Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чешмичките бликват до 1 май

Снимка: Община Видин
Всички обществени чешми в Шумен ще заработят до 1 май. Пускането на водата е започнало от вчера, уточни Златин Кайряков, управител на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“. До Деня на Шумен – 11 май, ще заработят и фонтаните в града. Очаква се да бъде пусната и каскадата към паметника „Създатели на българската държава“, въпреки че заради корозиралата тръба на ден загубите на вода там са по около 20 кубика, уточни той. Търсят се варианти за решаване на този проблем. За да се ремонтира тръбата, ще се наложи разкопаване и пренареждане на паветата. Започва и засаждането на цветя в Градската градина, като са доставени необходимите растителни видове. Предстои възстановяване и на поливането в района.

Ще се правят опити за възстановяване и на поливната система по пешеходната зона в Шумен, уточни Златин Крайряков.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

С маска на матурите

83 зрелостници от Шуменска област не са допуснати до матура, каза за Радио Шумен Юлиян Тодоров, който временно изпълнява длъжността началник на Регионалното управлeние на образованието в Шумен. Така на първата задължителна матура в понеделник, на 1 юни, се очаква да се явят общо 1234 дванайсетокласници. Изпитът е по български език и..

публикувано на 28.05.20 в 15:26

Гласуваха глътка въздух за бизнеса

Да отпаднат или да бъдат намалени таксите за наем на общински имоти в Шумен в рамките на извънредното положение. Това решиха общинските съветници днес.  Предложението дойде от Даниела Русева - съветник от местна коалиция ДБГ. За да бъде редуцирана цената на наема на общински помещение, търговците трябва да докажат спад в оборотите спрямо същия период..

публикувано на 28.05.20 в 15:09

Нови почетни граждани

Проф. Добрин Добрев и полк. Димо Димов са новите почетни гражданини на Шумен. Това решение взеха общинските съветници днес след тайно гласуване. 34-ма подкрепиха предложението за почетното звание на първия директор на комплекс “Създатели на българската държава” полк. Димов. В урната бяха намерени бюлетини с 1 глас „против“ и 4 „въздържал се“. По-малко..

публикувано на 28.05.20 в 14:31

Журналист от Радио Шумен със златна значка

Сава Тончев от Радио Шумен бе удостоен с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ за безспорния му принос в популяризирането на шуменския спорт и във връзка с 60-годишнината му. Това стана на сесия на Общинския съвет днес. Докладната записка бе внесена от общинския съветник Захари Димитров - син на легендата на шуменския..

публикувано на 28.05.20 в 12:18

Таксите за градини в Шумен остават

Предложените мерки за подкрепа на шуменските родители във връзка с последиците от извънредното положение не бяха подкрепени по време на днешното заседание на Общинския съвет. Съветниците от групата на БСП поискаха яслите и градините да са без такса от 1 юни до края на годината като част от мерките за подкрепа в условията на пандемия от Covid-19...

публикувано на 28.05.20 в 12:06

Нощна тишина до 8 сутринта

Промени в Наредба 1, които предвиждат по-лесно отнемане на разрешението за удължено работно време на заведения, които не спазват нощната тишина, бяха приети на заседание на Общинския съвет в Шумен днес. Регламентирано бе да се пази тишина от 23,00 ч. до 8,00 ч., а не както досега от 22,00 ч. вечерта до 6,00 ч. сутринта. Промяна във времето за..

публикувано на 28.05.20 в 11:52

38 000 лева за Мадарския конник

Събраните от дарителска кампания 38 000 лева да бъдат преведени на Националния историко-археологически резерват Мадара. Това решиха общинските съветници в Шумен. Парите ще отидат за възстановителни дейности и за изграждане на система за дигитални аудио водачи. "Не съм съгласна с бодлива тел да се огражда римската вила. Не съм съгласна с пари от..

публикувано на 28.05.20 в 11:29