Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверете се на лекарите!

Огромен интерес има към безплатните профилактични прегледи за рак на гърдата, които се провеждат в Разград на 23 и 24 юли. Изчерпан е и капацитетът за записване за предстоящите в сряда и четвъртък прегледи в Търговище. Това съобщи за Радио Шумен Вера Николова от Фондация „Нана Гладуиш - една от осем”. Тя препоръча на желаещите мамографски преглед да се насочат за направление към личните си лекари.

След отпуск на екипа  през август, розовият кемпер на Фондацията ще продължи да обикаля страната през есента. Всеки желаещ може да получи подкрепа чрез фейсбук страницата на фондацията, както и да се свърже да тел. 0878 161718.

Цялото интервю можете да чуете тук. С Вера Николова разговаря Мина Денева. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за църквата в Златна нива

Културно-историческата ценност на село Златна нива - православния храм "Света Параскева", се нуждае от ремонт. Кметът на селото Ивайло Пенев обяви дарителска акция за набиране на средства за храма. Каспичанското село Златна нива се намира на 4 км северазападно от първопрестолния град Плиска. То е сред живите села с над 500 жители, но местните..

публикувано на 22.05.24 в 15:39

Ало, такси!

Таксиметрови шофьори искат увеличение на местата, където да спират, за да изчакват клиенти. Въпреки че на много места в града има обозначени със знаци пиаци, там изчакват повече автомобили, отколкото са разрешени. Друг проблем е, че на обозначените за таксита места спират и частни автомобили. Полицията няма право да ги санкционира, а водачите на..

публикувано на 22.05.24 в 08:19

Отличени за четене

Библиотеката към читалище „Пробуда“ в град Лозница награди най-ревностните си читатели. 14 са книголюбците, от четвъртокласник до пенсионери, които не могат без книгите. Сред тях е и Йонка Ганчева, заклет почитател на българската класика и световната историческа литература. Въпреки петте чифта очила и диоптрите, още посяга към томчета с по..

публикувано на 22.05.24 в 08:11

Древни ключове и катинари

С какво са заключвани огромните порти на селищата в древния "Абритус"? С какво са заключвани ковчежета, съхраняващи накити или монети? Отговор дават археолозите от Регионалния исторически музей в Разград. Показаните в специална експозиция катинари и заключващи механизми   са открити при проучването на археологическия резерват „Абритус“...

публикувано на 22.05.24 в 07:51
Читалищната библиотека

Дари книга

След повече от двадесет години в силистренското село Айдемир отвори врати библиотеката при Народно читалище „Родолюбие 2006“. Но фондът на библиотеката е остарял. За да го попълнят, хората от читалището организираха кампания „Дари книга". Призивът им е дарената литература да е съвременна и актуална за учениците. От какви книги се нуждае..

публикувано на 22.05.24 в 09:30
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

За насилието от първо лице

Епизодът на подкаста  „Европа: Ново поколение“  е на тема домашното насилие, мерките за превенция и възможностите за подкрепа и помощ на пострадалите жертви. 💡 Каква е целта на директивата за ефективно предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие в Европейския съюз, която беше приета през април от Европейския парламент и Съвета..

публикувано на 21.05.24 в 12:28
Архив

Протест и във Филиал Шумен

Медицинският университет във Варна и всички негови филиали, включително Филиал Шумен, днес се присъединяват към протестните действия. Това бе решено на Общо събрание на Съвета на ректорите.  Днес не се провеждат лекции, но планираните упражнения и дейности, свързани с обгрижването на пациенти не са отменени.  „Увеличението на заплатите на..

публикувано на 20.05.24 в 13:58