Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът връща Бисер Петков

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Измир, където е гост на церемонията за откриването на Трансанадолския газопровод, съобщи БНР.

"Тази сутрин реших Бисер Петков да остане социален министър", каза Борисов, цитиран от агенциите. Той допълни, че преди да потегли за Турция, наредил на министъра да остане и да си върши работата.

В понеделник от МС разпратиха прессъсобщение, че Бисер Петков е подал оставка по своя инициатива, след като информирал премиера в разговор, че не може да се справи с недоволството на протестиращите майки на деца с увреждания.

Той каза: „Не мога да се оправя. Трябват 300 милиона. Подавам си оставката!“. Щом това е министърът, който им харесва, щом казват, че дори не става въпрос за пари, отхвърлям оставката. Оставям го министър. Ще продължат ли палатковите лагери да стоят?“, запита Борисов.

Премиерът се изказа положително за работата на Петков и в същото време посочи продължаващите протести.

„Той се справя добре, но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер - не мога да го гледам това. При положение, че 2016 година толкова много повече пари от бюджета са дадени, значи нещо не им е добре организацията. Те казват: „Ние с него се разбираме!“. Добре, той остава. Сега довършете цялата работа – мирно, спокойно, по домовете си“,  заяви премиерът.

Като мотив за оставката си социалният министър Бисер Петков посочи именно невъзможността да овладее напрежението около проблемите на хората с увреждания.

По-рано днес обаче протестиращите родители призоваха Петков да бъде върнат на поста. 

През последните дни родители на деца с увреждания в няколко града в страната излязоха на протест срещу действащата социална политика. Основното искане на родителите е нов Закон за децата и лицата с увреждания в България.

Протестиращите настояват и за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания и за създаване на електронен регистър.

Родителите издигнаха и палатков лагер пред парламента под наслов "Системата ги убива".

Борисов обаче гледал телевизия тази сутрин и установил, че протестиращите майки са недоволни от оставката, защото са постигнали разбирателство с Петков и техни представители участват в работната група, която изготвя проектозакона за личната помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за валежи и бури

Дъждовно е утрото в Североизточна България. Между 18 и 21 градуса са измерените в 6:00 ч. температури в региона. Най- хладно е било в Разград – 18 градуса, в Шумен и Търговище - 19 градуса, в Русе термометрите са показвали 21 градуса.  Атмосферното налягане в Шумен е 984 хПа, а о тносителната влажност на въздуха е 94%. Днес облачността ще е по- често..

публикувано на 25.07.24 в 07:22

Адреси без ток

В Шуменска област поради неотложни ремонти от 08:30 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато захранването в Шумен - ул. "Ген. Скобелев", районът около Сестринското училище, смущения са възможни в част от село Златар.  От 09:00 ч. до 17:00 ч.   т ок няма да има в село Страхилица, в част откв. "Дивдядово" - бул. "Велики Преслав" от № 53 до № 110,..

публикувано на 25.07.24 в 06:30

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Сряда, 24.07.2024 г.: Разград В периода  24.07.2024 - 25.07.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато..

публикувано на 24.07.24 в 07:06

Времето в сряда

Преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед отново ще се появи купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.  Ще духа слаб северен вятър. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, за Шумен – около 32°. Прогнозата за времето е на  Любомир Маджаров от Националния институт..

публикувано на 24.07.24 в 06:40

Нова яслена група в Шумен

Нова яслена група да бъде разкрита в ЦДГ “Братя Грим“ в кв. „Тракия“ в Шумен. Това гласуваха съветниците от Постоянната здравна комисия на Шуменския общински съвет. „Има желаещи, защото кварталът се разраства. Ще бъде осигурен и персонал.“, поясни директорът на детската градина Евгения Цветанова. Конфликтна точка на сесията на 28-ми юли..

публикувано на 23.07.24 в 16:59

Заедно срещу огъня

Над 290 000 лева са събрани в първите шест дни на кампанията, обявена от Националната асоциация на доброволците в България.  Заради големите пожари от организацията отправиха призив за дарения, с които да бъдат осигурени оборудване и инструменти за доброволците. С част от средствата вече са поръчани ранцеви пожарогасители, такива са получени и като..

публикувано на 23.07.24 в 09:34

Жълт код за бури днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за 21 области в страната. То е в сила и за пет области от Североизтока – Шумен, Разград, Силистра, Търговище и Русе. Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива, сочи прогнозата на НИМХ...

публикувано на 23.07.24 в 09:02