Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разпитаха стрелочника в съда

Снимка: БГНЕС
Постовият стрелочник на гара Хитрино Ирфан Хасан днес даде показания по делото срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Той описа инцидента с товарния влак и беше категоричен, че композицията от 26 вагона е навлязла с висока скорост.
Хасан пръв е предупредил ръководител движение на гарата, когато влакът минал покрай него. По думите му, стрелките са били изправни, проверени и заключени според правилата. Стрелочникът е получил обгаряния при последвалите експлозии.
По делото беше разпитан и началникът на гара Хитрино Николай Петров, според който съоръженията са били изправни.
Никола Кръстев от ЖП Секция Горна Оряховица, участвал в огледа на произшествието, разказа за пораженията по стрелките. С представителите на фирмата превозвач за описването на състоянието се уточнили, че ще се представи чрез снимки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Крачим бодро към пика

52 са новодиагностицираните положителни за COVID-19 жители на Шуменска област на 30 ноември, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От тях 27 са мъже и 25 са жени на възраст между 19 и 75 години. Най-много са новорегистрираните случаи в областния град- 34. Трима заразени са отчетени в хитринското село Тимарево, а двама – в град Нови пазар. По..

публикувано на 01.12.20 в 10:44

Още две жени загубиха битката

„Натоварването в шуменската болница не спада. Всеки ден има новозаразен медицински и административен персонал, който отпада временно от работа“. Това заяви д-р   Йорданка Маринова - ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ. 254 са  хоспитализираните с клинична картина за COVID-19  пациенти до 9.30 ч. тази сутрин. От тях 204 са..

публикувано на 01.12.20 в 10:29

Памет за Сава Доброплодни

200 години от рождението на своя патрон отбелязва през тази седмица Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен. В артпространството на третия етаж е подредена изложба рисунки и снимки „Училището през моя обектив“ на учениците от V б клас. Експозицията беше открита виртуално. В деня на патронния празник – 3 декември, ученици от VІІІ а клас ще..

публикувано на 01.12.20 в 10:00

Палят коледните светлини

Коледните светлини в Шумен ще бъдат включени от 17,30 ч. днес. Тази вечер ще грейнат елхата и детският кът пред театъра, ще звучи и коледна музика. Заради наложените ограничения и усложнената обстановка с разпространението на коронавируса няма да има тържество и празнична програма. Коледни светлини ще огреят булевард „Славянски“, входа на..

публикувано на 01.12.20 в 09:49

"Луди млади" на върха

Гран При от Международния фестивал на изкуствата в Италия спечели танцовият състав "Луди млади" към шуменското СУ "Сава Доброплодни". Към успехите на формацията се добавят и двете първи места от конкурса "Джумалийско надиграване" в Търговище. Според ръководителя и хореограф на състава Борис Иванов, "Луди млади" успяха да спечелят квота за участие в..

публикувано на 01.12.20 в 09:35

Опесъчават преславските кръстовища

Опесъчаване на кръстовищата и най-невралгичните места по градските улици започна във Велики Преслав около 5 часа тази сутрин. В общината не се задържа снежна покривка, но след снощния мокър сняг има потенциално опасни места, съобщават от местната администрация. От там гарантират, че през следващите месеци имат готовност да поддържат общинската..

публикувано на 01.12.20 в 07:30
Шуменски университет

Млади хора в управлението на ШУ

Промени в Правилника за устройството и дейността на Шуменския университет прие на свое заседание Общото събрание на висшето училище. Те засягат приемането на разпоредби, с които събранията на висшия орган на ВУЗ-а могат да се провеждат онлайн. Това съобщи доц. Юрий Проданов, председател на Общото събрание. Другите промени засягат тайното гласуване,..

публикувано на 30.11.20 в 15:29