Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нарастващ интерес към планинския туризъм

Снимка: БГНЕС

Създаването на Български планинарски съюз беше обявено преди дни. Инициатор на проекта е Димо Колев, планински водач и създател на „Пътеводител на Стара планина“. По негова идея ентусиасти през миналата година маркираха изоставени маршрути в Стара планина, като дейностите бяха съгласувани с институциите. Това лято маркирането продължава. „Искаме обединим хората и организациите, които занимават активно с подобряването на условията за туризъм в нашите планини. За да бъдем по-ефективни, трябва да работим заедно“, категоричен е Колев. "Няма място в България, което да не заслужава да бъде посетено. За жалост има такива, които от години са оставени в забвение, а към планинския туризъм има нарастващ интерес. Той трябва да се развива, като се спазват основните правила за поведение“, счита Колев. Още за идеята – Български планинарски съюз чуйте от разговора на Ирина Павлова с Димо Колев.ВИЖТЕ ОЩЕ

50 години заедно пишем историята

През академичната 2021/2022 година Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ чества своя половинвековен юбилей. По повод 50-годишнината на висшето училище преподавателите и студентите организираха редица мероприятия. През лятото на 2021 г. представители на академичната общност на университета реализираха и поход под наслов „50 години заедно..

публикувано на 17.08.22 в 12:14

ECO-номията на баба

Един проект среща опита на нашите баби и дядовци в живота с нулеви отпадъци с интереса на младите към опазване на околната среда. По проекта работи екипа на Библиотеката в Дулово. Озаглавен е: “ECO-номията на баба“ и  финансиран от Фондация BCause. Идеята е възрастни хора, които са отдалечени от децата и внуците си да общуват с младите и да им..

публикувано на 17.08.22 в 11:13

За аптеките и хората

Областна аптечна карта трябва да бъде създадена в Шумен до 3 месеца. Тя ще бъде част от Национална аптечна карта. Целта на Националната здравна карта е да бъдат обозначени аптеките в населените места, за да се знае къде е най-близката и да се търсят възможности за разкриване на аптеки в малките населени места. Проблемът не е толкова в липсата на..

публикувано на 16.08.22 в 14:02

Добър компромис със Северна Македония

„Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за българско царство, с център в територията на днешна Република Северна Македония." Така Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония предлага да бъде представен цар Самуил в учебниците в..

публикувано на 16.08.22 в 13:21

Майсторът на баклава

Точни пропорции в тестото, правилно сушене и печене, прецизно сиропиране и подходящите ядки в красиво оформена и наредена баклава.Това е най-общо тайната на сиропирания сладкиш, достоен за златен медал в състезание. Шедьовърът е на 68-годишната Асие Насуфова, обявена за майстор на баклавата за 2022 година в кулинарно състезание в кубратското село..

публикувано на 14.08.22 в 12:10
Калина Боянова (с униформата) и Десислава Петрова

Талантливи, можещи и красиви

Денят на Военноморските сили честваме днес. Празникът се отбелязва във втората неделя на август. Той е утвърден през 1956 г. с указ на Президиума на Народното събрание и заповед на министъра на отбраната. Тази година се навършват и 143 г. от основаването в Русе на Дунавската флотилия, с което се поставят основите на военния флот на България...

публикувано на 14.08.22 в 10:39

Ръка за ръка с изкуството

Нова творческа програма подготвят фолклорните колективи на шуменското Народно читалище “Пробуда“. Освен разучаването на нови танци и песни, ще бъдат изработени инструментали, ще бъде създаден и филм за традициите по Еньовден. Всичко това става с финансиране от Министерството на културата по проекта на шуменското читалище "С изкуството ръка за..

публикувано на 14.08.22 в 08:56