Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкционират фирми, замърсяващи въздуха в Разград

Текущи месечни санкции ще бъдат наложени на четири дружества в Разград заради превишения на индивидуалните емисионни ограничения по показатели, определени в разрешителните им документи. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Отклоненията са констатирани при изпитване на отпадъчните води, взети от пречиствателните станции на "Биовет" АД – клон Разград, "Амилум България" ЕАД, "Пилко" ЕООД и "Водоснабдяване – Дунав" ЕООД. Водните проби са взети в периода 20 - 24 август от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда в Русе в рамките на проведения контрол във връзка с постъпили сигнали за неприятни миризми в града. Най-високите превишения са отчетени в отпадъчните води на "Биовет". Резултатите от пробите показват, че биологичното стъпало на заводската пречиствателна станция на дружеството не работи ефективно. По-малки отклонения от контролираните показатели са установени във водите на другите дружества. Мобилната станция за контрол на качеството на атмосферния въздух ще продължи измерванията и през този месец. Протоколите ще бъдат предоставени на Община Разград и Регионалната здравна инспекция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Следят чистотата на въздуха в Разград

Мобилна станция вече измерва качеството на въздуха в Разград. Заради множеството сигнали за неприятни миризми в града планираният годишен мониторинг беше изтеглен две седмици по-рано от предвиденото, съобщиха от русенската екоинспекция. Станцията е..

публикувано на 24.08.18 в 14:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксиджия пострада на пътя

64-годишен таксиметров шофьор пострада при пътнотранспортно произшествие, съобщават от разградската полиция. Сигналът за катастрофата е постъпил на тел.112 около 11:30 часа на 22 юли. Пътувайки в посока Разград, на прав участък след село Ясеновец,..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Хайде на панаир!

В третия ден на Панаира на киселото мляко в Разград, от 18:30 ч. ще се проведе открита сцена „Талантите на Лудогорието“. Ще се изявят индивидуални изпълнители, колективи, детски фолклорни състави и клубове за народни танци.  Във вечерния концерт от..

публикувано на 23.07.24 в 09:09

Крадец под стража

Районният съд в Разград уважи искане на прокуратурата за „задържане под стража“ и остави в ареста мъж, обвинен за кражба на златни накити за около 8000 лева.  Обвиняемият е 53-годишен мъж, който е добре известен на органите на реда. Той е многократно..

публикувано на 22.07.24 в 14:08

Постоянен арест за трафик на хора

Най-тежката мярка за неотклонение спрямо 42-годишен мъж, обвиняем за общо 11 престъпления, поиска Районната прокуратура в Разград, съобщава БТА.  Искането бе уважено като основателно от Районния съд и мъжът бе оставен в ареста, съобщиха от..

публикувано на 22.07.24 в 12:39

Кралица на панаира

16–годишната грузинка Нини Магхрадзе е новата кралица на Панаира на киселото мляко в Разград. Първа нейна подгласничка е Пия Родригез от Уругвай. Втората подгласничка е Моника Микова от Разград. Поощрителна награда - захарно петле, подготвено специално..

публикувано на 22.07.24 в 08:40

Панаирът започва

Започва 22-рото издание на Панаира на киселото мляко и на Фестивала на народните традиции и занаяти в Разград. Откриването е от 18,30 ч. на площад „Независимост“ пред Общинския културен център. 30 минути по-късно е конкурсът „Кралица на Панаира“, като..

публикувано на 21.07.24 в 13:20

Нова цветна фигура в Разград

Нова цветна фигура добави Общинско предприятие „Паркстрой“ към градската украса на Разград. Тя е с формата на чаша с чинийка под нея и е инсталирана между Съдебната палата и Лъвов мост. Общо 600 стръкчета цветя са засадени в изработената от..

публикувано на 19.07.24 в 12:08