Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните услуги и законът

Дискусия по концепцията на Закона за социални услуги се проведе днес в Русе. По време на срещата беше посочено, че целта на обсъждания закон е да уреди обществените отношения, свързани с предоставянето, ползването, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги. По този начин се цели осигуряване на достъп до социална подкрепа, посрещане на потребностите и реализиране на правата на хората, а от друга страна и по-ефективното функциониране на системата на национално и местно ниво.

Предвидено е предоставените услуги да бъдат планирани въз основа на национална карта за тях според анализ на потребностите, който ще се изготви по критерии, свързани с потребностите на всяка община. За първи път ще бъде дадена и възможност социалните услуги да могат да се финансират едновременно от различни източници, като редът ще бъде определен в подзаконовата уредба. Ще има възможност не само за смесено финансиране от държавния и общинския бюджет, но и за финансиране от частни лица и реално развитие на различни форми на публично-частното партньорство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

1 евро на час за синя зона

Платеното паркиране в така наречената „синя зона“ и двата покрити паркинга в Русе поскъпва. Това гласуваха общинските съветници, като приеха промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права в община Русе.  В наредбата цените вече са посочени и в евро. Цената за паркиране за 1 час става 1.50 лв. с..

публикувано на 19.07.24 в 14:09

Осигуряват достъпна среда

Общинският съвет одобри новата програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в Русе за периода 2024-2027 г., съобщиха от общинската администрация.  Тя е разработена в съответствие със Закона за хората с увреждания, както и с международните и европейските нормативни актове.  Основната цел е поетапно осигуряване на достъпна градска и..

публикувано на 19.07.24 в 09:07

Търсят 15 директори

15 училища в Русенска област ще бъдат с нови директор.  В Русе това са  основните училища „Ангел Кънчев“ и „Алеко Константинов“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив.Лазарова“ и по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол..

публикувано на 19.07.24 в 08:58

Училище за родители

„Училище за родители“ организира община Русе в партньорство с университетските болници „Канев“ и „Медика“.  Програмата предвижда безплатни лекции за родители със специалисти от различни области. Темите, които ще бъдат засегнати, са за майчинството и отглеждането на дете по съвременни методи и добри практики, утвърдени от Световната здравна..

публикувано на 18.07.24 в 10:38

Почит към Левски

С възпоменателна церемония в Русе беше отбелязана 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски. По традиция инициативата бе организирана от община Русе и Областната администрация. На събитието присъстваха редица представители на държавната и местната власт.  Церемонията започна с изпълнение на военни маршове от Общинския духов оркестър с..

публикувано на 18.07.24 в 10:11

Мерят кръвно на пазара в Русе

През цялата минала седмица дневните температури в Русе почти "докосваха" 40-те градуса, а прогнозата за следващите дни е тази граница да бъде прескочена за още седмица време. Как хората понасят жегата и какви са съветите на кардиолозите? Известно е, че в Русе лятото е много горещо, а зимата с брулещ северен вятър, пристигащ безпрепятствено..

публикувано на 18.07.24 в 08:39
Община Русе

Нови общински такси

Заседание на Общинския съвет в Русе ще се проведе днес от 9:00 часа в зала „Свети Георги“ в сградата на общината.  В дневния ред са включени 34 точки, сред които корекция на бюджета за 2024 г. и промени в наредбите за общинските такси и за търговската дейност в общината.  Съветниците ще гласуват и приемането на общински програми за закрила на децата..

публикувано на 18.07.24 в 08:29