Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Алкомет" с участие в конференцията „Шумът на парите“

На 22 май стартира деветото издание на двудневната специализирана финансова конференция „Шумът на парите“. Форумът се проведе в София. Изпълнителният директор на „Алкомет“ АД Хюсеин Йорюджю все участие във втория панел на форума „Двигатели на растежа“. „Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на мита за вноса на стомана и алуминий създаде хаос в индустрията. Това води до рязко повишаване на цените, което може да провокира загуба на пазари, същевременно поставяйки тревожния въпрос - къде Китай ще реализира продукцията си, ако няма достъп до щатския пазар. Или с други думи - ще се стигне ли до там китайското производство да подбие цените. В същото време, политиката на Тръмп провокира недостиг на алуминий в САЩ, тъй като страната внасяше метали главно от Китай. Освен това неяснотата около търговското споразумение NAFTA също допринася за напрежението, тъй като страните от NAFTA са вторият най-голям износител на метали за САЩ, след Китай. Всичко това води до покачване на цените на алуминия и стоманата, което в дългосрочен план може да доведе до загуба на пазари“, заяви в словото си Йорюджю. „За момента решенията на Тръмп са в наша полза, защото нямаме мита, а другите имат такива в размер от поне 10%. Цените обаче се качват. Трябва да има консенсус по въпроса“, каза шефът на Алкомет, обяснявайки, че безмитният режим ще действа до 1 юни тази година. Според него, справянето с хаоса, предизвикан от внезапното решение на Тръмп ще бъде дълъг процес. „Европейският съюз няма единно мнение, докато Тръмп взима сам решенията. Европейският съюз трябва да постигне споразумение, като мито в рамките на 5-6% би било добро средно положение. Най-лошият случай е митото да бъде 10%“, добави той. Йорюджю смята, че проблемът с липсата на квалифицирани кадри у нас ще се задълбочава. Според него, хората търсят реализация в Европа, а тези, които остават тук не желаят да се занимават с инженерни науки. Изпълнителният директор заяви, че бъдещето пред "Алкомет" е оптимистично. Компанията изнася 95% от продукцията си на европейските пазари. „Продукцията ни е мащабно увеличена, имаме нови цехове в рамките на производството ни“, сподели той.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ДГ "Изворче" за деца на медици

Детска градина „Изворче“ в Шумен остава дежурна за деца на медици по предложение на кмета Любомир Христов. Детската градина ще приема деца на медицински специалисти, служители и работници в лечебни заведения, центрове, лаборатории към тях и здравни инспекции от 30 ноември до 18 декември. Медицинските специалисти, които се нуждаят от..

публикувано на 27.11.20 в 16:18

Масови проверки за мерките

Започва засилен контрол за спазване на противоепидемични мерки, които влизат в сила от 23.30 ч. днес. Това съобщиха от полицията в Разград. По препоръка на Общинския оперативен щаб и с разпореждане на началника на Районното управление в Разград в събота и неделя ще бъдат в ход полицейски проверки за спазването на мерките .  Полицейски служители..

публикувано на 27.11.20 в 14:54

Градина и ясла за деца на медици

Детска градина и ясла за деца на медици на първа линия осигурява община Русе. Децата ще бъдат обгрижвани по време на триседмичната карантина. От понеделник детска градина „Слънце“ и детска ясла №16 ще приемат деца на медицински специалисти. За прием в детската градина е необходимо родителите да вземат здравните документи от детската градина, която до..

публикувано на 27.11.20 в 14:43

Онлайн сесиите влизат в правилника

Членовете на Правна комисия към Общинския съвет в Шумен приеха текстове, които да регламентират начина, по който граждани и журналисти ще могат да участват в онлайн заседания на Общинския съвет. Те ще залегнат в Правилника за дейността на местния парламент, а промени в него, на базата на които ще може заседанията да се провеждат от разстояние, вече са..

публикувано на 27.11.20 в 14:15

Какво е забранено?

В училищата в област Шумен се преустановяват всички танцови, спортни и театрални дейности на външни хора, които използват материалната база на съответното учебно заведение. Спират се репетициите и изявите на народните читалища, фолклорни и самодейни изяви. Преустановяват се посещенията в пенсионерките клубове на територията на област Шумен...

публикувано на 27.11.20 в 13:30

Няма да затягат мерките в съда

Няма да бъдат въвеждани допълнителни ограничения в работата на Окръжния съд в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен административният ръководител на институцията София Радославова. По думите й, ситуацията не налага промяна на мерките, които вече са въведени. „Промените в законодателството ни позволяват да отлагаме насрочените дела, но само в срок..

публикувано на 27.11.20 в 12:59

Събират дарения за кръвен център

Започна набирането на средства за изграждане на Център за кръвна плазма в Шумен, бе оповестено днес от Областния   кризисен  щаб. Нужните около 100 хиляди лева ще се набират по съществуващата сега сметка с титуляр „Стопанска камара – Шумен“, съобщи кметът на общината Любомир Христов и апелира да се уточнява за какво са  дарените средства. "По тази..

публикувано на 27.11.20 в 12:46