Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът даде рамо на Военното училище

Снимка: БТА

При посещението си в Шумен президентът на България Румен Радев коментира политическата ситуация в страната и очакваните решения на коалиционния съвет днес. Той бе в града, за да открие новата академична година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

"Към момента предсрочни избори няма да доведат до нов резултат, а и самите социолози не предвиждат промени в създаването на устойчива алтернатива". Така президентът Радев коментира политическата ситуация в страната. Относно решенията за оставките на тримата министри, които ще бъдат обсъждани на коалиционен съвет днес, президентът заяви, че те са изцяло в прерогативите на управляващите и лично на премиера.

"Негово е решението, негова е и отговорността. За мен е важен крайният резултат. Стига той да не се бави много и да не занимават само с проблемите на властта. Българското общество има пред себе си изключително тежки проблеми за решаване. Моят призив е към политическите партии. Всички да се обърнат към проблемите на българите. Призовах правителството и към неговите отговорности. Към момента то тиражира серийни скандали и интриги, за да очерни своите опоненти и за да прикрие най-важните проблеми на нашето общество - корупцията и беззаконието", посочи президентът Румен Радев.

В Шумен държавният глава се е срещнал с кмета Любомир Христов, който е повдигнал въпросите за възстановяването на шуменското Военно училище и промяна в статута на паметника "Създатели на българската държава". Идеята е стара, коментира пред медиите Радев.

"Според, мен трябва да се възстанови системата на висшите военни училища. Само тогава те ще имат нужната самостоятелност и ще имат нужната свобода да вземат бързи, ефективни и ефикасни решения и да работят по тясно с местната власт", посочи държавният глава.

По отношение на паметника президентът беше лаконичен: "Мисля, че това е паметник, който трябва да има статут на национален".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
КОЦ - Шумен

Умуват нови изисквания за шеф на КОЦ

Точката, която трябваше да стартира конкурсът за избор на управител на Комплексния онкологичния център (КОЦ) в Шумен бе оттеглена от кмета на общината проф. Христо Христов. Изискванията към кандидата трябваше да бъдат гласувани на предстоящото заседание на Общинския съвет.  Условието кандидатът да бъде лекар със специалност "Онкология" или "Медицинска..

публикувано на 19.04.24 в 14:32

176-годишно училище

176 години от своето създаване отбелязва днес СУ "Панайот Волов" в Шумен с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героя в града. На площад "Оборище" възпитаниците на учебното заведение от група "Чик-чирик" и от 2.б клас изнесоха рецитал, посветен на патрона им Панайот Волов. В учебните стаи бяха представени ателиета на учениците, част от..

публикувано на 19.04.24 в 13:12

Ваят форми от глина в Шумен

Домакин на националното състезание „Най-добър млад керамик“ е шуменската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия.  Пет отбора от Русе, Шумен, Силистра, Елин Пелин и Нови пазар ще мерят творчески сили в събота, 20.04 във Военния клуб.  Състезанието започва от 9:00 ч. Темата е „Форми на комуникация“. Учениците ще работят с глина...

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Временен мораториум на почетните знаци?

Предложенията за удостояване на бившия кмет Александър Узунов и на известния хирург акад. Дамян Дамянов с най-високото отличие на Община Шумен – почетния знак „Ключ на Шумен“, предизвикаха спорове на заседанието на постоянната комисия по култура в Общинския съвет.  Според председателя Венцислав Венков в статута има пропуски и несъвършенства, затова той..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Повече камери по селата

Работна среща за набелязване на мерки за подобряване на средата за сигурност се проведе днес в Каолиново. В разговорите участваха директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен ст. комисар Георги Гендов, кметът на община Каолиново Нида Ахмедов и неговите заместници.  Ст. комисар Гендов заяви, че пътната безопасност е сред важните приоритети на..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

Неучебен 2 май и в Шумен

Втори май ще бъде неучебен ден за училищата в община Шумен. Това съобщават от администрацията.  Кметът проф. Христо Христов е издал заповед, с която 2 май е обявен за неучебен и за неприсъствен. Така учениците от всички училища на територията на община Шумен ще бъдат във ваканция в дните от 1 до 6 май. Подобна заповед издадоха редица..

публикувано на 18.04.24 в 12:25
Снимката е илюстративна.

Внимание, извънгабаритен товар

Извънгабаритен товар ще мине през територията на област Шумен днес, информират от Областната дирекция на МВР. Минути след 10 ч. тежкотоварният автомобил ще бъде спосрещнат от екип на пътна полиция от област Разград и ще бъде съпроводен до област Бургас. Движението ще бъде затруднено поради ширината на превозвания товар – 6,80 м. Автомобилите ще бъдат..

публикувано на 18.04.24 в 09:27