Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастващ интерес към планинския туризъм

Снимка: БГНЕС

Създаването на Български планинарски съюз беше обявено преди дни. Инициатор на проекта е Димо Колев, планински водач и създател на „Пътеводител на Стара планина“. По негова идея ентусиасти през миналата година маркираха изоставени маршрути в Стара планина, като дейностите бяха съгласувани с институциите. Това лято маркирането продължава. „Искаме обединим хората и организациите, които занимават активно с подобряването на условията за туризъм в нашите планини. За да бъдем по-ефективни, трябва да работим заедно“, категоричен е Колев. "Няма място в България, което да не заслужава да бъде посетено. За жалост има такива, които от години са оставени в забвение, а към планинския туризъм има нарастващ интерес. Той трябва да се развива, като се спазват основните правила за поведение“, счита Колев. Още за идеята – Български планинарски съюз чуйте от разговора на Ирина Павлова с Димо Колев.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

За насилието от първо лице

Епизодът на подкаста  „Европа: Ново поколение“  е на тема домашното насилие, мерките за превенция и възможностите за подкрепа и помощ на пострадалите жертви. 💡Каква е целта на директивата за ефективно предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие в Европейския съюз, която беше приета през април от Европейския парламент и Съвета..

публикувано на 21.05.24 в 12:28
Архив

Протест и във Филиал Шумен

Медицинският университет във Варна и всички негови филиали, включително Филиал Шумен, днес се присъединяват към протестните действия. Това бе решено на Общо събрание на Съвета на ректорите.  Днес не се провеждат лекции, но планираните упражнения и дейности, свързани с обгрижването на пациенти не са отменени.  „Увеличението на заплатите на..

публикувано на 20.05.24 в 13:58
СУ Сава Доброплодни - Шумен

Английски език най-предпочитан

Втората задължителна матура за зрелостниците в Шуменска област се проведе днес по 14 учебни предмета в 10 училищни сгради.  Явилите се злерелостници по профилиращ предмет са 580, а само 9 са пропуснали изпита. Най-много решаваха теста по английски език – 288 души, биология и здравно образование  - 101, география и икономика -  47,  а само един е..

публикувано на 20.05.24 в 13:35

Книги за смет

Предадени над 110 тона пластмасови отпадъци и подарени книги за повече от 1 милион лева – това са количествените измерения на кампанията „Книги за смет“, която съществува вече от 12 години. На 19 май инициативата гостува в Русе след двегодишно прекъсване, за да предизвика малки и големи да предават пластмасови отпадъци срещу книга. Посланието на..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Зрелостници писаха за мълчанието

„Цената на компромиса“ – това беше темата за интерпретативно съчинение по „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, по която днес имаха възможност да пишат около 50 000 зрелостници в цялата страна. Втората възможност в третия модул от държавния зрелостен изпит по български език и литература беше есе на тема „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 14:09

Кола за бала от сърце

Младеж от Шумен предлага автомобила си за бала на абитуриент в нужда. Вергил Борисов, който също е ползвал колата на приятел за своя бал, знае и иска да направи деня на този, който го потърси, чудесен. От години е традиция един след друг от луксозни и по-луксозни автомобили да слизат прекрасно облечени младежи. Важно е да се отиде на бала не..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

Кръстиха щъркели в Мараш

Семейство щъркели бяха кръстени днес в шуменското село Мараш. На електрическия стълб, където е гнездото, беше поставена табелка с имената на птиците - Хрис и Бони. Имената са избрани след допитване в групата на селото в интернет заради улицата, на която е гнездото - „Христо Ботев“ .  Вече десетина години хората им се радват и ги очакват с..

публикувано на 16.05.24 в 16:13