Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шуменци изобретиха умна закачалка

6
Снимка: Радио Шумен

Чужди и български фирми вече проявяват интерес към умната закачалка “Sense”. Тя е разработена от екипа на шуменските дизайнери Емил Личев и Михаел Върбанов. Преди дни прототипът на устройството спечели голямата награда от най-голямото специализирано изложение у нас „Светът на мебелите“ в София. Името на продукта означава чувство, защото с петте си сензора той е чувствителен към околната среда. Чрез мобилно приложение всеки притежател на умната закачалка може да следи качеството на въздуха, влагата, температурата, шума и осветеността в дома си. “Sense” си взаимодейства и с други умни уреди, за да поддържа по-добра домашна или работна среда. 

„Предизвикателството в момента е да се вграждат нови функционалности в обичайни мебели. Така те стават още по-полезни“, обяви Михаел Върбанов. Прототипът се отличава не само със своите умни сензори, но и с умния си дизайн. Закачалката е проектирана така, че да се пренася в малки пакети и да се сглобява без допълнителни инструменти. „По време на изложението ни казваха, че продуктът е прекалено иновативен за българския пазар. Затова ни посъветваха да се насочим към чужбина. И все пак заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който ни връчи наградата, поиска такава умна закачалка за дома си“, добави Върбанов. 

Целта на дизайнерите от Шумен е да започнат да произвеждат умните закачалки в разнообразни цветове, използвайки и различен тип дървесина. Устройствата ще бъдат разделени в класове, като базовите модели ще разполагат с по-малък брой сензори.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Върнаха хартиената бюлетина

Парламентът прие окончателно да се върне гласуването с хартиена бюлетина. Предложението на БСП получи подкрепа от 124 депутати, а 95 бяха „против”. Така на следващите избори ще можем да избираме как да гласуваме - дали с хартиена бюлетина, или на машина. "За" гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП, а "Продължаваме промяната", Демократична България,  "Възраждане" и..

публикувано на 01.12.22 в 16:27

Награда за шуменски полицаи

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров награди 13 полицаи от Шумен за много добра работа, в резултат на която за броени часове бе разкрит и задържан извършителят на убийството в село Черноглавци. Радио Шумен припомня, че действията по разследването започнаха на 12 ноември след сигнал за 70-годишна жена, открита от нейни близки в..

публикувано на 01.12.22 в 12:37

Контейнери за строителни отпадъци

Контейнери за събиране на строителни отпадъци от домакинствата са поставени в Шумен, кварталите и селата на територията на общината, напомнят от администрацията. Пет от тях са разположени в двора на бившето военно поделение „Дивизията“ в Шумен. Използването им е възможно всеки ден, включително събота и неделя, от 8.00 до 19.00..

публикувано на 01.12.22 в 12:23
Архив 2022 г.

25 000 гаранция за Жечко Кюркчиев

Обвиненият за адската катастрофа на кръговото кръстовище при "Практикер" в Шумен  Жечко Кюркчиев вече не е под домашен арест, пуснат е под парична гаранция 25 000 лв. Промяната е от 29 ноември, когато е изтекъл максимално допустимият срок по закон за задържането му и наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е наложил парична..

публикувано на 01.12.22 в 12:03
Мадарският конник

Мадарският конник - в дъното на класацията

Глобалният символ на България Мадарският конник е на едно от последните места в класацията от Годишните награди на Министерството на туризма. В категорията „Изборът на българите“ се намират още три обекта от региона: Археологическият резерват „Шуменска крепост“, Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ (там е..

публикувано на 01.12.22 в 11:18

Повече пари за заплати и ремонти

Актуализация на бюджета на Община Шумен за 1 милион лева за 2022 г. приеха общинските съветници на извънредната сесия. 610 000 лева са предвидени за заплати на увеличения с 30 души персонал на общинското предприятие „Чистота“ и 400 000 лева се разместват по параграфи, за да се дофинансират строителни обекти и да се увеличат средствата за..

публикувано на 01.12.22 в 11:12

Три шуменски села без ток

Без ток от снощи са шуменските села Дибич, Овчарово и Радко Димитриево. От електоразпределителното дружество съобщиха, че работят по отстраняване на аварията, но не се ангажират с време за пускане на електричеството. Пътната обстановка в Шуменско е нормална. На места в северните части на областта вали по-силен дъжд. На терен..

публикувано на 01.12.22 в 09:02