Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реформа или пари на калпак

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

Увеличението на заплатите без реална реформа не означава абсолютно нищо, защото ще получаваме същите като качество публични услуги, но на по-висока цена. Това коментира пред Радио Шумен икономистът от Института по пазарна икономика Калоян Стайков по повод обещаното увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10%.

"Докато не се оптимизира работата в различните ведомства, реално ще плащаме два пъти за едно и също нещо, което означава, че парите няма да стигат и съответно доходите ще останат ниски. Затова трябва да има реална реформа. Тези хора, които имат някакви дублиращи функции или не работят добре, трябва да бъдат освободени и да бъде оптимизирана работата, а на останалите да бъдат увеличени заплатите. Едва тогава ще можем да говорим за реално подобряване на качеството на живот. А в момента просто се дават още пари за абсолютно същото", посочи Калоян Стайков.

Според икономиста, ефект от увеличението ще се усети слабо, ако не се проведе административна реформа. „Въпреки, че се говори за някаква диференциация, резултатът ще бъде същият, като да се дадат по 10 %  на калпак“, допълни още  Калоян Стайков.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови 201 с COVID-19 в Североизтока

201 са новозаразените с COVID-19 в Североизтока през изминалото денонощие.  Най-много са те в Русенска област – 92, а най-малко – 19 – в Силистренска.  38 са новите случаи в Шуменска област, 32 – в Търговищка, 20– в Разградска.  Това показват данните от Единния информационен портал. 2 185 са новозаразените с коронавирус в страната...

публикувано на 16.04.21 в 04:36

НОЩ спира да работи

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Това съобщават от правителствената информационна пресслужба. Звеното беше създадено през февруари 2020 година със заповед на досегашния министър-председател Бойко Борисов. Целта на Националния оперативен щаб беше да организира и координира действията на компетентните държавни органи във..

публикувано на 15.04.21 в 19:04

Ива Митева е председател на НС

Разградчанката Ива Митева е председател на Народното събрание. Тя беше предложена от групата на "Има такъв народ" и беше избрана със 163 гласа "за" и 75 "въздържал се". Предложената от ГЕРБ Цвета Караянчева събра подкрепата на 75 народни представители. "Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните..

публикувано на 15.04.21 в 12:41

Започват консултации за нов кабинет

Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Това заяви в словото си пред 45-ия парламент президентът Румен Радев. Той допълни, че постигане на управляващо мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове и че безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. "Ако Народното..

публикувано на 15.04.21 в 11:01

Правителството подаде оставка

На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет. Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез..

публикувано на 15.04.21 в 09:57

Кисело мляко срещу коронавирус

Изследователи от университета "Бен-Гурион" в район Негев в Южен Израел казват, че са идентифицирали молекули в киселото мляко, които са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително цитокинови бури, причинени от COVID-19. Цитокиновите бури са отговорни за някои от случаите на дихателната недостатъчност..

публикувано на 15.04.21 в 08:54
Народно събрание

Новите депутати полагат клетва

Първото заседание на 45-ото Народното събрание ще се проведе от 9 ч. днес. То ще бъде в старата сграда на парламента. За това се договориха представители на формациите, които влизат в новия състав на законодателния орган. Заседанието ще бъде председателствано от най-възрастния депутат – Мика Зайкова от "Има такъв народ". Ще се гласува явно, с..

публикувано на 15.04.21 в 06:13