Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

139 години от създаването на Военноморските сили

Снимка: БТА

139-та годишнина от създаването на Военноморските сили на България ще бъде отбелязана с тържествена церемония в Русе. По традиция, от 1956 г. насам, празникът се отбелязва през август, като началото на тържественото честване започва от Русе, където е поставено началото на военния флот на България. Военнослужещи от ВМС ще бъдат наградени от кмета на Русе в 16 часа. По-късно от 18:30 часа пред Доходното здание ще се състои концерт на Представителния духов оркестър на ВМС . Час по-късно започва празнично шествие от Доходното здание до Паметника на моряка. Кулминацията на празничните прояви е от 20:30 ч. пред Община Русе с военен ритуал и спектакълът „Вълни” . Финалът на празничните прояви ще бъде отбелязан с празнична заря на площад „Свобода”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хачкар в двора на Арменската църква

Церемония по освещаването на каменен кръст хачкар се състоя днес в двора на Арменската църква "Света Богородица" в Русе. Свещеният символ е в памет на жертвите на арменския геноцид. Ритуалът беше воден от епископ Татев Агопян – архиерей на Арменската епархия в Румъния и архиерейски наместник на Арменската епархия в България, и отец Дирайр Хадавян -..

публикувано на 21.07.24 в 15:18

Община забрани пиротехниката

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в община Сливо поле. Заповедта за това е на заместник-кмета Михаил Чиликов, а причината – използването на пиратки може да предизвика пожари в населените места и извън тях. Фойерверки не могат да се използват на сватбени тържества и на политически, спортни, религиозни, културни и други събития. Забранена..

публикувано на 21.07.24 в 14:03

Ръст на пожарите

С над 63% са се увеличили пожарите в Русенско от 1 юни насам спрямо същия период на миналата година. Информацията беше представена по време на работна среща, свикана от областния управител Драгомир Драганов заради повишения риск от пожари. Според данните възпламеняванията в региона за изминалите седем седмици са 185 при 113 за същия период на..

публикувано на 21.07.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

1 евро на час за синя зона

Платеното паркиране в така наречената „синя зона“ и двата покрити паркинга в Русе поскъпва. Това гласуваха общинските съветници, като приеха промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права в община Русе.  В наредбата цените вече са посочени и в евро. Цената за паркиране за 1 час става 1.50 лв. с..

публикувано на 19.07.24 в 14:09

Осигуряват достъпна среда

Общинският съвет одобри новата програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в Русе за периода 2024-2027 г., съобщиха от общинската администрация.  Тя е разработена в съответствие със Закона за хората с увреждания, както и с международните и европейските нормативни актове.  Основната цел е поетапно осигуряване на достъпна градска и..

публикувано на 19.07.24 в 09:07

Търсят 15 директори

15 училища в Русенска област ще бъдат с нови директор.  В Русе това са  основните училища „Ангел Кънчев“ и „Алеко Константинов“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив.Лазарова“ и по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол..

публикувано на 19.07.24 в 08:58

Училище за родители

„Училище за родители“ организира община Русе в партньорство с университетските болници „Канев“ и „Медика“.  Програмата предвижда безплатни лекции за родители със специалисти от различни области. Темите, които ще бъдат засегнати, са за майчинството и отглеждането на дете по съвременни методи и добри практики, утвърдени от Световната здравна..

публикувано на 18.07.24 в 10:38