Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не е по-голям от хляба

Снимка: Радио Шумен

Тази година жътвата започна необичайно рано и това ще формира  по-ниски добиви, твърдят фермери. “При старта на кампанията пшеницата се изкупуваше за 300-310 лв. за тон, но  днес цената вече е 270 лв.“, каза за Радио Шумен един от големите зърнопроизводители в Силистренско Марин Ганев. Според него, причините за ниската изкупна цена на пшеницата са субективни.

"Толкова ни е наболяло и нагорчало от тези въпроси, че нямам думи. Тук са картелни нещата, но няма кой да се намеси. Открай време държавата вдига ръце и казва - пазарна икономика и това е. По всяка вероятност наистина са много големи големите и има некоректни взаимоотношения между големи и още по-големи", коментира Марин Ганев.

„Липсата на интерес от страна на държавата към отрасъла ще доведе до неговия колапс, което неминуемо ще се отрази върху препитанието на стотици български семейства", допълни Марин Ганев, един от големите зърнопроизводители в Добруджа.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар изпепели дърва

Небрежна работа с огън довела до пожар в двора на частен имот в село Йорданово на 3 август. Това съобщават от силистренската полиция. Екип на пожарната в Силистра се отзовал на сигнал, получен малко след 14:00 часа и загасил пожара, преди да обхване три съседни къщи.  Изгорели около 300 кв. м покрив на стопански постройки и гараж и 3 куб.м дърва..

публикувано на 05.08.24 в 10:40

Пиян зад волана нощем

Бързо производство е образувано в районното в Силистра за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от силистренската полиция. 36-годишен водач на лек автомобил „Фолксваген“ бил спрян за полицейска проверка на 3 август около 2:10 часа в село Искра. Тестван е с дрегер, който отчел 2.45 промила.  Задържан е за срок до 24 часа в полицейското..

публикувано на 05.08.24 в 10:29

Велосипедист пострада на пътя

59-годишен велосипедист е със счупен крак след пътнотранспортно произшествие. Това съобщават от силистренската полиция. Инцидентът станал на 3 август около 17:10 часа на кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Добруджа“ в Силистра. Мъжът с колелото бил ударен от лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 32-годишен.  Дежурна оперативна група е извършила..

публикувано на 05.08.24 в 10:11

Газова бутилка пламна

Пожар, причинен от небрежна работа с газов котлон, възникнал вчера в апартамент в Силистра. Това съобщават от силистренската полиция. Екип на противопожарната служба в града се отзовал на сигнал, получен в 07:50 часа. При произшествието се запалила туристическа газова бутилка. Тя причинила изгаряния по краката на 82-годишната собственичка, която била..

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Пътен ремонт

В ход е основният ремонт на пътя Калипетрово, промишлена зона – община Силистра. Това съобщиха от местната администрация. Кметът на общината Александър Сабанов извърши оглед на дейностите по реконструкция и рехабилитация на пътната мрежа. В рамките на проекта ще бъде извършено асфалтиране и възстановяване на отводняването на пътните платна.  Пътят..

публикувано на 01.08.24 в 14:33
Община Главиница

Образованието на фокус

С отчет за дейността си от началото на мандата до юли започна заседанието на Общинския съвет в Главиница.  Образованието беше една от важните теми. Съветниците упълномощиха кмета на общината Неждет Джевдет да внесе мотивирано приложение в Министерството на образованието и науката за включване в списъка на средищните детски градини и училища на..

публикувано на 31.07.24 в 15:19

Дрогирана пострада на пътя

62-годишна е пострадала при катастрофа вчера в Силистра, съобщават от силистренската полиция. Около 15:30 часа жената управлявала лек автомобил „Рено“ по бул. „Велико Търново“, загубила контрол и се ударила в затревена площ край платното. При инцидента е  получила  фрактура на дясната ръка. Тестът за наркотици е отчел употреба на амфетамин, дадена е..

публикувано на 31.07.24 в 09:44