Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"В шепите на Демир Баба" - с музика, литература и театър

Празник за съвременно изкуство "В шепите на Демир Баба" организират Българският младежки форум — Велико Търново и Културно просветителното дружество "Родно Лудогорие". Тридневна програма съчетава музикални, литературни и театрални акценти.

Вечерта на 14 септември е посветена на музиката. В нея ще има китарни изпълнения на Калоян Иванов и Мирян Колев. На 15 септември ще има беседа за Железния баща на Демир Баба теке, Азиз Таш ще представи свои стихосбирки, а Васко Тосев ще демонстрира дервишки танци. Също в събота вниманието на публиката ще прикове беседа за Борис Илиев и неговото дело и пиесата "Велможата", продукция на театрална трупа от Исперих. Литературният критик Митко Новков ще представи книгата си "Мърквичка и минотавъра". Митко Таралежков и Ивелина Узунвова са музикалните акценти в края на съботния ден. В неделя, 16 септември, Денис Нуф ще чете своя поезия, а публиката може да посети град Исперих, "Тракийската царска гробница", Етнографския музей в Исперих. Още може да чуете от разговора с Емине Садкъ, организатор на празника за съвременно изкуство "В шепите на Демир Баба".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисувано под карантина

Картини, рисувани при карантина, представя днес на изложба в художествената галерия в Силистра художникът Николай Петров, съобщиха от галерията. В експозицията, наречена „Изоставени пространства“, са показани 19 живописни творби от три серии – „Изоставени пространства“,„Татуирани храмове“ и „Вслушан в тялото“.      Николай Петров е роден..

публикувано на 22.04.21 в 13:33

В памет на художника

Излoжбa в пaмeт нa xyдoжниĸa живoпиceц Kиpил Бaтeмбepгcĸи бе отркита в художествената галерия "Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Еĸcпoзициятa e oзaглaвeнa "Зaвинaги нa 60" и вĸлючвa 60 ĸapтини нa имeнития твopeц. Изложбата ще може да бъде разгледана от приятелите на изкуството дo 20 мaй. Евтим Петков разговаря с директора на галерията Пламен..

публикувано на 22.04.21 в 11:35

Правят музей на бита

Дарителска кампания за създаването на Общински музей на бита в с. Малък Преславец организира местната администрация в Главиница. В него ще бъдат представени историята, традициите, битът и културата на населените места в региона. В специално обръщение кметът на общината Неждет Джевдет приканва всеки, който притежава различни..

публикувано на 21.04.21 в 14:05

Пътуване в музиката

Концерт на квартет „ГеоМарЧаЛо“ и Симфониета – Шумен ще пренесат зрителите в полярните, умерени, тропични и екваториални настроения по един неподозиран начин, съобщават от културната институция. Концертът е под наслов "Пътуване в музиката". Симфониците от Първия български оркестър ще свирят поп, латино и рок музика под диригентството на Георги..

публикувано на 21.04.21 в 13:35

Номинации за награда

Правителството в оставка реши на заседанието си днес да предложи на президента на да издаде указ за награждаването на четирима дейци за особени заслуги към българската държава и нацията: - Адриана Благоева с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за големите ѝ заслуги в областта на културата и изкуството; - Хикмет Мехмедов..

публикувано на 21.04.21 в 11:59

Конкурс "Златната гъдулка"

Започна записването за участие в 51-вото издание на традиционния Фолклорен събор „Златната гъдулка“, информират от Община Русе. Тази година празникът ще се проведе на 6 юни от 9 ч. в Парка на младежта. Съборът е с конкурсен характер, като на неговата сцена се представят стотици изпълнители – танцови и певчески състави, инструменталисти,..

публикувано на 20.04.21 в 11:44

Националният литературен конкурс в Шумен

През месец май ще има издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ в Шумен, обявиха организаторите на най-стария такъв форум за студенти в България. Доц. Юрий Проданов, куратор на конкурса, поясни, че текстове за участие в разделите за проза, поезия и критика, ще се приемат до 9 май. Регистрацията вече тече и е онлайн, което..

публикувано на 20.04.21 в 10:24