Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Биоградина в Надарево - част от социална кауза

В началото на есента, когато вече много от сезонните летни зеленчуци преминават, но пък все още сме в щедрия период на природата, ще ви отведем в една необичайна градина в търговищкото село Надарево. Необичайна е по две причини. Там зеленчуците, които се отглеждат, не са пръскани, нито торени и с капка изкуствен препарат. Тази градина, освен функцията да произвежда, има и още една – да възпитава и помага. Как става това? Градината в Надарево е част от дейността на фондацията „Ботаника лайф“, която е неправителствена организация в обществена полза. Тя подкрепя предприемачеството, творчеството и иновациите сред младите хора. В момента се изгражда социално предприятие, което ще подпомага приоритетно млади хора, които не учат, не работят и не посещават други форми на професионално образование. Така те ще имат възможност да придобият опит и трудови умения в опитното поле на Фондацията. Общежитието и учебната база трябва да приемат първите младежи още следващата година. С тази задача са се заели Апостол Апостолов и Галя Пенчева. Биоградината вече произвежда продукция, а през тази седмица там са обявени и Дни на отворените врати – всеки, който иска да види как е възможно да се отглеждат зеленчуци с помощта на други растения и билки, е добре дошъл. Галя Пенчева с удоволствие ще разкрие тайните на градинарството – така както го направи и пред репортера Людмила Борисова.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Диляна Стойчева

Щурите кукли на Диляна

Прави кукли от вълна, защото изпитва огромно удоволствие да материализира фантазиите си. Шие им дрехи, обува ги в кецове и им дава красиви български или френски имена. Чудатите герои позират в ефектни фотосесии. Как иначе Диляна Стойчева ще ги покаже на многобройните си последователи си в социалната мрежа? Фейсбук профилът и е каталог на творческото и..

публикувано на 27.02.21 в 16:25

Семеен храм на традициите

Защо си струва да превърнеш необитаема къща в етно музей? Или поне във внушителна етнографска експозиция. Отговора на този въпрос ни дава Калина Михайлова от село Шуменци. Дълги години тя събира носии, престилки, месали, черги и карета - всякакви красиви вещи от бита на старите българи. Трудно е да се каже десетки или стотици са реликвите, които пази...

публикувано на 27.02.21 в 11:26

Плюшени прегръдки за онкоболни деца

Екипът на Комплексния онкологичен център в Русе се включи в благородната кауза на Лора Касабова и Петя Атанасова „Плюшена прегръдка“. Така от 15 февруари - Международният ден на децата с онкологични заболявания , само за седмица служителите на центъра събраха над 100 килограма играчки, детски книжки, игри и пъзели.   Тези „плюшени прегръдки“..

публикувано на 26.02.21 в 09:54

Ще ни върне ли сертификатът свободата?

След поставяне на втората доза ваксина срещу Covid-19, всеки българин може да си издаде имунизационен сертификат. Ще ни върне ли документът свободата да пътуваме отново? Това провери Стоян Стоянов в рубриката „Рестартирай Европа – по-силна за теб”. През седмицата министърът на туризма в Гърция Хари Теохарис призова евролидерите да подкрепят идеята за..

публикувано на 25.02.21 в 09:47

Ваксинирахме се! Не е страшно!

Част от журналистите и работещите в Радио Шумен, пожелали да се имунизират срещу COVID-19, днес получиха първата доза от оксфордската ваксина „Астра Зенека“. Разбира се, колегите имаха въпроси към лекарите. За очакваните странични ефекти и натоварването на медиците попитахме управителя на ДКЦ 1 д-р Магдалена Ангелова и д-р Маргарита Петрова,..

публикувано на 23.02.21 в 15:50

В къщичката на Пижо и Пенда

Празник на мартеницата организират в Търговище. За втора поредна година инициатор е Ивайло Христов, който работи в сферата на пожарната безопасност. Идеята му е да постави началото на традиционен фестивал, който да събира българи от цялата страна, а защо не – и от чужбина. За втора поредна година, благодарение на екипа и децата от Центъра за..

публикувано на 23.02.21 в 10:33

Улици от миналия век

Жителите на шуменското село Стан от 40 години чакат да бъдат асфалтирани улиците им. Повече от пътищата са в ужасно състояние с бегли следи от каменна настилка. Други са отъпкани добре, но с дупки, а при дъжд стават кални реки. В селото само 2-3 улици са с асфалт. Трудно е да си представи човек, че в 2021 г.   има още улици, които никога не са..

публикувано на 22.02.21 в 15:40