Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Алкомет" с участие в конференцията „Шумът на парите“

На 22 май стартира деветото издание на двудневната специализирана финансова конференция „Шумът на парите“. Форумът се проведе в София. Изпълнителният директор на „Алкомет“ АД Хюсеин Йорюджю все участие във втория панел на форума „Двигатели на растежа“. „Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на мита за вноса на стомана и алуминий създаде хаос в индустрията. Това води до рязко повишаване на цените, което може да провокира загуба на пазари, същевременно поставяйки тревожния въпрос - къде Китай ще реализира продукцията си, ако няма достъп до щатския пазар. Или с други думи - ще се стигне ли до там китайското производство да подбие цените. В същото време, политиката на Тръмп провокира недостиг на алуминий в САЩ, тъй като страната внасяше метали главно от Китай. Освен това неяснотата около търговското споразумение NAFTA също допринася за напрежението, тъй като страните от NAFTA са вторият най-голям износител на метали за САЩ, след Китай. Всичко това води до покачване на цените на алуминия и стоманата, което в дългосрочен план може да доведе до загуба на пазари“, заяви в словото си Йорюджю. „За момента решенията на Тръмп са в наша полза, защото нямаме мита, а другите имат такива в размер от поне 10%. Цените обаче се качват. Трябва да има консенсус по въпроса“, каза шефът на Алкомет, обяснявайки, че безмитният режим ще действа до 1 юни тази година. Според него, справянето с хаоса, предизвикан от внезапното решение на Тръмп ще бъде дълъг процес. „Европейският съюз няма единно мнение, докато Тръмп взима сам решенията. Европейският съюз трябва да постигне споразумение, като мито в рамките на 5-6% би било добро средно положение. Най-лошият случай е митото да бъде 10%“, добави той. Йорюджю смята, че проблемът с липсата на квалифицирани кадри у нас ще се задълбочава. Според него, хората търсят реализация в Европа, а тези, които остават тук не желаят да се занимават с инженерни науки. Изпълнителният директор заяви, че бъдещето пред "Алкомет" е оптимистично. Компанията изнася 95% от продукцията си на европейските пазари. „Продукцията ни е мащабно увеличена, имаме нови цехове в рамките на производството ни“, сподели той.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски окръжен съд

Тръгна дело за жестоко убийство

В шуменския Окръжен съд започна делото срещу 23-годишния Юзджан от с. Вълнари, община Никола Козлево. Той е предаден на съд за това, че през септември 2018 г. е убил с особена жестокост 34-годишния Рейхан. На днешното разпоредително заседание страните по делото се съгласиха да не бъдат разпитвани по-голямата част свидетели и вещи лица и..

публикувано на 05.06.20 в 15:13

"Зелените" победители

Днес в Световния ден на околната среда – 5 юни, РИОСВ-Шумен обяви победителите в традиционния си конкурс „Мисли зелено-пази природата”, който тази година се проведе по нетрадиционен начин. Социалната изолация не попречи на желанието на малчуганите да покажат своите знания и умения в разнообразни дейности,свързани с опазването на природата, а..

публикувано на 05.06.20 в 14:44

Половин милион за боклука

Регионалното сдружение за управление на отпадъците одобри исканите от общините Шумен, Велики Преслав и Смядово общо 500 000 лева за закупуване на техника и съдове за отпадъци. Това стана ясно след днешното работно заседание на Сдружението. Средствата са от сметката към екоинспекцията в Шумен, получени от отчисленията по Наредба №7. С 400 000 лева..

публикувано на 05.06.20 в 14:33

Отворят преславския пазар

Градският кооперативен пазар във Велики Преслав започва да функционира от 7 юни. Разрешението е от кмета на общината инж. Янко Йорданов. Със заповедта се отменя предишното разпореждане от 13 април за затваряне на обекта от съображения за сигурност заради пандемията. Кооперативният пазар във Велики Преслав може да се използва и от търговци на..

публикувано на 05.06.20 в 13:37

Допълнителни автобуси

Допълнителни автобуси по линия №14 ще бъдат осигурени от „Шумен – пътнически автотранспорт“ ООД за Черешова задушница в събота, 6 юни. При заявено желание от страна на гражданите автобус №7, който обслужва „Дивдядово“, ще пътува до Гробищния парк в квартала. Създадена е временна организация на движението в района на Гробищния парк в..

публикувано на 05.06.20 в 10:19
Благороден елен

Застреляха благороден елен

Вчера сутринта в землището на село Длъжко бил намерен убит с огнестрелно оръжие благороден елен. Това съобщиха от шуменската полиция. Сигналът бил приет от служител на ловно-рибарско дружество в Шумен. Трупът на елена е открит около 06:30 ч. в местността „Дюз екинлик“ Извършен е оглед. За извършеното престъпление е образувано досъдебно..

публикувано на 05.06.20 в 10:08

Саксия с канабис на балкона

30-годишен мъж от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града за отглеждане на наркотично вещество. Канабисът бил намерен при претърсване на апартамент на ул. “Сакар“ . Криминалисти от полицейското управление открили насаждението на тераса в  жилището. Саксията, с отглеждания коноп била иззета. За извършеното..

публикувано на 05.06.20 в 09:58