Шумен ще привлече внимание към графити културата. Той е озаглавен "Графитите - изкуството, което превръща улиците в галерия". Студентката в Софийския университет Александра Бобадова е получила подкрепа за инициативата от първата кампания на „Пощенска кутия за приказки“, озаглавена „Виж сега, моето момиче“.  Галерията на..

публикувано на 29.11.23 в 13:24
Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе

Русенски театрали играят в Египет

Продукция на Русенския театър е единственият български спектакъл, който ще участва на Международния младежки театрален фестивал в Шара мел-Шейх в Египет. Спектакълът се казва „Изчезвщи“ по Елизе Вилк.  Представянето на Драматичния театър „Сава Огнянов“ ще допринесе за развитието на културните връзки с Арабска република Египет. Младежкият фестивал..

публикувано на 25.11.23 в 10:26