Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици облякоха четнически униформи

6
Снимка: Община Силистра

78-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България и освобождението на Силистра от румънска окупация отбелязаха днес жителите на крайдунавския град. Пред паметника на Цар Борис Трети Обединител в Дунавския парк бяха поднесени венци и цветя.

В тържеството се включиха и почетни ученически караули от Професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев” в Силистра. Младежите бяха с униформи и с бойно снаряжение, каквито са ползвани по време на освободителните борби на Вътрешната добруджанска революционна организация, разказа техният ръководител Николай Тодоров.

"Аз съм един от малкото хора, които се сещат за този празник и по моя инициатива в нашето училище започнахме да правим униформи, въоръжения и снаряжения за четници на Вътрешната добруджанска революционна организация, която се е борила с румънците в периода 1919 г. - 1940 г. Нашите ученици с голям интерес пожелаха да участват в празниците, свързани с Добруджа", посочи той.

Силистра и Южна Добруджа са върнати на България през септември 1940 година, без да се пролива кръв в резултат на Крайовската спогодба и блестящата дипломация на цар Борис Трети. На 1 октомври 1940 година, българската армия влиза тържествено в Силистра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Удар в пътен знак

69-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, станало на 28 август около 15:00 часа в близост до село Паисиево. Това съобщават от силистренската полиция. Тя пътувала в лек автомобил „Опел“, шофиран от 70-годишен, който изгубил контрол над управлението и колата се ударила в пътен знак, а след това се преобърнала извън пътното платно...

публикувано на 29.08.24 в 09:08
Община Главиница

Обсъждат общински наредби

Общинските съвети в Тутракан, Главиница и Ситово ще заседават днес. Сесията в Тутракан започва от 9:00 ч. Общо 15 докладни записки формират дневния ѝ ред.Сред най-важните са предложенията за увеличаване на местните данъци в община Тутракан, числеността на децата и учениците в детските градини и училищата в общината в началото на новата учебна..

публикувано на 29.08.24 в 08:25
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели постройка

Пожар в сухи треви се прехвърлил върху изоставена селскостопанска постройка и я унищожил. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало на 27 август около 14:50 часа в село Българка. Екип на Противопожарната служба в Силистра потушил пожара и спасил 3 къщи.

публикувано на 28.08.24 в 09:19
Община Тутракан

Вдигат данъци в Тутракан

С приемане отчета за изпълнение на бюджет 2023 на община Тутракан ще започне заседанието на Общинския съвет на 29 август (четвъртък) в 9:00 ч. Общо 15 докладни записки формират дневния ред на сесията. Сред най-важните са предложенията за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Тутракан,..

публикувано на 28.08.24 в 09:15

Иширково пее и танцува

Фолклорен събор „Добруджански славей пее“ и „Иширково пее и танцува“ организират през септември община Силистра и кметството в село Професор Иширково.  Той няма конкурсен характер. В програмата може да се участва с до 3 изпълнения - групово или солово. Условието е изпълненията да не надвишават общо 10 минути.  Срокът за подаване на заявки е..

публикувано на 27.08.24 в 09:58

Цветна гирлянда по Дунав

Голяма цветна гирлянда пуснаха в Дунав от остров Чайка край Силистра, съобщава БТА. Ритуалът се извършва традиционно в памет на покойни местни моряци и деятели на водните спортове. Инициативата се нарича "Плуване към спомена", а с едноминутно мълчание беше почетена паметта на повече от 140 души. Даден бе и рибен курбан.  Организатори на проявата..

публикувано на 26.08.24 в 13:42

Арестуваха домашен насилник

Досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда е образувано в РУ-Тутракан. Това съобщават от силистренската полиция. На 25 август около 09:45 часа в село Малък Преславец след подаден сигнал полицейски екип е установил 49-годишен, който наранил 29-годишна жена. Преди това двамата живеели на семейни начала. 

публикувано на 26.08.24 в 09:43