Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече здравни грижи за хората в Ивански

Годишна среща на работещите по Българо-швейцарската програма за сътрудничество се проведе днес с участието на Ролан Питон – ръководител на швейцарския офис за сътрудничество към посолството на Конфедерация Швейцария у нас и Сузане Цумщайн – заместник – директор на отдела „Нови страни-членки на ЕС" на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.
В шуменското село Ивански днес официално откриха обновената Здравна служба. С финансовата помощ на програма ЗОВ, която се реализира в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, са изградени два нови кабинета – гинекологичен и педиатричен кабинет и манипулационна, в която ще се правят изследванията на място. Ще се обхванат всички жени, дори и неосигурените.
"Целта на проекта е да се създаде модел, който после да се мултиплицира", уточни в изказването си зам.-кметът на Шумен по здравеопазване д-р Светлана Маркова. С двата кабинета и манипулационната в с. Ивански ще се обхване най-важното – майчиното и детското здравеопазване, каза директорът на ДКЦ1 в Шумен д-р Димитър Костов. Той изрази надежда хората в село Ивански, които имат труден достъп до качествена медицинска помощ, да получат добро обслужване и да бъдат преодолени  тенденциите към повишена заболеваемост, ненавременното проследяване на бременността при жените и честите болести при малките деца. Лекарите специалисти ще приемат в кабинетите в здравната служба в с. Ивански 2 пъти месечно.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата на Велики Преслав празнуват

Детският празник във Велики Преслав се проведе на входа на градския парк. Десетки приказни герои се разхождаха сред деца и възрастни и предлагаха балони, лакомства, напитки. Под звуците на популярни детски песни малчуганите рисуваха на асфалта, правиха си снимки за спомен и се надпреварваха с велосипеди и тротинетки. Най-малките гости бяха..

публикувано на 01.06.20 в 19:06
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов идва в Шумен

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще посети Шумен на 2 юни. По време на визитата Каракачанов заедно с кмета на града Любомир Христов, областния управител Стефан Желев и председателя на Общинския съвет Красимир Минчев ще почетат паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 10.00 часа..

публикувано на 01.06.20 в 17:02

Вдигат четири нови завода в Шумен

Четири нови предприятия се очаква да бъдат изградени до края на годината в Индустриалния парк в Шумен. Това съобщи днес изпълнителният директор на Парка Николай Тончев. Три от тях ще бъдат в зона С, а четвъртото – в новата подзона. "Едното предприятие, което ще започне да се изгражда, е в областта на металообработката и ще произвежда стоманени..

публикувано на 01.06.20 в 14:54

С термометър на входа

Детските градини в община Велики Преслав посрещат своите възпитаници с термометри на входа. Не се допускат родители в сградите, малчуганите се събуват при влизане и прибират обувките в торбички. Според подадените декларации, днес половината от децата следва да се върнат в градините. Родители коментираха тази сутрин, че са чакали отварянето на..

публикувано на 01.06.20 в 14:16

Три десетилетия пазител на реда

30 години служба в МВР празнува инспектор Ивайло Иванов от Областната дирекция на МВР в Шумен. Така той е сбъднал детската си мечта да стане полицай и да служи на хората. 49-годишният Ивайло Иванов, днес оперативен дежурен в областната дирекция, прекрачил за първи път вратата на полицейското управление в града преди 30 години. "Помня и ще помня винаги..

публикувано на 01.06.20 в 11:39

Двама забравиха за карантината

Двама души в Шуменска област не са спазили наложената им домашна карантина, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Проверките са били извършени на 29 май. На посочените от тях адреси не са намерени 22-годишен мъж от село Тодор Икономово и 59-годишна жена от село  Каравелово, които не спазвали наложената им от РЗИ 14-дневна карантина след..

публикувано на 01.06.20 в 10:37

Юмруци в носа

Досъдебно производство за нанесена телесна повреда е започнато в полицейското управление в Шумен. След възникнал скандал около 20:30 ч. на 30 май в частен дом в село Царев брод 51-годишен мъж нанесъл удар в областта на лицето на 66-годишна жена. След преглед в МБАЛ- Шумен било установено, че е със счупено носни кости. Мъжът бил задържан в..

публикувано на 01.06.20 в 10:31