Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР в Шумен на 13 март

На 13 март с концерт на Симфоничния оркестър на БНР в Шумен ще бъде отбелязана 119-годишнината от рождението на най-големия български композитор Панчо Владигеров. Музикалната проява ще бъде в голямата зала на шуменския театър. В програмата ще присъстват: Увертюра опус 115 „Имен ден” от Бетовен; „Акварели” опус 37 от Владигеров; „Песен” от „Българска сюита” опус 21 за цигулка и оркестър от Владигеров; „Концерт цигулка и оркестър” от Брух; „Класично и роматнично” от Владигеров. Солист ще бъде цигуларят професор Минчо Минчев, който е и председател на фондация "Панчо Владигеров" още от основаването й. Още по темата може да чуете от заместник-кмета на Шумен Найден Косев и Диана Дечева от фондация „Панчо Владигеров”, които анонсираха културното събитие на брифинг в зала 203 в сградата на общината.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангели и демони на сцената

Трима именити музиканти тази вечер ще направят премиера на най-новия си проект в Шумен. Пианистът проф. Людмил Ангелов, тромпетистът Петър Македонски и изпълнителят на бандонеон Стоян Караиванов се впускат в приключението, наречено „Ангели и демони“ с музиката на краля на тангото Астор Пиацола. На сцената с тях ще бъдат и оркестрантите от..

публикувано на 30.06.22 в 14:33

Шумен в снимки отвисоко

Снимки отвисоко ще направят шестима фотографи от Шумен, Велики Преслав, Русе и Стара Загора. Те са участници в петото издание на Националния фотографски пленер „Шумен – познат и непознат“, който се организира в града. Стартът на събитието бе даден днес от заместник-кмета по образование и култура Найден Косев и шуменския фотограф Ивайло..

публикувано на 28.06.22 в 14:12

Деца рисуваха приказен свят

60 деца участваха тази година в шестото издание на националния конкурс за рисунка и литературно творчество ,,Сторих го за Отечеството". Той е организиран от шуменското читалище ,,Напредък -1869“. Тази година форумът е посветен на 120 години от рождението на Ангел Каралийчев. На официална церемония днес голяма част от децата получиха награди...

публикувано на 28.06.22 в 14:01

20 години ДФА "Шарено герданче"

Детският фолклорен ансамбъл "Шарено герданче" от Търговище става на 20 години. Много са децата и близките им, които са част от това музикално-танцово семейство. Ансамбълът съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи, като ги доближава до младите хора. Чрез песента и танца той дава възможност за творчество и изява на стотици изпълнители...

публикувано на 28.06.22 в 11:20
Шуменско плато

Игра на дронове

Националният пленер по фотография „Шумен – познат и непознат“ ще се проведе от 28 до 30 юни. Тази година всички кадри ще бъдат заснети с дронове. Идеята е чрез снимките, направени от въздуха, Шумен и природните забележителности в района да бъдат показани от различна гледна точка. Откриването е във вторник, 28 юни, от 11.00 ч., в двора на..

публикувано на 27.06.22 в 13:51

Проучват римски надгробни плочи

В проект за нов прочит в корпус на всички латински и гръцки надписи, свързани с войници в римската армия през късноримския период (4 век) в Дунавските и Балканските провинции участва русенският музей. По този повод пристигнаха Максим Емион и Дан Дана - двама френски изследователи, които ще посетят различни музеи в България, Румъния и Сърбия...

публикувано на 27.06.22 в 10:48
Народно читалище

Награда за киноклуба

Филмът „Спомен за Величко” на шуменския киноклуб „Мадарски конник”   спечели Наградата на Община Шумен в 21-то издание на Международния фестивал на любителските исторически филми Шумен 2022, който се проведе в читалище  "Добри Войников-1856" в града. Журито присъди   Наградата на Националната федерация за алтернативно кино за монтаж на..

публикувано на 27.06.22 в 10:01