Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хитро мобилно приложение пести пари

Всеки от нас е попадал на телефонни номера започващи с "0700". Кодът е универсален за цялата страна. Използва се за обаждания и справки към банки, телекомуникационни оператори, предприятия, към различни институции, фирми. Към него са включени и компаниите за битови услуги - електроразпределителни дружества, ВиК, както и застрахователи. Малцина обаче са наясно каква е тарифата, по която се плаща за разговор към телефон с универсален код. Мнозина са убедени, че е безплатен или на минимална стойност. Безплатно обаждане обаче няма, както няма и безплатен обяд.

Стойността на повикванията към номер 0700 се поделя между клиента и фирмата, която е наела номера и към която се звъни. Но това важи единствено, когато обаждащият се използва стационарен телефон. Само в този случай клиентът заплаща стойността за селищен разговор, а компанията, към която е повикването, доплаща разликата до пълната стойност на проведената комуникация. С напредването на технологиите и най-вече с навлизането на смартфоните обаче домашните телефони са по-скоро отживелица и не се ползват масово, особено пък в по-големите градове. А хората масово звънят от мобилния си телефон, без да подозират, че така навъртат големи сметки.

Просто позвъняването от мобилния апарат винаги излиза по-скъпо и се покрива изцяло от човека, който звъни.

Важна подробност е, че 0700 е специален номер и не попада в никакви абонаментни пакети с включени минути за разговори, независимо към кой телеком е клиентът и дори да има включени минутки за фиксирани мрежи. Обаждането към номер, започващ с 0700, винаги се таксува и товари сметката ви, като цената зависи от това какъв е абонаментният ви план към телекома.

Ако се вгледате внимателно в договора си с вашия мобилен оператор, ще видите, че всички оператори предупреждават, че включените безплатни минути не могат да се ползват за разговори към номера с добавена стойност, международни дестинации, универсални номера (като 0700) или в роуминг. Те се таксуват според тарифния план.

27-годишният Пламен Тенев е докторант в Техническия униоверситет в София, където преподава инженерство. Идеята да разработи мобилно приложение под името 0700 му хрумва от личен опит, когато след разговор от мобилния си телефон на номер започващ с 0700 сметката му за телефон набъбва драстично.

Как работи приложението чуйте от интервюто на Георги Софронов с Пламен Тенев.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд Сакскобургготски

Фердинанд се върна у дома

76 години след смъртта му българският цар Фердинанд I ще бъде погребан в неговата втора родина. Тленните му останки ще бъдат положени в семейната крипта на построения от него дворец „Врана“. Често определят Фердинанд като противоречива личност в историята ни, но едно е категорично за него - той е обичал страната ни до последния си дъх през..

публикувано на 29.05.24 в 15:29

Светулките играят оперета

Един вълшебен свят ще покажат на своите родители на 30 май децата от шуменската Детска градина „Светулка“. В този ден на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде премиерата на оперетния спектакъл „Приказка за Аграба“. Либретото е на учителката от детската градина Галина Дочева. Използвана е музиката на Алън Менкен от..

публикувано на 29.05.24 в 08:12

Злато от Италия за "Луди млади"

Танцов състав "Луди млади" при СУ "Сава Доброплодни" в Шумен спечели първо място на Международния фестивал за фолклорни и модерни танци, който се проведе от 24 до 27 май в Йезоло - Италия.  Шуменските танцьори завоюваха купата в категория под 18 години. Днес Шумен посрещна своите медалисти. Великолепните танцьори от състава "Луди млади" можете да..

публикувано на 28.05.24 в 14:25

Живот - призвание

Има хора, които превръщат професията си в призвание. Такъв е дългогодишният кмет на община Исперих Адил Решидов. Той и дългогодишната преподавателка по български език и литература Мара Алкушева са новите почетни граждани на Исперих.  До момента Адил Решидов е най-дълго управлявалият кмет в община Исперих. Той има изключителен принос за развитието и..

публикувано на 28.05.24 в 08:10

Янелки от Куба е щастлива у нас

Кубинка на 37 години е сред малцината жители на  поповското село Долец. Янелки Енрикес е от големия пристанищен град Сиенфуегос на далечната и темпераментна Куба. У нас я довежда любовта. Става поповска снаха.  Днес живее със съпруга си и 4-годишната си дъщеря в Долец, където обожава двора, градината и животните, но най-вече спокойствието. Янелки..

публикувано на 27.05.24 в 20:57

Бивш военен вае икони

Димитър Димитров е родом от поповското село Дриново, а след няколко дни ще отпразнува 78-ата си година. В Шумен идва съвсем млад, за да учи. Завършва Строителния техникум „Милан Борисов“. 23 години е служил в българската армия. Религията не е част от живота му, докато не преживява раздяла, която изцяло го променя. Започва да ходи на..

публикувано на 27.05.24 в 13:06

Внимание, измама!

Темата за виртуалните и телефонни измами отново е актуална. Сред асортимента от анонимни схеми за измама най-новата е изградена на принципа на доверието и раздава пари на жертвите си. Според Габриела Руменова, която е основател на платформата „Ние, потребителите“ и дългогодишен PR на Комисията за защита на потребителите, основните телефонни..

публикувано на 27.05.24 в 08:42