Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момина чешма бликна отново

Водата на Момина чешма в Разград отново е пусната. Това съобщи за Радио Шумен директорът на Дирекция “Програми и околна среда“ Недим Тахиров. Притокът на вода беше спрян заради затлачване в отвеждащата канализация, обясни Недим Тахиров.

"Сифоните са на открито за поемане на водата към канализационната мрежа и там попадат прахоляк и листа. Така се наслоява утайка, която запушва канализационната система. Поради това спряхме подаването на вода, ангажирахме специализирана техника, която да промие канализацията. Откакто приключи ремонтът на централната градска част, за първи път се получава такова запушване", посочи той.

Момина чешма е един от символите на Разград. Според легендата, който пие вода от там завинаги остава в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиян стреля на мегдана

45-годишен мъж е задържан в ареста, след като произвел няколко изстрела със законно притежавания от него газ-сигнален пистолет. Това съобщават от разградската полиция. Сигналът бил подаден вчера от 55-годишна жена, пред чиято къща в село Беловец стрелял мъжът. Той бил изпробван за алкохол, като тестът отчел 3.05 промила.  По случая е образувана..

публикувано на 17.07.24 в 11:55

Удари в лицето

42-годишен мъж е задържан за побой над 41-годишна жена в Кубрат, съобщават от разградската полиция. Между двамата първо възникнал скандал, който прераснал във физическа саморазправа. Служители на РУ-Кубрат незабавно се озовали на мястото на сигнала. Установили, че мъжът обиждал жената и отправял закани за саморазправа, като впоследствие я ударил..

публикувано на 17.07.24 в 11:46

Оглед на сметищата

Междуведомствена комисия в Разград с участието на ЕРП – Север ще извърши оглед на нерегламентираните сметища, които са пожароопасни. Това съобщиха от областната администрация в лудогорския град.  Заради нуждата от   доброволци, които да наблюдават вече гасено огнище на пожар, тъй като до няколко часа то остава опасно, а пожарникарите трябва да могат..

публикувано на 16.07.24 в 08:32

Хигиенни пакети от БЧК

Заради жегите, от Българския Червен кръст (БЧК) в Разград отправят призив към хората, които имат право да получат хранителни и хигиенни пакети по Програмата за храни и основно материално подпомагане, да се възползват от услугата сутрешните часове на деня, съобщават от БТА.  „Очакваните високи температури може да поставят в риск здравето и..

публикувано на 15.07.24 в 09:55
Снимката е илюстративна

Продължава подмяната на тръби

Продължава работата по подмяна на водопроводите в Доброшката махала на Разград, съобщават от общинската администрация. Тази седмица (15–21 юли) ще се извършват изкопни работи само на ул. „Александър Стамболийски“ (от ресторант „Шалеви“ до „Жеравна“). В този период ще се извършва и превключването на сградни водопроводни отклонения и в тези..

публикувано на 15.07.24 в 08:48

Боядисват пешеходни пътеки

Опресняване на пешеходните пътеки в Разград започнаха работници от Общинското предприятие „Паркстрой“. Те стартират от центъра на града, а на по-късен етап ще продължат в жк „Орел“ и Водна централа. Сред първите улици, по които се боядисват пътеки, са „Марица“, „Искър“, „Кирил и Методий“, „Грънчарска“, следват булевардите „България“, „Княз Борис“..

публикувано на 12.07.24 в 08:19

Панаирът идва

Панаирът на киселото мляко и фестивалът на народните традиции и занаяти в Разград ще се проведе между 21 и 23 юли. Според кмета на общината Добрин Добрев това е своеобразна кулминация в културния календар, с което   Разград много се гордее. Танцьори от 10 държави и от 5 континента ще играят по ларгото на лудогорския град. На Панаира..

публикувано на 11.07.24 в 13:32