Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинският съвет спасява МБАЛ-Шумен

Шуменската болница е заплашена от промяна в статута заради липсата на специалисти. Това алармираха общински съветници по време на днешната сесия. Според съветника от БСП Иван Йонков, опасността идва от предстоящото пенсиониране на рентгенолог. От общинската администрация обясниха, че са водени разговори със специалисти от съседни общини и области, но там също има недостиг. Кметът Любомир Христов обяви, че Шумен ще има рентгенология.

"Провел съм среща с част от лекарите. Утре в 12.30 ч. съм поканил всички рентгенолози, които работят на територията на Община Шумен - КОЦ, болницата, поликлиниката, за да обсъдим важни въпроси. Всички да бъдат спокойни, Шумен ще има рентгенология", посочи той.

По повод предстоящото Общо събрание на болницата съветниците упълномощиха представителя на Общината да гласува за приемането на финансовите отчети на лечебното заведение и за утвърждаването на избора на ново ръководство. По точката за промяна в капитала на болницата общинският представител ще гласува "за", само ако има увеличение.

Скандал предизвика питането на общинския съветник от БСП Веселин Пенчев. То е свързано с новия директор на болницата д-р Димитър Костов, който все още е и директор на ДКЦ1,  а това противоречи на общинските разпоредби. Кметът Христов увери, че законът ще бъде спазен след вписването на д-р Костов като директор в Търговския регистър.

За пореден път общинските съветници отложиха приемането на Правилника за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Избрана беше работна група от експерти, които да прецизират документа до 20 юни. 

Отложено бе и гледането на Наредбата за ползване на спортни имоти и подпомагане на спортните клубове. Предстои обсъждане сред клубовете и обществеността на новите условия.

Отложено бе и решението за предоставяне на терен от бившия тежки полк, за изграждане на спортен комплекс.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Опозиция в бюджетна комисия

Общинският съветник от БСП Веселин Пенчев напусна заседанието на бюджетна комисия, след като заяви, че то е насрочено в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и неговите комисии. „Според чл. 56, заседанията на комисиите се ръководят или насрочват от техните председатели или заместник-председатели в тяхно отсъствие,..

публикувано на 19.02.20 в 17:06

Деца засаждат бъдеще

Децата от ДГ „Щурче”   в Шумен ще се включат в инициативата на Гората.бг  „Засаждаме бъдеще“. В 10.00 ч. на 20 февруари, четвъртък, те ще засадят семена на 147 дървета – толкова, колкото са децата в детската градина. С това ще  дадат своя принос към обогатяване на зелената система със засадените вече над 800 000 дървета от деца в цялата..

публикувано на 19.02.20 в 16:32

Пазете кокичетата

РИОСВ – Шумен отправи препоръки към всички кметове на населени места от Шуменска и Търговищка област за засилване на контрола по недопускане на търговия със застрашени и защитени диворастящи растения и предупреди за необходимостта от тяхното опазване. Препоръки за засилване на контрола са дадени и на Североизточното държавно предприятие и на..

публикувано на 19.02.20 в 16:21

Цвете за Апостола

Стотици шуменци поднесоха днес венци и цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града. Ученици от Езиковата гимназия в Шумен изнесоха рецитал   в памет на Апостола на свободата. „ Да мерим думите и делата си с неговите, това за нас днес е обществен морал и лична норма на поведение“,   каза в словото си историкът Димо Георгиев. “ Левски..

публикувано на 19.02.20 в 13:48

Поредно огнище на чума

Една положителна проба за африканска чума е установена при диво прасе на територията на Държавно ловно стопанство „Дунав“. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Русе. Като основни проблеми, довели до сложната епизоотична обстановка, са идентифицирани укриването на животни, нерегистрирани свине в „задните дворове“,..

публикувано на 19.02.20 в 13:31

Задържаха деца с дрога

16-годишно момиче и 16-годишно момче от Нови пазар са задържани за притежание на наркотични вещества. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Проверката била извършена в сутрешните часове на 18 февруари на ул. “Димитър Греков“. У момичето е намерен около един грам суха тревна маса „чай за пушене“. У момчето са открити и иззети..

публикувано на 19.02.20 в 12:42

Паднали дървета на платото

Четири паднали дървета са разчистени от пътеката между лесопарк „Кьошковете“ и пещера „Русалка“. За пореден път служители от Природен парк „Шуменско плато“ и Държавното горско стопанство в Шумен премахват от тази местност стари букови дървета, които падат и пречат на преминаването. От лятото насам падналите дървета са шест, всички те са..

публикувано на 19.02.20 в 12:19