Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Патриархът във Велики Преслав за годишнината

6
Снимка: Радио Шумен
С благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав" започнаха честванията за 1125 годишнина от обявяването на Преслав за столица на България. В него се включиха българският патриарх Неофит, митрополити от Светия синод, архимандрити от Сърбия и Украйна и църковен хор. В краткото си слово Негово светейшество заяви, че единството, което сме показали при празнуването на началото на съборния живот на православната ни църква, нека бъде водещ принцип за напред у нас. Защото само чрез съборното единство между църквата и народа, държавата е просперирала през вековете, утвърждавайки се върху Христовото учение до днес.

Честванията на 1125 – та годишнина от обявяването на Велики Преслав за столица днес продължават със спектакъл на ансамбъл „Българе“. От 19 часа на площада пред царския дворец в историческия резерват ще бъде пресъздадена специална хореография, посветена на събитията в Преслав. Сред официалните гости бяха народните представители Димитър Александров, Румен Генов и Иван Иванов, областният управител Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Директорът на ТВ Шумен подаде оставка

Директорът на Телевизия Шумен Георги Софронов е депозирал оставката си в деловодството на общината. Това става ясно от отговор на кмета Любомир Христов на питане на общинския съветник Даниела Русева. В него са поставени въпроси, свързани с изплащането на комисионни по сключени рекламни договори с Общинския медиен център. Според отговора на..

публикувано на 24.02.21 в 17:18

Кандидати за депутати

Изпълнителното бюро на БСП одобри листата от кандидат-депутати на партията в Шуменско. Това съобщи за Радио Шумен Лили Петрова, медиен секретар на червените в Шумен. Водач на листата, както стана ясно още в началото на февруари, е Иван Иванов. На втора позиция е областния и общински лидер на червените Веселин Пенчев. Следват го Красимира..

публикувано на 24.02.21 в 16:39

Над 3 000 ваксинирани срещу COVID-19

Приключила е ваксинацията на членовете на Районната избирателна комисия в Шумен и на общинските администрации, ангажирани с изборния процес в областта. От днес по график се ваксинират членове на секционните комисии, които са поискали да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Ваксинацията се извършва в Диагностично-консултативния център 1 в Шумен и..

публикувано на 24.02.21 в 16:27

Разбиха канал за фалшиви паспорти

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура се проведе специализирана операция за противодействие на престъпността във връзка със закононарушения в интернет пространството по повод образувано в СРП досъдебно производство. Операцията е проведена на територията на Шумен. Участие в нея са взели служители на Главна дирекция „Борба с..

публикувано на 24.02.21 в 14:54

Гражданска инициатива за плазма

Отворено писмо с искане за откриване на Център по плазмофереза в Шумен, придружено от петиция, подписана от близо 2000 души, бяха представени в БТА пресклуба. Писмото е изпратено до премиера на страната, до здравния министър, до изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата, до Националния оперативен щаб и до кмета на Шумен. Симона..

публикувано на 24.02.21 в 13:14

Безработицата расте

11,29 на сто е равнището на безработица в Шуменска област през януари. Това съобщават от Бюрото по труда. Спрямо последния месец на миналата година е отчетен ръст от почти 1%. Регистрираните безработни в региона са близо 8600. През месеца на работа са постъпили 418 души без препитание, сред тях 97 младежи на възраст до 29 години и 88 трайно..

публикувано на 24.02.21 в 11:25

Ремонт с европари

Пълен ремонт на сградата на общината в Никола Козлево ще започна през пролетта. Дейностите са в рамките на спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони. Определен е и изпълнител. Предвиждат се редица мерки по подобряване на енергийната ефективност на сградата. Тя е   построена през 1986 г. и досега не е била ремонтирана...

публикувано на 24.02.21 в 11:11