Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В ШУ поглеждат към звездите

Снимка: santabanta.com
"Съвременни космически технологии" е публичната лекция, която днес ще бъде изнесена в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Тя е по повод Деня на космонавтиката, която се отбелязва на 12 април. Лекцията ще бъде придружена с демонстрация на учебен космически наноносител. Лектори ще са космическите физик-инженери от Сдружението "Инициатива САТ-1" Здравко Димитров и Стоил Иванов. Началото е от 15.30 часа в Корпус 1 на Шуменския университет.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Криза в МБАЛ - Шумен

От днес спират плановите операции в МБАЛ - Шумен, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов. 5 медицински сестри от Хирургичното отделение са положителни за коронавирус и това налага приемът на пациенти да бъде спрян. „Общо седем станаха специалистите по здравни грижи в това отделение, които са с положителни тестове“ – уточни за..

публикувано на 01.10.20 в 15:32
Христо Николов - управител на

Икономии от вода за напояване

С 1,8 млн. кубически метра вода по-малко са подадени от язовир „Тича“ на земеделците през този напоителен сезон, каза за Радио Шумен управителят на „Напоителни системи“- клон Шумен Христо Николов. От май до края на септември разрешените с месечните графици на МОСВ количества за напояване са били 6,3 млн. кубика, което е било по-малко от заявката на..

публикувано на 01.10.20 в 15:09

7 медици в Шумен с COVID-19

7 души от общо 11 новозаразени с коронавирус през изимналото денонощие в Шуменска област са медици, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Петима са от Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен и двама от Центъра за спешна медицинска помощ, които са под домашна изолация. От новорегистрираните са хоспитализирани 2 души. Изготвени..

публикувано на 01.10.20 в 13:49

Стрелба от балкона

35-годишен е задържан за притежание на незаконно огнестрелно оръжие, съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен. След сигнал за изстрели с оръжие от тераса на първи етаж на място веднага са насочени полицейски екипи. Това се случва около 14 ч. След претърсване на  жилището на ул.“Софийско шосе“ в Шумен са намерени и иззети газ-сигнален пистолет,..

публикувано на 01.10.20 в 11:29
Язовир

Отрязаха напояването от "Тича"

Заявката на "Напоителни системи" ЕАД за 480 0000 кубика от язовир "Тича" през октомври не е удовлетворена. Това сочи публикуваният график за използване на водите на комплексните и значими язовири в страната. Така поливният сезон се скъсява с месец. Наличният обем на язовир "Тича" в момента е 141.966 млн. кв. м., което е близо 45% от целия обем..

публикувано на 01.10.20 в 10:09

Спират водата заради авария

Заради внезапна авария на напорен водопровод е преустановено водоподаването към висока и най-висока зона в квартал „Боян Българанов“ в Шумен, Гривица, районите на площад „Оборище“, Многопрофилната болница и пожарната. Отводното дружество уточниха, че аварията е сериозна и вече се работи по отстраняването й, но не се ангажираха с час за..

публикувано на 30.09.20 в 17:47

Престъпление и наказание

Осъдителни присъди за длъжностно присвояване и сключени неизгодни сделки с щети за търговско дружество за над 300 000 лева получиха съпрузи, предадени на съд от Окръжната прокуратура в Шумен. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Изпълнителната директорка на фирмата и съпругът й, член на съвета на директорите на същото дружество,..

публикувано на 30.09.20 в 16:15