Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мистика и реалност

Снимка: Архив

В Разград се провежда международният пленер по изобразително изкуство „Мистика и реалност”. До края на седмицата 9 художници от България, Румъния и Гърция ще създадат по две творби в местността „Пчелина”.

Пленерът се организира вече за осми път от общината и  художествената галерия «Проф. Илия Петров» и цели стимулиране на търсенията и експериментите на художниците, обогатяване на творческите им контакти и на фонда на галерията. В програмата са включени посещения на историко-археологическия резерват "Сборяново", Демир баба теке и музея „Абритус”.

Милентин Койнов разговаря с двама от участниците – Милчо Талев от Поморие и Миряна Савова от София.ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасно лекарство за отслабване

Препарат за диабетици се използва като средство за отслабване. Това води до изчерпване на лекарството от аптеките и сериозни затруднения за болните от диабет. „Замяната на медикамента е трудна, защото за пациентите с диабет той се изписва безплатно по Здравна каса. За да се замени, е необходим нов протокол от лекарска комисия, а това отнема време“,..

публикувано на 04.10.22 в 08:34

"Промяната" в Шумен: "Не сме доволни"

С близо 1 600 гласа по-малко е получила на тези избори за Народно събрание политическата партия „Продължаваме промяната“ в Шуменския регион. Това я нарежда на трето място с 16,69% от гласувалите или това са 9 680 души. Най-вероятно партията ще вземе един от шестте мандата. Водач на листата за 30 МИР на „Продължаваме промяната“ е бившият министър..

публикувано на 03.10.22 в 13:53

Какво искат децата от депутатите?

Новите депутати трябва да оправят България, да вдигнат заплатите и пенсиите. Това са очакванията на по-големите ученици в шуменското Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ ден след извънредните парламентарни избори. Те поискаха от бъдещите народни представители по-дълги ваканции, безплатни и електронни учебници до XII клас.Настояват и за фиксирани дати..

публикувано на 03.10.22 в 13:53

По изборите в Делиормана

В последните две години община Хитрино е една от най-непредсказуемите, когато става дума за резултати от парламентарните избори. При последните три вота, три политически сили си сменяха лидерството в предпочитанията на гласоподавателите. Общината е и втората след Каолиново по най-ниска избирателна активност в Шуменска област. В селото, където през..

публикувано на 02.10.22 в 17:37

Пред избирателните секции - повече умора, отколкото надежда

Днес гласуваме за четвърти пореден път за народни представители в рамките на по-малко от 2 години. В предсрочните избори за 48 Народно събрание участват общо 28 партии и коалиции. За място в Парламента от Шуменско се борят 171 кандидати. Депутатските мандати, отредени за 30 МИР-Шумен, са шест. Не е като да няма кандидати за тези шест мандата, но кои..

публикувано на 02.10.22 в 14:40

24-часова игра за големи

В Шумен, днес от 14 ч., започна 24-часовото RC състезание с радиоуправляеми коли, които на външен вид почти не се различават от тези от детството ни. В състезанието участват пилоти от България, Финландия, Турция, Хърватия, Германия и други. Организатори на събитието са MCD Racing. На пистата ще има 12 фабрично подготвени, готови за..

публикувано на 01.10.22 в 11:17

Деца надбягаха директора

Над 300 шуменчета се включиха в кроса "Надбягай директора" в Основно училище "Д-р Петър Берон". Младите спортисти бягаха по преасфалтираната спортна площадка в двора на училището.  "Не гоним спортни постижения. Искам да накарам колкото се може повече деца да спортуват. Пък и аз вече съм малко по-възрастен, чак такива постижения не мога да..

публикувано на 30.09.22 в 15:53