Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Кръстев: Вина за състоянието на БДЖ носи ръководството

Според бившия служебен министър на транспорта Кристиян Кръстев, ръководството на БДЖ е виновно за състоянието, в което се намира компанията. Причина за това е политиката, която води мениджърският екип. Кристиян Кръстев посочи, че самият финансов министър Владислав Горанов преди дни също препоръча ръководството на компанията да преосмисли своята политика. Горанов съобщи, че правителството е отложило решението, с което трябваше да бъдат одобрени допълнителни плащания от централния бюджет за предоставянето на възмездна финансова помощ на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Той допълни, че в близките десетина дни ще бъде намерено цялостно решение на проблема.

Радио Шумен припомня, че само преди дни имаше реална опасност влаковете да спрат заради запор, наложен от облигационери. Той дойде след решение на Софийския градски съд, който одобри частично иск на двама от кредиторите по втория облигационен заем на дружеството. Искът е бил за 40 млн. лв., но съдът е разрешил временен запор до половината от сумата.

След това стана ясно, че централата на БДЖ в центъра на София - на ъгъла на улиците “Раковски” и “Иван Вазов”, е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. Началната цена е 7 315 200 лв. Сградата е част от обезпечението към облигационния заем заедно с 25 дизелови мотриси “Сименс” и 5000 товарни вагона. От него остава да бъдат изплатени 103 млн. лв., от които 30 млн. лв. са лихви.

Чуйте повече от интервюто на Георги Софронов с Кристиян Кръстев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Търговище

Документът е готов

Ако искате от община Търговище да ви бъде издадено удостоверение за настоящ адрес, за наследници, разрешително за строеж или друго, когато документът бъде готов, от кметството ще ви информират на мобилния телефон. Към момента обаждания се правят за 30 от общо 139 административно-технически услуги. Роботизирана система два пъти дневно..

публикувано на 30.08.24 в 08:50
Мисионис

Тайните на реставрацията

Последните открития от археологическите разкопки в региона – уникалният оловен печат в Плиска и находките в древния Мисионис, дадоха повод да потърсим хората, които разкриват богатството на артефактите.  „В България, която е изключително богата на културно наследство, трябва да има много специалисти реставратори. Обектите ни страдат от липсата на..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Колко струва кубче лед?

Все още сме в сезона на пътуванията и почивките. И морето, и планината привличат туристи, а докато отмаряме, често посещаваме и заведения. Във всеки активен сезон обаче, има по няколко драстични случая, които скандализират посетителите – някъде налагат такса климатик, другаде плащаме за резен лимон или кубче лед.  Какви са правата ни на клиенти и..

публикувано на 30.08.24 в 08:18

Възрожденец с кауза

На рождената му дата и на родното му място - възрожденска Жеравна, ще бъде представена книгата на Милена Георгиева, посветена на педагогическата и обществена дейност на Тодор Икономов. За бележития възрожденец Милена Андреева казва, че шуменци са считали за свой, за нашенец. Той идва в града през 1866 година и учителства близо 4 години. Наред със..

публикувано на 29.08.24 в 13:59
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Враждите в ДПС

Преди няколко дни съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и още седем от приближените му заместник-председатели и депутати бяха изключени от партията. Освен това Пеевски беше освободен и като председател на парламентарната група на ДПС.  Решението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е било прието на заседание на Централното оперативно бюро, като..

публикувано на 29.08.24 в 11:36

Искат държавните помощи сега

Проблемът с работната ръка в селско стопанство е един от най-наболелите в сектора. Всъщност той не е само в България, а е широко разпространени в цяла Европа.  За поредна година стопаните се оплакват, че трудно намират работници за неквалифициран труд. Проблеми създаде и сушата през последните години. За това земеделци настояват държавните помощи по..

публикувано на 28.08.24 в 08:42

Параклис на Богородица

Параклис „Успение на Света Богородица“ ще бъде осветен днес в местността „Марков кръст“ до село Джулюница, Русенско. Може и да не сте чували за това място и смелостта на Дели Марко, но след като научите историята му, сигурни сме, че ще стигнете до там. С много вяра и   желание за промяна местните хора са успели да издигнат параклис само за 4..

публикувано на 28.08.24 в 08:04