Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците сред основните теми на срещата ЕС - Турция

Снимка: www.plovdiv-online.com

Отношенията между Европа и Турция са на исторически ниско ниво и България е единствената държава, която можеше да организира днешната  среща с Ердоган.“ Това каза за Радио Шумен политическият анализатор Владимир Чуков по повод предстоящата среща Европейски съюз – Турция във Варна. Според него, предварително заявените теми за дискусия ще бъдат периферни. В отредените два часа за разговори ще се говори основно за бежанците и обещаните на Турция 6 милиарда евро, каза Чуков. "Сърцевината на тази среща, която беше дадена на Ердоган, реално стои бежанската сделка. Това е основното. Иначе всичко, което може да бъде постигнато периферно, е едно снижаване на вокалното напрежение, тоест двете страни да не бъдат толкова агресивни. Идеята каква е? Двете страни да потвърдят, че партньорството продължава да бъде стратегическо. Това е целта на срещата", посочи той. 

Според политическия анализатор Владимир Чуков, разговори по конкретни теми с български адрес не са предвидени, тъй като формата на срещата  във Варна е Турция – Европейски съюз. Световните агенции съобщиха, че преди отпътуването си за Варна президентът Ердоган изказа благодарност на България за организирането на срещата и нарече страната ни „приятелска.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни са новите депутати от Североизтока

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващия парламент.  Преди това ЦИК прие заявленията на народните представители, избрани в два многомандатни района. Шуменска област има шест мандата и в 50-ото Народно събрание. Бившият кмет на община Шумен Любомир Христов, водач на листата на   ГЕРБ –..

публикувано на 14.06.24 в 21:31

Кои ще са новите депутати на Североизтока?

Двама народни представители ще има „Движението за права и свободи“ от Шуменско в 50-ото Народно събрание. Водач на листата е Айсел Руфад (областен председател на ДПС-Шумен), следвана от досегашния депутат Хамид Хамид.  По един народен представител ще имат партиите ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и..

публикувано на 14.06.24 в 11:46

Депутати избират райони

Двама кандидати за народни представители трябва да решат дали да влязат в 50-ото Народно събрание с мандат от Шуменско или от друг район, в който също са участвали в листа. Това са академик Николай Денков от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Акад. Денков е кандидат и от Бургас, а..

публикувано на 14.06.24 в 10:20

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Петък, 14.06.2024 г.: Разград На  14.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Просторно...

публикувано на 14.06.24 в 06:59

Прогнозата в петък

Днес през страната ще премине студен фронт, а пред и по фронта атмосферата е силно неустойчива. Сутринта облачността ще е по-значителна на юг от Стара планина, ще се премества на североизток и ще превалява дъжд.  От обяд до нощта очакваме развитие и на купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, значителни по..

публикувано на 14.06.24 в 06:24

Днес е Възнесение Господне

Православната църква чества днес Възнесение Господне или познат като Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.  Според християнските вярвания, след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.  На 40-ия..

публикувано на 13.06.24 в 10:42

Опасност от порои и градушки и днес

Облачността днес ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места по-интензивни, с гръмотевици. Отново има опасност и от градушки . Явленията ще продължат и през нощта и в петък. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно усилване и..

публикувано на 13.06.24 в 06:19