Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученически театрални празници в Шумен

В края на тази седмица Шумен ще бъде домакин на 13-тото издание на Националните ученически театрални празници „Тодор Колев”. Форумът е посветен на 162 години от първото българско театрално представление и ще се проведе на 30 и 31 март, съобщи Мария Йорданова, директор на Обединения детски комплекс в Шумен.
"В този формат ще участват над 400 млади театрални артисти. През двата дни на 30 и 31 март на трите сцени в ДКТ "Васил Друмев" ще имаме удоволствието да видим 25 театрални постановки", посочи тя.

На трите театрални сцени по време на празниците  ще гостуват  формации от София, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, Севлиево,  Русе, Нови пазар, село Кочово, Аксаково, Провадия,  Кюстендил, Разград, Търговище, Кубрат. Шумен ще бъде представен от децата от ДГ „Светулка“, които са най-малките участници във фестивала, младите изпълнители от „БИС“ към ОДК, театралните формации към ДКТ „В. Друмев“ и НУ „Илия Р. Блъсков“ и „АЛВРИДА“ към Младежкия дом.

Театралните празници ще бъдат открити на 30 март от 11 ч. Преди това участниците ще дефилират от паметника на Тодор Колев в Градската градина до театъра. Празниците нямат конкурсен характер. Входът за всички постановки е свободен. За програмата можете да се информирате от сайта на ОДК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка със златен медал

Шуменка спечели злато за България на IV Европейска олимпиада по информатика за момичета, която се проведе в Нидерландия. Това е Симона Христова от X клас на шуменската математическа гимназия. Във форума участваха 194 девойки от 57 страни. „Симона направи страхотен пробив. Досега няма подобно представяне на български състезател“ – коментира за Радио..

публикувано на 26.07.24 в 19:30
ВиК - Шумен

Нов заем за ВиК-Шумен

Шуменското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ще тегли нов заем от 4,7 млн. лв. Това решение бе взето днес на Общото събрание, което се проведе във ВиК холдинга в София.  Срокът за връщане на заема е от 96 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 5,29 %. Със силата на гласа на държавата, която притежава 51% от активите на..

публикувано на 26.07.24 в 15:33
КОЦ - Шумен

Грандиозни планове за Онкоцентъра

Трима са кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Това стана ясно по време на първото заседания на общинската комисия, която трябва да избере новия ръководител на лечебното заведение. Документи за поста са подали доц. д-р Кирил Киров, д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов. Д-р Кирил Киров е доцент по онкология в..

публикувано на 26.07.24 в 14:18

Нова дата за "Чамкория"

Обявена е новата дата за моноспектакъла „Чамкория“ в Шумен, съобщават организаторите. Театралното събитие с участието на Захари Бахаров ще бъде на 29 септември в Летния театър. Закупените билети ще важат без нужда от презаверка.  А зрителите, които искат да върнат билета си, могат да го направят до 6 август.  Моноспектакълът по романа на Милен Русков..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Трето класиране за осми клас

379 са свободните места в осми клас за третото класиране в училищата в Шуменска област. Те са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието.  След второто класиране в училищата в региона са се записали 85 от класираните 96 ученици. Така към момента всички записани ученици за обучение в общообразователна среда са 1107, съобщават от..

публикувано на 26.07.24 в 11:33

Пореден дрогиран на пътя

34-годишен мъж от Върбица е задържан за шофиране след употреба на наркотици, съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 14:05 часа вчера на ул. „Септемврийско въстание“ във Върбица. Мъжът управлявал лек автомобил „Фолксваген“ с шуменска регистрация.  С техническо средство е установено, че шофира след употреба на амфетамин и..

публикувано на 26.07.24 в 10:50

Трима в битка за КОЦ-а

Доц. д-р Кирил Киров,  д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов са кандидати за поста управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Доц. Киров е хирург в МБАЛ - Шумен и Онкоцентъра, д-р Генов е специалист по онкохирургия и бивш депутат от ГЕРБ, д-р Арнаудов е досегашен управител на лечебното заведение. Конкурсът ще премине през три етапа...

публикувано на 26.07.24 в 10:21