Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още за допълнителните пенсии

Работната група завърши проекта за промени в Кодекса за социалното осигуряване, в частта му за допълнителните пенсии. „Този законопроект доказва, че въпреки различията, у нас е възможно да се провежда професионална дискусия с истински експертни мнения“, каза за Радио Шумен Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и още. Тя уточни, че законопроектът урежда видовете пенсии, които ще плащат универсалните фондове. Според Даниела Петкова разписаните промени дават възможност на хората, които придобиват право на пенсия от универсален пенсионен фонд, да избират повече от един вариант за вид на пенсията, която ще получават, освен пожизнена пенсия. Имат възможност да избират и пенсия, която е с гарантиран период на изплащане. „Този законопроект решава и нещо много важно - дружествата ще бъдат задължени със собствени средства да гарантират, че към момента на пенсиониране всеки има в партидата си най-малко толкова пари, колкото е получил от държавата. Предстои общественото обсъждане на законопроекта, съгласуването му в министерствата и в Министерския съвет, след което текстовете ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание, каза още Даниела Петкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Иде коледна ваканция

От 22 декември до 3 януари включително ще е коледната ваканция за учениците. Това е записано в заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. За учениците от I до VI клас се определят две седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа, в т.ч. и от разстояние в..

публикувано на 01.12.20 в 11:03

Проверки в рибните магазини

Засилени проверки във всички обекти, където се предлага риба, започват преди Никулден от Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите ще контролират магазини, пазари, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене и борси. Ще се проверяват документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията..

публикувано на 01.12.20 в 10:08

Електронни направления за PCR

От днес трябва да заработи системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти. По оптимизацията ѝ работеха 30 фирми, но стартът ѝ се забави. Досега джипитата имаха право да издават само хартиени направления след снемане на анамнезата на пациента. От днес ще могат да го правят..

публикувано на 01.12.20 в 08:56

Няма затворени пътища в Североизтока

Републиканските пътища в Североизточна България са мокри, обработени с луга и пясък, проходими при зимни условия, съобщават дежурните в пътните управления в Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Слаб снеговалеж има на места в Разградска област, а в Шуменска – в района на пътен възел Панайот Волов на магистрала „Хемус“. На места в Разградска област..

публикувано на 01.12.20 в 07:24

Над 1900 с COVID-19 излекувани за денонощие

Общо 292 са новите случаи на COVID-19 в Североизточна България през последното денонощие. Това са данните на единния информационен портал. Най-много – 144 – са новозаразените в Русенска област. В Силистренска и Шуменска – съответно 65 и 52, в Търговищка – 16, в Разградска – 15. В страната през вчерашния ден са установени 2814 нови случая на..

публикувано на 01.12.20 в 06:56

Снеговалежът спира

Времето над Шумен е облачно, вятърът е северозападен, 3 м/сек., температурата на въздуха – 0 градуса, снежната покривка е 5 см. Атмосферното налягане е 998 хектопаскала и през деня ще се колебае, относителната влажност на въздуха е 96 %. В Русе температурата е 1 градус, видимостта там е намалена до 1,8 км. В Силистра температурата на въздуха е 1..

публикувано на 01.12.20 в 06:37

Планово без ток на 1 декември

Заради извършването на неотложни ремонти и днес на места ще бъде прекъсното електрозахранването. От 8 до 12 ч. без ток ще бъдат жителите на шуменското село Салманово.Временни смущения са възможни от 8 до 9 ч. и от 11.30 ч. до 12 ч. в района на село Мараш и част от кв. Дивдядово. Между 8.30 и 16.30 ч. ще бъде спряно електрозахранването по улиците:..

публикувано на 01.12.20 в 05:40