Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

АМ "Хемус" готова до 2024 г.

Автомагистрала "Хемус"
Снимка: в. Капитал

До началото на 2024 г. автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло и това е напълно реалистичен график. Това заяви във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Очаква се строителство на 9-километровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен да бъде готова до година и половина. Приключва проектирането на 52 километра между пътния възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година.

През август ще стартира тръжната процедура на 85-километровото трасе от разклона Ловеч - Плевен до разклона за пътя Русе - Велико Търново, за да може през 2021 година да бъде реализиран и той, каза още министър Нанков. В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново - Русе до пътния възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина.

Обществената поръчка за строителството на пътя Велико Търново - Русе може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на Агенция „Пътна инфраструктура“. Участъкът от 133 километра е разделен на три отсечки, той ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до Дебелец. За изграждането са нужни малко над 1 милиард лева, а пътят трябва да бъде завършен в средата на 2022 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за студ в цялата страна

Заради продължителното време с ниски сутрешни температури, за 19 януари, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време в цялата страна. Синоптиците от НИМХ прогнозират за утре в страната да бъдат отчетени ниски сутрешни температури - между минус 12 и минус 9 градуса. Това..

публикувано на 18.01.21 в 18:46

Отново в клас по график

Обмисля се завръщане на учениците от 7, 8 и 12 клас в училищата от 4 февруари, стана ясно след среща между главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и заместник-министъра на образованието Таня Михайлова. Децата ще учат присъствено временно, вероятно 2 седмици, след което отново ще се върнат към дистанционна форма, за да може през това време..

публикувано на 18.01.21 в 14:41

Пристигна нова пратка ваксини

Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“  пристигнаха минути след 7:00 часа тази сутрин на летище София. Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември миналата година. На следващия ден..

публикувано на 18.01.21 в 09:59

Отварят заведенията поетапно

През следващите дни ще бъде обсъдено евентуално разхлабване на мерките в страната .  Това стана ясно от думите на социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.  Обсъжда се вариант първо да бъдат отворени заведенията в зимните курорти, а по-късно и в градовете, разкри Сачева. „Има предложения да се започне със зимните курорти,..

публикувано на 18.01.21 в 09:01

Празнуваме Атанасовден

Прaвocлaвнaтa църквa пoчитa днec пaмeттa нa Aтaнacий Вeлики, учacтвaл в прoчутия вceлeнcки cъбoр в Никeя, кoйтo му дoнecъл cвeтoвнa cлaвa нa бoгocлoв. Нa тoзи дeн имeн дeн прaзнувaт Aтaнac, Aтaнacка, Taнac, Hacо, Hacя. В прeвoд oт гръцки eзик Aтaнac oзнaчaвa "бeзcмъртeн". Cпoрeд нaрoднитe вярвaния, cвeти Aтaнac гocпoдcтвa нaд зимнитe cтудoвe,..

публикувано на 18.01.21 в 08:45
ВиК - Шумен

Част от Шумен без вода

Поради възникнала авария на ул. “Съединение” 16, е спряно водоподаването от ул. “Преслав” до бул. “Ришки Проход”, съобщава ВиК – Шумен на сайта си. Дежурният не се ангажира с час за приключването на ремонта и съответно възстановяване на водоподаването. Той уточни, че вече работна група е на мястото и работи по отстраняването на проблема.

публикувано на 18.01.21 в 07:41
Зима

Студено и ветровито

Днес рано сутринта, по преминаващ слабо изразен фронт, над Североизточна България временно ще е облачно, възможно е да прехвърча сняг. През деня облачността ще намалее и ще преобладава слънчево време. Северозападният вятър постепенно отслабва, но следобед в Дунавската равнина вятърът отново ще се усилва от запад. Сутринта ще е студено с..

публикувано на 18.01.21 в 05:21