Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европредседателството за месец в Шумен

Месец на българското председателство на Съвета на Европейския съюз организират от днес  до 27 април в община Шумен.  Партньори на Общината са общественият посредник Иван Капралов и  ШУ “Еп. Константин Преславски”. Представителят на ВУЗ-а доц. Юрий Проданов припомни, че в медиите понятията "Шумен" и "Европа" се появяват още през 1858 г. "За първи път по българските земи когато се говори за Европа в медия, се говори за Шумен. Става дума за прословутото стихотворение на Райко Жинзифов "Европеизъм в Шумен" от 1858 г. Затова за мен е напълно естествено когато говорим за Шумен, да говорим и за Европа", посочи той.
В рамките на месеца на българското европредседателство Община Шумен обявява конкурс за ученическо есе на тема „България в Европа или европеец ли съм“. От общинската администрация вече са изпратени писма до ръководствата на всички средни училища в града с покана в конкурса да се включат ученици от 9 до 12 клас. Организиран е и фотоконкурс на тема „Европа в Шумен“. Конкурсът включва снимки на сгради, места, екстериори, импресии, които внушават усещането за принадлежност към европейското културно пространство. Есетата трябва да бъдат изпратени в срок до 12 април, а снимките - до 20 април 2018 г. в дигитален формат на електронен адрес web@shumen.bg. Жури ще отличи най-добрите творби, които ще бъдат публикувани на сайта на Община Шумен и на сайта на Медийния център на Шуменския университет.
На 25 април 2018 г, от 10  ч. в  Ректората на ШУ  ще се проведе дискусия “Пръв сред равни – ние и Европейския съюз“, в която отново ще участват представители на Ученическия парламент, Общинския младежки съвет, Клуб "Дебати", ученици от средните училища в града и студенти.  По време на срещата ще бъдат представени и наградени най-добрите фотографии.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама арестувани за грабеж

Задържаха двама мъже на 19 и 21 години, извършили грабеж. Това съобщават от шуменската полиция. Криминалното деяние било извършено на 20 юли в 6:00 часа сутринта. 41-годишен мъж вървял по ул. „Цар Освободител“, когато двама младежи със сила му отнели чанта с документи, други вещи и 30 лева.  Работата по образуваното досъдебно производство продължава..

публикувано на 25.07.24 в 11:05

Високите заплати останаха за есента

Високите заплати на управителите на общинските лечебни заведения ще бъдат коментирани отново на септемврийското заседание на Общинския съвет в Шумен, тъй като решение по тази точка днес не бе взето. 17 съветници гласуваха "за", 4 - "против" и 18 - "въздържал се". Преди гласуването на точката кметът проф. Христо Христов призова общинските съветници..

публикувано на 25.07.24 в 10:52

Плиска и с. Каспичан без вода

Без вода ще са днес (25.07.) град Плиска и село Каспичан, съобщават от ВиК Шумен. Причина е авария на водопровод.  Техническият екип е мобилизиран за отстраняване на проблема до края на работния ден, съобщават от водното дружество.

публикувано на 25.07.24 в 10:38

Бисерка Йовчева се закле

Преподавателят по информатика и почетен гражданин на Шумен Бисерка Йовчева влезе в шуменския Общински съвет. Тя положи клетва в началото на днешната общинска сесия. Бисерка Йовчева зае мястото на Даниела Русева от Местна коалиция ДБГ, която стана заместник-кмет по европейски политики, екология и туризъм. Йовчева е била няколко мандата общински..

публикувано на 25.07.24 в 09:55
Община Шумен

Високите такси и наеми на фокус

Високите заплати на управителите на общинските лечебни заведения ще бъдат коментирани отново на днешното заседание на Общинския съвет в Шумен. По време на сесията през юни не бе взето решение дали да бъде създадена комисия, която да предложи варианти за поставяне на тавани във възнагражденията на медицинските ръководители. Предложението е на независимия..

публикувано на 25.07.24 в 08:18

Приказник във Велики Преслав

"Приказник" е детски кът, готов да посрещне малки и големи читатели, които биха искали да се гмурнат в магичния свят на книгите. Той се намира на втория етаж на библиотеката във Велики Преслав, съобщават инициаторите във Фейсбук. "Приказник” е проект на организация “С мисъл за Преслав”, който има за цел да влюби повече деца в четенето и да ги..

публикувано на 24.07.24 в 16:27

Искат по-ниски цени за Арената

Увеличението на наемите за „Арена Шумен“ да не е с 300% за местните клубове, както е записано в новия вариант на Наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги. Това поиска по време на извънредното заседание на бюджетната комисия към Общинския съвет в Шумен Светлозар Начев от ГЕРБ.  „Предложението на общинското предприятие „Общински..

публикувано на 24.07.24 в 16:10