Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избират почетен гражданин на Силистра

Снимка: Радио Шумен

Общинският съвет в Силистра се събира на редовна сесия, свикана от 9.30 часа, за да избере тазгодишния почетен гражданин. Съветниците ще определят носителя на приза за 2018 година с тайно гласуване. Радио Шумен припомня, че тази година за най-престижното отличие - "почетен гражданин на Силистра", са номинирани бившият дългогодишен ръководител на известния фолколорен ансамбъл "Добруджа" и хореограф в продължение на 45 години Симеон Симеонов и доц. д-р Илиянка Горанова - за цялостната й образователна, обществена и научна дейности в продължение на 46 години.

Съветниците ще определят и носителя на златната значка "За граждански принос", като номинацията е само една - на световния и европейски шампион по канадска борба и инициатор на редица милосърдни и хуманитарни акции Християн Маринов, както и студентът на годината. За тази категория, също единствената номинация, е предложена Нели Чешмеджиева, студент в Русенския университет "Ангел Кънчев", филиал - Силистра, специалност - „Педагогика на обучението по български език и английски език”. Официалните отличия на всички номинирани ще бъдат връчени на празника на Силистра - 14 септември, Кръстовден, по време на тържествена сесия на местния Общински съвет. Общо 25 точки са включени в дневния ред на предстоящата сесия на силистренския местен парламент.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пенсионери крадат кайсии с камион

Двама души са заловени по време на кражба от овощна градина в землището на село Полковник Ламбриново, съобщават от полицията в Силистра. Вчера около 21:00 часа след получен сигнал полицаи от Участък Айдемир заварили мъж и жена на около 70 години, които беряли в момента кайсии от частния масив. В товарен автомобил, с който двамата се..

публикувано на 29.07.21 в 09:40
МБАЛ - Дулово

Хирургията в МБАЛ - Дулово затворена

Временно е преустановена работата на хирургичното отделение на Многопрофилната болница в Дулово, научи Радио Шумен. Заместник-кметът на общината Юксел Исмаил потвърди, че секторът няма да работи до 19 август, а причина за затварянето е недостатъчният брой лекари по време на летните месеци. Останалият персонал от хирургията в Дулово е пуснат в..

публикувано на 28.07.21 в 08:33

Вода на площада

Два пункта за раздаване на вода ще има днес в Дулово заради очакваните високи температури. Единият от тях ще е разположен пред сградата на читалище „Никола Вапцаров“ в центъра на града, а другият – пред църквата. Заместник-кметът на общината Доротея Тотева увери, че ще бъдат осигурени достатъчно количества бутилирана вода.

публикувано на 28.07.21 в 08:22

Нова детска градина

На 15 септември се очаква да отвори врати новопостроената детска градина в Дулово. Тя е с капацитет 96 деца, които ще бъдат разпределени в четири групи. За малчуганите ще се грижат 8 педагози. През август се очаква да започне подаване на заявления за записване в детската градина. Двуетажната сграда е разположена на общински терен. Тя е построена с..

публикувано на 27.07.21 в 16:27
Градска пречиствателна станция за отпадни води - Тутракан

Нова пречиствателна станция

Градската пречиствателна станция за отпадъчни води бе открита днес в Тутракан. Съоръжението е на стойност над 32 милиона и 300 хиляди, от които над 9 милиона и 600 хиляди собствено съфинансиране. Изграждането започна през септември 2019 г. Освен строителство на пречиствателна станция, проектът включва и изграждане на над 2 километра нова..

публикувано на 27.07.21 в 14:51

Българската кайсия се завръща

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско. Въпреки това има опасност част от продукцията да остане по дърветата, защото берачите не достигат. На места се жалват и от по-ниското качество на плода заради лоши препарати, а от там и по-ниска изкупна цена. Други пък отчитат завръщане на българската кайсия на родния пазар...

публикувано на 27.07.21 в 13:50

Моторист загина след удар

29-годишен е загинал при пътнотранспортно произшествие вчера около 18:20 часа по пътя между селата Любен и Добротица. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Силистра. Младият мъж  управлявал мотоциклет „Сузуки“, но загубил контрол над превозното средство, преобърнал се извън пътното платно и вследствие на удара загинал. Причините..

публикувано на 27.07.21 в 09:53