Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хитро мобилно приложение пести пари

Всеки от нас е попадал на телефонни номера започващи с "0700". Кодът е универсален за цялата страна. Използва се за обаждания и справки към банки, телекомуникационни оператори, предприятия, към различни институции, фирми. Към него са включени и компаниите за битови услуги - електроразпределителни дружества, ВиК, както и застрахователи. Малцина обаче са наясно каква е тарифата, по която се плаща за разговор към телефон с универсален код. Мнозина са убедени, че е безплатен или на минимална стойност. Безплатно обаждане обаче няма, както няма и безплатен обяд.

Стойността на повикванията към номер 0700 се поделя между клиента и фирмата, която е наела номера и към която се звъни. Но това важи единствено, когато обаждащият се използва стационарен телефон. Само в този случай клиентът заплаща стойността за селищен разговор, а компанията, към която е повикването, доплаща разликата до пълната стойност на проведената комуникация. С напредването на технологиите и най-вече с навлизането на смартфоните обаче домашните телефони са по-скоро отживелица и не се ползват масово, особено пък в по-големите градове. А хората масово звънят от мобилния си телефон, без да подозират, че така навъртат големи сметки.

Просто позвъняването от мобилния апарат винаги излиза по-скъпо и се покрива изцяло от човека, който звъни.

Важна подробност е, че 0700 е специален номер и не попада в никакви абонаментни пакети с включени минути за разговори, независимо към кой телеком е клиентът и дори да има включени минутки за фиксирани мрежи. Обаждането към номер, започващ с 0700, винаги се таксува и товари сметката ви, като цената зависи от това какъв е абонаментният ви план към телекома.

Ако се вгледате внимателно в договора си с вашия мобилен оператор, ще видите, че всички оператори предупреждават, че включените безплатни минути не могат да се ползват за разговори към номера с добавена стойност, международни дестинации, универсални номера (като 0700) или в роуминг. Те се таксуват според тарифния план.

27-годишният Пламен Тенев е докторант в Техническия униоверситет в София, където преподава инженерство. Идеята да разработи мобилно приложение под името 0700 му хрумва от личен опит, когато след разговор от мобилния си телефон на номер започващ с 0700 сметката му за телефон набъбва драстично.

Как работи приложението чуйте от интервюто на Георги Софронов с Пламен Тенев.ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици за европейско бъдеще

Ученици от Търговище заминават за Брюксел, за да видят на място как работи Европейският съюз, каква е структурата му и ролята на различните институции в него. Те ще участват и в дебати за ценностите на общността, от която сме част и ние. Участват младежи от 34 държави на възраст между 16 и 18 години. Опознавателната инициатива е на..

публикувано на 21.03.23 в 15:23

Защо си с шарени чорапи?

Международният ден на хората със синдром на Даун се отбелязва днес под мотото "Светът е шарен". По данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун всяка година в България се раждат около 100 такива деца. Председателят на фондация „Живот със Синдром на Даун“ Силвена Христова каза за Радио Шумен.  Чуйте интервю на Деница Колева със..

публикувано на 21.03.23 в 09:23

Протест срещу разкопки по воден проект

Жители на силистренското село Айдемир заплашват с протести и жива верига, с които да спрат проекта за воден цикъл по тяхната улица. Доволни са от канализацията, която имат от 1974 година. Преди две години улицата им дори е била асфалтирана и не искат отново да бъде разкопана. Нямат доверие, че това, което ще бъде направено, ще е по-хубаво..

публикувано на 20.03.23 в 14:07

8 букета за 8 жени

На около 150 жени и деца, пострадали от насилие, помага всяка година Асоциация „НАЯ“ в Търговище. Тя работи не само на територията на областния град, но и с мобилни екипи и открити приемни в съседните по-малки общини като Попово, Антоново и Омуртаг. От сдружението обявиха дарителска инициатива за набиране на 4800 лева - средства, с които да..

публикувано на 20.03.23 в 12:35

Америка като любов

Преди 18 години русенката Ана Георгиева отива на студентска бригада в САЩ. Там среща американеца Тим Дейвис, в когото се влюбва и за когото се омъжва и решава, че това е държавата, където ще остане. Първоначално семейство Дейвис живеят в най-големия американски щат Тексас, но по-късно се преместват в най-гъсто населения Калифорния. Днес Ана..

публикувано на 20.03.23 в 08:30

Сайт за Хан Крум

Известният маратонец от великопреславското село Хан Крум - Ангел Кънчев, ратуваше приживе и дълго си кореспондира с държавниците в селото да има паметник на хан Крум. Тази идея още не е сбъдната, но затова отскоро селото си има свой уебсайт, пълен с неговата история, култура и туристически забележителности.  Случва се благодарение на друг ханкрумчанин..

публикувано на 18.03.23 в 10:40

Диетите са вредни за децата

Пакетираните храни са най-вредните за децата. Това каза за Радио Шумен д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Това са тези храни, които съдържат много сол, захар и мазнини над препоръчителните количества за съответната възраст. Не трябва да се прекалява и с..

публикувано на 17.03.23 в 08:13