Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Легендата за Смеда продължава

Снимка: mediacafe.bg

Нови два от санираните блокове в Смядово ще бъдат изрисувани с графити, чиято тема ще е  продължение на легендата за Смеда и нейните синове.

Художниците на графити Димитър Механджийски и Цветан Стоилков от Пловдив започват работа по новите блокове, каза за Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на общината. Материалите са осигурени от бюджета на местната администрация.

"Една от историите ще бъде свързана с единия син. Ще го пресъздадем като свинар. Картината ще бъде нарисувана на блока, където в миналото имахме изобразено едно прасе, свързвайки го с герба на Смядово и с мястото, където се гледат черните прасета. Другият син на Смеда в момента обмисляме дали да бъде грънчар или ковач", посочи Иванка Петрова.

Три от санираните жилищни сгради  вече в Смядово са изрисувани с графити. На тях са изобразени Смеда  и синовете й Борил и Боримир, които според местните предания са основали селището. До момента в Смядово са санирани шест блока по Националната програма, за останалите осем са пуснати искания и се очаква сключването на договори при отваряне на новата процедура, уточни кметът Иванка Петрова. Идеята на общинското ръководство е фасадите на всичките 14 блока да бъдат изрисувани със сцени от историята на града.ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби за нерегистрирани кучета

Акция за преброяване на домашните кучета започва в Община Велики Преслав, след като четириного нахапа дете на улицата в града. Кметът на Общината Янко Йорданов се обръща към местните жители с призив да си помогнат взаимно, за да бъде овладяна популацията на скитащите животни. Той настоява местните хора да се запознаят с Наредбата за придобиване..

публикувано на 03.06.20 в 14:57

Нова волиера за птиците

Ремонтните дейности по зоокъта в парк "Кьошковете" в Шумен продължават. Волиерата за птиците е вече готова, но обитатели в нея все още няма. Това показа проверка на Радио Шумен. Работи се и по бъдещите клетки, които ще се намират на мястото на тази, в която бе павианът Шмоко. Според работниците, дейностите ще продължат още месец – месец и..

публикувано на 03.06.20 в 14:43
Шуменски окръжен съд

Историята на един символ

Съдебната палата е една от най-красивите и внушителни сгради в Шумен, тя е един от символите на града. Строежът й е започнал през 1905 г. и е завършен през 1925 г. От 1931 г. е собственост на Министерството на правосъдието и в нея се помещава Окръжен съд – Шумен до 1944 г., когато е сменено предназначението, а съдът е изместен в друга сграда на..

публикувано на 03.06.20 в 13:45

Деца рисуваха природата

Над 320 творби участваха в 25-тото издание на Националния конкурс за детско творчество „Природата - моето вдъхновение“. В надпреварата, организирана от дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“,  учениците представиха рисунки, приложни творби, презентации, стихове и разкази по темата. Най-масово участваха учениците от разградската..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

Спецакция в Каолиново

Полицейска операция по противодействие на битовата престъпност и контрол по движение по пътищата се провежда в Каолиново. Полицейски служители от Районното управление и от сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Шумен извършват проверки на хора от криминалния контингент, проверяват се адреси в града и кварталите "Кус" и "Боймир"...

публикувано на 03.06.20 в 13:15
Язовир

Тревога за водата в Шумен и Търговище

Малко над 37% е наличният полезен обем в язовир "Тича", а 49,96% е процентът на запълване от общия обем, съобщават от МОСВ. Данните са към 29 май. Постъпващият в язовира приток продължава да бъде значително по-малък от разхода, поради което ползването от язовира е редуцирано, като заявките на водоснабдителните дружества са намалени - з а ВиК -..

публикувано на 03.06.20 в 12:52
Шуменски окръжен съд

Задържан съдебен заседател

23-годишният Симеон П. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. След задържането му на 2 юни в полицията в Шумен, се оказало, че 23-годишният мъж е съдебен заседател, за..

публикувано на 03.06.20 в 12:25