Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеи отворени в Деня на Съединението

Ден на отворените врати организират днес в археологическия обект „ Праисторически солодобивен и градски център Провадия – Солницата“. Според неговите изследователи това е най-старият град в Европа, монополист в добива на най-древното злато, както са наричали солта. По думите на ръководителя на разкопките проф. Васил Николов това е мястото, където са построени първите каменни крепости в Европа.
Денят на отворените врати в праисторическия обект „Солницата“– Провадия ще се проведе от 8 до 14 часа днес.

Експозициите на Историческия музей и Етнографския музей "Дунавски риболов и лодкостроене" в Тутракан ще бъдат отворени за посетители до 16 часа.

До 13.00 ч. ще бъде отворено за посещение с вход свободен Славейковото училище в Търговище с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и изложбите: „От първа ръка търговци.Стари търговски фамилии от Търговище“, „Когато електричеството дойде в Търговище. 90 години от светването на  първата крушка в града. - МРК „Хан Крум” – индустриалния първенец на Търговище“, „Велик е нашият войник" и „Луксът на ХIХ век“ – гостуваща изложба на Регионалния исторически музей-Бургас и Регионалния исторически музей Русе



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Топъл обяд в Разград

Безплатен топъл обяд на площад „Възраждане“ в Разград беше раздаден днес.  Порции с храна получиха 10 човека - хора с ниски доходи или без доходи, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях.  "Лудогорски братя" е сдружението, което събира средства през цялата година и решава в какво благородно начинание да ги вложи.  „Тази..

публикувано на 05.05.24 в 13:21

Великденско хоро в Русе

Над 70 награди от русенски фирми, ресторанти, магазини ще зарадват късметлиите от традиционната томбола Великденско хоро събра русенци на пл. „Свобода“ в града. Това е 33-тото издание на празника, организиран съвместно от община Русе и ФТТ „Найден Киров“. На сцената пред сградата на общината ще излязат формациите на танцовия..

публикувано на 05.05.24 в 11:14
Христо Христов - кмет на община Шумен

Кметът поздравява шуменци

Кметът проф. Христо Христов поздравява жителите на Шумен и областта з а Великден: Скъпи съграждани, Поздравявам ви с настъпването на Възкресение Христово – един от най-светлите християнски празници! На този ден отправяме най-силното си послание за мир, доброта и разбирателство. Нека се отърсим от делничното и се замислим за..

публикувано на 05.05.24 в 09:22

Слънчев Великден

Днес ще преобладава слънчево време.  Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг.  Преобладаващи максимални температури ще са  между   17° и 22°, за Шумен - около 20°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°...

публикувано на 05.05.24 в 08:32
Куполът на храма „Възкресение Христово“ – Божи гроб, Йерусалим. Снимка: Димитрина Кюркчиева

Благодатният огън слезе в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим. Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Но там ще са представители на Румънската църква. За десета поредна година, румънски духовници ще пренесат Благодатния..

публикувано на 04.05.24 в 16:42
Пъстри великденски яйца

Предвеликденско

"Великденска работилничка" за боядисване на яйца с децата организира читалище „Иван Вазов“ в силистренското село Срацимир . Ателието отваря врати от 10 ч. и 30 мин. в читалището. Общоселско площадно тържество „Люлка се залюля“ започва от 16 ч. след обяд в село Бабук , Силистренско. По време на празника ще се проведат конкурс „Да нашарим..

публикувано на 04.05.24 в 09:23

Велика събота е!

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането Му в ада. По обичая на юдеите тялото на Иисус било положено в нов каменен гроб в Йосифовата градина. При погребението присъствали Мария Магдалена, майка на Яков и Йосиф. Гробът бил запечатан и пред него била поставена стража. Църквата прославя Велика..

публикувано на 04.05.24 в 08:27