Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Национално признание за РИМ - Шумен

Снимка: Радио Шумен

Регионалният исторически музей в Шумен спечели наградата „Музей на годината“, присъдена от Сдружение „Български музеи“. Това обяви днес Даниел Руменов, директор на културния институт. Радио Шумен припомня, че преди дни д-р Руменов също беше отличен от Министерството на културата с почетен знак „Златен век“. Отличията се връчват ежегодно в навечерието на 24 май. "За мен наградата с най-голямо значение тази от Сдружение "Български музеи". Тя се дава в три направления: за създаване на нов музей, за създаване на нова експозиция и за обновяване на такава. Като при нас е за създаване на нова временна експозиция - "Градски бит в края на 19 век, 30-те години на 20 век" в комплекс "Авшарян". Той бе предоставен на РИМ - Шумен през 2016 г. с решение на общински съвет. През 2017 г. експозицията бе наредена в старата автентична къща, която е паметник на културата. Това за нас е признание в национален мащаб“, допълни Руменов и допълни, че Регионалният исторически музей - Шумен е в топ 5 на музеите в страната. Той благодари на кмета Любомир Христов за предоставянето на комплекс „Авшарян“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено е движението по пътя София - Варна край село Моравица

Движението по пътя София- Варна, в близост до антоновското село Моравица вече е възстановено и в двете посоки. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. По- рано днес то беше преустановено заради тежък пътен инцидент между лек и товарен автомобил. При катастрофата е загинал водачът на леката кола.

публикувано на 21.01.21 в 19:11

Чистят река Бели Лом

Почистват коритото на река Бели Лом в границите на Разград и Ушинци, съобщи заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев. Работи се в района от Автогарата до ПГИ “Робер Шуман“ в града. Отстранява се саморасла растителност, като се раздробява на място. Успоредно с това работниците от Общинско предприятие „Паркстрой“ разчистват и отпадъци,..

публикувано на 21.01.21 в 13:23

Опасно селфи на паметника

Задържаха младежи, решили да изкачат паметника “Създатели на българската държава” в Шумен. Сигналът за това, че трима млади мъже са на бетонните форми на монумента, постъпил малко след 15 ч. на 20 януари в дежурната част на Районното управление в Шумен. На място са изпратени два полицейски екипа, които заварили 24-годишен шуменец. Казал им,..

публикувано на 21.01.21 в 11:49

Съкратени срокове за трошките

Съкратен е срокът за премахване на изоставени автомобили, които се намират върху имот – държавна или общинска собственост, съобщават от Община Шумен. Промените в Наредбата за излезли от употреба моторни превозни средства са приети с Постановление на Министерския съвет от 31 декември 2020 г. и са обнародвани в Държавен вестник от 8 януари..

публикувано на 21.01.21 в 11:37

Поздрав за празника

През последните две години 37 двойки от община Шумен са получили помощ от общо 40 000 лева чрез общинския фонд за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Още 20 000 лева са предвидени в бюджета за 2021 година. 22 са децата, родени през 2019 и 2020 година в семейства, които са получили финансова подкрепа за лечение, съобщават от..

публикувано на 21.01.21 в 11:27

Вълна от съпричастност в Шумен

Историята на Огнян Иванов от Центъра за настаняване от семеен тип в Каспичан предизвика вълна от съпричастност. Шуменката Цветелина Дочева и шуменска автошкола откликнаха веднага на скромното желание на 19-годишния възпитаник на средното училище „Панайот Волов“ в града. Неговата мечта е да завърши шофьорски курс. Обучението му започва на 8 февруари...

публикувано на 21.01.21 в 11:12

Трети ден без жертва на COVID-19

През последните 3 дни няма починали пациенти с коронавирусна инфекция в шуменската болница. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. В момента в COVID отделенията на МБАЛ - Шумен има 107 пациенти. 84 от тях са с положителен тест, а резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има шестима..

публикувано на 21.01.21 в 10:31