Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слагат пръстени на спасените щъркели

2
Снимка: БТА
Експерти на РИОСВ Русе ще поставят алуминиеви пръстени на уловените бели щъркели в населените места в Силистренско. Предвижда се това да стане на 26 март (понеделник) по предварително уточнен маршрут, който започва от Силистра и продължава към общините Дулово, Главиница и Исперих. След опръстеняването птиците ще бъдат освободени в природата, за да продължат пътя си.

Дейността е съгласувана със специалисти от Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове на „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Пръстените са  предоставени от организацията, но дейността се координира от Българската орнитологична централа към БАН.  Всеки пръстен съдържа информация – уникален номер и имената на страната и организацията, от която е поставен.

Опръстеняването е един от най-простите и достъпни методи за изучаване на миграцията и поведението на птиците. Повторното улавяне, наблюдение или намиране на мъртви екземпляри е незаменим източник на информация за птиците.

Продължават да постъпват сигнали за бедстващи птици на територията на РИОСВ Русе. До момента те са неоснователни, тъй като птиците не са наранени или с обледени крила.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Старт на водния проект

Близо 7 км водопроводи в Ряхово и Борисово ще бъдат подменени с евросредства и пари от държавния бюджет, съобщават от областната администрация в Русе. Общата стойност на проекта за водния цикъл е близо 3 000 000 лв. без ДДС. 85% от финансовите средства са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Останалите са от..

публикувано на 05.08.24 в 14:10

Безплатни кардиологични прегледи

Кампанията за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания на „Медика“ продължава, съобщават от Лечебните заведения. Безплатните скринингови прегледи от кардиолог и съдов хирург ще се осъществят на 10 и на 24 август. От тях   могат да се възползват пациенти със симптоми или с установени заболявания. Необходимо е предварително записване на час...

публикувано на 05.08.24 в 13:06

Строги мерки срещу чумата

Въвеждат се допълнителни мерки за превенция на чумата по дребни преживни животни в Русенска област. Това решиха днес членовете на постоянно действащата областна епизоотична комисия. На този етап в страната няма случаи на заболяването, но ситуацията в Гърция и Румъния е сериозна, стана ясно на заседанието. Превантивните мерки включват..

публикувано на 05.08.24 в 11:40

145 години Военноморски сили

145-годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред единствения в България..

публикувано на 05.08.24 в 09:28

Властта на крак заради чумата

Областната епизоотична комисия в Русе ще заседава днес. Срещата е заради откритите в Северна Гърция и Румъния  огнища на чума по дребните преживни животни. Ще бъде представена актуалната епизоотична обстановка и ще бъдат обсъдени превантивни мерки за недопускане  на заболяването в Русенска област.  От днес у нас се въвежда и задължителна дезинфекция..

публикувано на 05.08.24 в 08:23

3 млн. лв. за водопроводи

Започва подновяването на водопроводната мрежа в две села от община Сливо поле, съобщават от областната администрация в Русе. Ще бъдат ремонтирани участъци от старите амортизирани водопроводни мрежи в Ряхово и Борисово,в които най-често стават аварии.  Откриването на строителната площадка ще се бъде в понеделник, на 5 август, в село Ряхово...

публикувано на 04.08.24 в 12:34

Почетен знак за посланика

Почетният знак на областния управител на област Русе получи посланикът ни в Румъния, съобщиха от местната администрация. Отличието му бе връчено от Драгомир Драганов заради приноса на посланика в развитието на двустранните отношения между България и северната ни съседка.  Драганов посочи на първо място съвместните усилия, които се полагат за..

публикувано на 02.08.24 в 16:28