Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 88% от сградите нямат достъп за инвалиди

В 478 от проверени 538 обекта няма осигурен подходящ достъп за хора с инвалидни колички. Това става ясно от междиннен доклад за хода на кампанията „Достъпна България“ на Комисията за защита от дискриминация. В Русе недостъпните сгради са 15, 22 са в Разград, в Шумен – 18. В Търговище сградите, недостъпни за хора с инвалидни колички са 10. В Силистра са установени 20 такива.  Баки Хюсеинов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация уточни, че за местата, където няма достъп ще бъдат образувани производства и ще се дадат предписания. "Ако те не се изпълнят вероятно ще има и санкции", каза Бакиев.ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да удължават учебната година

Няма да има удължаване на учебната година. Това заяви в телевизионно интервю днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му, не се предвижда и отлагане или отпадане на матурите след 10-и и 12-и клас заради дълго продължилото дистанционно обучение. „По отношение на отпадането на отделни теми се следи информацията, която..

публикувано на 14.04.21 в 14:42

Различна втора доза

Германия ще ваксинира с втора доза различна ваксина получилите AstraZeneca. Хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на AstraZeneca в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, обявиха федералните и регионалните здравни министри. На хората от по-младата възрастова група, които са получили..

публикувано на 14.04.21 в 13:45

Удариха банда за търговия с гласове

Разкрита е престъпна група за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата. Организацията е действала от 6 февруари до деня на изборите 4 април. Финансирана е от човек, който в момента е извън територията на държава от ЕС. Той е прехвърлил парите в Турция, а оттам средствата е трябвало да бъдат прехвърлени у нас посредством "мулета"...

публикувано на 14.04.21 в 13:40

Борисов няма да е кандидат-премиер

Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ, ще бъде предложен друг кандидат. Това заяви във Велико Търново в отговор на въпрос на БНР Бойко Борисов. Той обаче не разкри кого ще предложи партията за министър-председател, а само уточни, че това няма да е вицепремиерът Томислав Дончев. ГЕРБ ще подходи..

публикувано на 14.04.21 в 12:00

Ваксините не унищожават вируса

Няма доказателства какво се случва при смесването на различни ваксини, каза в интервю за БНР проф. д-р Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на Медицинския университет в Пловдив. Разработените в момента ваксини срещу Covid-19 не са стерилизиращи, те не унищожават вируса и не пречат той да проникне в носоглътката, подчерта специалистът...

публикувано на 14.04.21 в 09:39

През 10 години избираме голям нов

През 10 години избираме голям нов, който да изчисти предишния, каза в интервю за БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан”. Той смята сегашният модел на управление не за тотално изчерпан, но за доста износен. Относно варианта на ГЕРБ за кабинет Първан Симеонов посочи, че ще бъде интересно дали ще имаме..

публикувано на 14.04.21 в 09:12

Турция затяга мерките

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви нови по-строги мерки за борба с коронавируса на фона на увеличаването на броя на заразените и починалите през последните дни, предаде Ройтерс. Новите мерки влизат в сила тази вечер и ще продължат две седмици. Въвежда се полицейски час от 19 ч. Сватбите и събиранията на закрито се..

публикувано на 14.04.21 в 08:48