Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха театралните празници в Шумен

5
Национални театрални празници "Тодор Колев" - Шумен
Снимка: Радио Шумен
Националните театрални празници ще стартират в 11.00 часа на 30 март, като час по-рано участниците ще дефилират от Градската градина, където ще поднесат цветя пред паметника на Тодор Колев до ДКТ „Васил Друмев“. От 11.30 часа ще бъде представена първата постановка „Джуджето Дългоноско“ на ДГ „Светулка“-Шумен. На 30 и 31 март на трите сцени в театъра ще се представят общо 23 ученически театрални формации с над 400 участници. Това са детски школи от София, Плевен, Русе, Габрово, Бургас, Провадия, Търговище, Разград, Кюстендил, Севлиево, с.Кочово, Нови пазар, Аксаково, Кубрат и Варна. Шумен ще бъде представен с 4 състава и 5 постановки - детско-юношески състав „БИС“, тетрална студия към ДКТ, ДГ „Светулка“, театрална формация на НУ „И.Р.Блъсков“. Формация „Аврида“ към Младежкия дом ще участва с две постановки. Входът е свободен. „Вече 23 години шуменци запазват и съхраняват българските традиции и продължават театралното изкуство от деца и за деца“, каза Мария Йорданова.Тя посочи, че форумът няма конкурсен характер, а всички ще получат диплом за участие и плакети. Театралните празници ще бъдат закрити на 31 март от 15.00 часа. Те се организират от МОН, община Шумен и ЦПЛР-ОДК. Водят началото си от 1995 г., а от 2016 г. носят името на Тодор Колев.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Среща с автограф

Писателят Михаил Вешим ще гостува в Шумен на 30 май, четвъртък, от 18.00 часа в зала „Сава Доброплодни“ на НЧ „Добри Войников-1856“. Той ще представи най-новата си книга „Стари хипари и нови разкази“. В сборника са включени някои от познатите морски разкази на автора и осем нови истории, пропити със звън на китари, среднощни къпания и носталгия...

публикувано на 28.05.24 в 09:06
РБ

Представят алманаха "Златоструй"

28-ят брой на алманаха "Златоструй" ще бъде представен днес в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров". Това съобщава БТА, като цитира Кънчо Енчев, който е редактор на годишника на Дружеството на шуменските писатели. В 110 страници са представени текстове от 42 души, от които само седем или осем не са от Шумен, казва Енчев и допълва,..

публикувано на 27.05.24 в 08:56

Книгите на Възраждането ни

Един от най-богатите фондове със старопечатни издания в българска библиотека се намира в Русе. В Регионалната библиотека  „Любен Каравелов“ има близо 2000 екземпляра, отпечатани между 1806 и 1878 г.  По голямата част от колекцията е събрана от дарения, като например 257 старопечатни книги са дарени от русенския книжар Никола Даков.  Ценен екземпляр..

публикувано на 24.05.24 в 11:00

Музика и поезия за 24 май

Необичаен концерт подготвят за своята публика от Симфониета Шумен. Ден преди празника 24 май на една сцена ще звучат и български композитори, и българска поезия. В концерта зрителите ще чуят произведения на едни от най-забележителните български композитори: Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Петко Стайнов. В хармония..

публикувано на 23.05.24 в 08:33

Свободата е в планините

Новата книга на Кънчо Тодоров „Свободата е в планините“ ще бъде представена на 22 май в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".  Изданието е в памет на шуменския алпинист Вълчо Спасов.   Авторът е приел като личен дълг популяризирането на   делото на Вълчо Спасов. Животът му е част от най-силните години на алпийското дело, не само..

публикувано на 21.05.24 в 20:41

Комедиен фестивал "Тодор Колев"

Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев ще се състои в Шумен от 25 до 30 юни 2024 г., съобщават от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Форумът ще се проведе в три направления - професионални спектакли, непрофесионални спектакли и съпътстваща програма. Спектаклите вече са селектирани. Ето какво ще можете да..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

Любов и страст на сцената

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев. Тази вечер е премиерата на спектакъла „Страст под брястовете“ на Драматичния театър в Търговище по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература.  Сюжетът се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен..

публикувано на 20.05.24 в 15:27