Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Легендата за Смеда продължава

Снимка: mediacafe.bg

Нови два от санираните блокове в Смядово ще бъдат изрисувани с графити, чиято тема ще е  продължение на легендата за Смеда и нейните синове.

Художниците на графити Димитър Механджийски и Цветан Стоилков от Пловдив започват работа по новите блокове, каза за Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на общината. Материалите са осигурени от бюджета на местната администрация.

"Една от историите ще бъде свързана с единия син. Ще го пресъздадем като свинар. Картината ще бъде нарисувана на блока, където в миналото имахме изобразено едно прасе, свързвайки го с герба на Смядово и с мястото, където се гледат черните прасета. Другият син на Смеда в момента обмисляме дали да бъде грънчар или ковач", посочи Иванка Петрова.

Три от санираните жилищни сгради  вече в Смядово са изрисувани с графити. На тях са изобразени Смеда  и синовете й Борил и Боримир, които според местните предания са основали селището. До момента в Смядово са санирани шест блока по Националната програма, за останалите осем са пуснати искания и се очаква сключването на договори при отваряне на новата процедура, уточни кметът Иванка Петрова. Идеята на общинското ръководство е фасадите на всичките 14 блока да бъдат изрисувани със сцени от историята на града.ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски окръжен съд

Постоянен арест за внука убиец

Най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ наложи Окръжният съд в  Шумен на Георги Д. Йорданов. Младият шуменец е обвинен в убийството на своите баба и дядо, извършено във вилата им в местността „Под манастира“ край Шумен   на 22 ноември 2020 г. Съдът мотивира своето определение с високата степен на обществена опасност на..

публикувано на 27.11.20 в 16:44

ДГ "Изворче" за деца на медици

Детска градина „Изворче“ в Шумен остава дежурна за деца на медици по предложение на кмета Любомир Христов. Детската градина ще приема деца на медицински специалисти, служители и работници в лечебни заведения, центрове, лаборатории към тях и здравни инспекции от 30 ноември до 18 декември. Медицинските специалисти, които се нуждаят от..

публикувано на 27.11.20 в 16:18

Масови проверки за мерките

Започва засилен контрол за спазване на противоепидемични мерки, които влизат в сила от 23.30 ч. днес. Това съобщиха от полицията в Разград. По препоръка на Общинския оперативен щаб и с разпореждане на началника на Районното управление в Разград в събота и неделя ще бъдат в ход полицейски проверки за спазването на мерките .  Полицейски служители..

публикувано на 27.11.20 в 14:54

Градина и ясла за деца на медици

Детска градина и ясла за деца на медици на първа линия осигурява община Русе. Децата ще бъдат обгрижвани по време на триседмичната карантина. От понеделник детска градина „Слънце“ и детска ясла №16 ще приемат деца на медицински специалисти. За прием в детската градина е необходимо родителите да вземат здравните документи от детската градина, която до..

публикувано на 27.11.20 в 14:43

Онлайн сесиите влизат в правилника

Членовете на Правна комисия към Общинския съвет в Шумен приеха текстове, които да регламентират начина, по който граждани и журналисти ще могат да участват в онлайн заседания на Общинския съвет. Те ще залегнат в Правилника за дейността на местния парламент, а промени в него, на базата на които ще може заседанията да се провеждат от разстояние, вече са..

публикувано на 27.11.20 в 14:15

Какво е забранено?

В училищата в област Шумен се преустановяват всички танцови, спортни и театрални дейности на външни хора, които използват материалната база на съответното учебно заведение. Спират се репетициите и изявите на народните читалища, фолклорни и самодейни изяви. Преустановяват се посещенията в пенсионерките клубове на територията на област Шумен...

публикувано на 27.11.20 в 13:30

Няма да затягат мерките в съда

Няма да бъдат въвеждани допълнителни ограничения в работата на Окръжния съд в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен административният ръководител на институцията София Радославова. По думите й, ситуацията не налага промяна на мерките, които вече са въведени. „Промените в законодателството ни позволяват да отлагаме насрочените дела, но само в срок..

публикувано на 27.11.20 в 12:59