Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът говори

Любомир Христов
Снимка: Община Шумен

"Ще продължим да работим за града и ще оставим хората да ни съдят". Това се казва в отговор на кмета на Шумен Любомир Христов на обвиненията на БСП. На пресконференция преди дни шуменските социалисти оцениха с двойка досегашното управление на кметския екип.

“Най-напред бих искал да кажа, че нямам никакво намерение да влизам в диалог с общинското ръководство на БСП в Шумен и да опровергавам едно по едно лъжите на Иван Иванов, Иван Йонков и Веселин Пенчев. Явно, разтревожени от продължаващите вътрешно-партийни битки и от това, че в Шумен наистина активно се работи, те са решили да потърсят отдушник за напрежението в своите партийни редици. Направиха го, като организираха нарочна пресконференция точно в деня на посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и се опитаха да заглушат положителните новини от това посещение.

Каква е оценката, която те пишат за мен и за управлението на ГЕРБ, не е толкова важно. Много по-важно е мнението на гражданите и твърдото желание на моя екип да работим за града. А резултатите ще бъдат много по-добри, ако всички заедно сме по-отговорни и последователни в стремежа си да направим Шумен по-добро място за живот.

Бих искал обаче да поставя пред общинското ръководство на БСП – Шумен въпроси, чиито отговори е добре да стигнат и до шуменци. 

ГЕРБ управлява общината от две години и половина, а водата в Шумен е мътна от няколко десетилетия. Защо за осем години управление на БСП не беше изготвен работен проект за пречиствателна станция за питейни води? Колко средства бяха похарчени за идейни проекти, които в крайна сметка отидоха в коша? Защо, след като е можело тя да бъде завършена днес, те дори не я започнаха? Защо бяха спрени средствата от държавата, отпуснати от правителството на Пламен Орешарски? Важно е обаче да се каже истината, а не обяснения от рода “на кривата ракета космосът й пречи”. Защо не е подменен магистралният водопровод – той е на решето не от днес и вчера? Защо са изградени водопровод и канализация покрай черешовата градина на околовръстното шосе, а не в някой от кварталите на града или в някое от селата на общината? Защо завършването на пречиствателната станция за отпадъчни води закъсня с три години след определения срок? Защо все още няма акт №16 пътят за „Дивдядово“? Имаше ли разрешение за строителство или предизборно може и без него? Колко инвеститори дойдоха в Индустриалния парк от 2009 до 2016 година и колко за по-малко от две години? Фактите са красноречиви и показват колко са безпомощни опитите да ги омаловажите. А за какво отидоха милион и половина за тъй наречения ремонт на сградата на театъра? Може би Вие, г-н Иванов, най-точно ще обясните? Освен това, всеки, който пожелае, може да дойде в общината и да види, че първият договор за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше подписан в средата на 2016 година, докато в други общини вече се работеше по обектите. И защо се получи така? Да не би да сте забравили как ваши партийни другари обясняваха по медиите и по домовете на хората, че не трябва да се включват в програмата?

Мога да продължа още дълго поредицата от въпроси. А за проектите по ОП „Региони в растеж“ мога да изпиша десетки страници.

Шуменци не са забравили, че от 2007 до 2015 година ресорният зам.-кмет беше Иван Йонков, че през този период Иван Иванов беше и общински съветник, и народен представител. Защо тогава не бяха решени проблемите с водата, които така загрижено поставяте днес, сякаш едва сега ги виждате? И кое точно във финансирането на многофункционалната зала е манипулация? За нейното изграждане Шумен получи от държавата 8.5 млн.лв. Манипулативни са по-скоро твърденията на Веселин Пенчев, защото нито лев не е похарчен от общинския бюджет за строителството на това съоръжение. Защо не беше изградена нова зала по ваше време? Нали и вие обещавахте по изборите? Напротив – беше унищожен Летният театър.

Въоръжете се с по-здрави нерви, господа, защото ще продължим да работим за града и нека хората да ни съдят!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добри добиви и тревожни цени

Приключи жътвата на есенниците в региона. По-ниски са добивите в сравнение с миналата година, но качеството е добро. Това каза за Радио Шумен Джихан Шакир – зърнопроизводител от село Капитан Петко, община Венец, който обработва около 8000 декара земя.  Тревожни са обаче цените на зърнените култури. По това време на миналата година цената на пшеницата..

публикувано на 26.07.24 в 08:59

Престъпления и наказания

Делата за 822 извършени престъпления са приключени в Шуменска област през 2023 г., съобщават от Териториалното статистическо бюро. Най-много са извършените общоопасни престъпления, след тях са тези против собствеността и против личността. С ефективни и условни присъди са приключили делата за 705 престъпления. Осъдените с влезли в сила присъди..

публикувано на 26.07.24 в 08:30

Гласуваха шоковите повишения

Основно с гласовете на общинските съветници от БСП, „Левицата“ и „Възраждане“ бяха приети по-високите цени за жителите на община Шумен, които ще използват административни услуги. Това стана по време на днешната сесия на Общинския съвет. Повишен бе и наемът на концертни и спортни зали. Компромис бе направен в цената за използването на „Арена Шумен“..

публикувано на 25.07.24 в 15:58

Нов купол и кръстове за храма

Нов купол и два кръста бяха монтирани днес на православния храм „Света Параскева“ в каспичанското село Златна нива. Църковното обновление се случва със средства на бивши и настоящи жители, които милеят за селото, своята лепта са дали и общински съветници от Каспичан, както и фирми, каза кметът на селото Ивайло Пенев.  За около месец, след получена..

публикувано на 25.07.24 в 14:03
Град Шумен

Намалиха тротоарното право

Месечна такса от 30 лева за разполагане на маса с четири стола в центъра на Шумен ще плащат собствениците на заведения. Предложението двойното намаление на налога дойде в писмо до общината от регионалната Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. В старата наредба за определяне на местните такси и цени досега бе заложена единствено дневна такса от 2 лв...

публикувано на 25.07.24 в 12:55

Хваната в кражба

42-годишна жена от Шумен е извършила кражба на стоки на стойност от 225 лева. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за криминалното деяние е получен вчера около 11:20 часа от търговски обект на бул. „Славянски“. Жената е задържана за срок до 24 часа в районното в Шумен. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 25.07.24 в 12:18

Пожар на покрива

Покрив и техника изгоряха при пожар в постройка в Нови пазар снощи, други три сгради са спасени от пламъците. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за огъня е получен около 21:50 часа в РДПБЗН Шумен. Съобщено било за пожар на ул. „Цар Асен“ в Нови пазар. На място е изпратен екип от Смядово.  Установено било, че огънят е унищожил техника и..

публикувано на 25.07.24 в 12:08